Vojvodina Politika Saopštenje

Glasački listići za SNS i PS u Vrbasu obeleženi šiframa

Aktivisti pokreta Dosta je bilo u Vrbasu pregledali su sav birački materijal sinoć u Opštinskoj izbornoj komisiji i otkrili da je veliki broj glasačkih listića na kojima je zaokružena Srpska napredna stranka ili Pokret socijalista obeležen šiframa i brojevima. Od ukupnog broja glasova koje je dobio SNS šiframa je obeleženo čak 13,02 %, a kod PS je taj procenat 10,02.

Obeležavanje šiframa je prisutno na biračkom materijalu na svim biračkim mestima. Nijedna druga lista koja je učestvovala na lokalnim izborima u Vrbasu nije obeležena ovakvim šiframa. Zanimljivo je da broj obeleženih listića za SNS u odnosu na ukupan broj izašlih glasača “prelazi cenzus”, odnosno da ih je u ukupnom broju čak 5,53 %. U ukupnom broju obeleženi glasački listić za PS iznose 0,96%. Šifre su bile različite, neke su imale numeraciju od 1 do 164, a neki listići su obeležavani samo slovom i jednim istim brojem.

Ovakvo obeležavanje do sada nikada nije viđeno i nije jasno o čemu se radi. Pokret Dosta je bilo zahteva od Opštinske izborne komisije i tužilaštva da utvrdi činjenice i da li su glasački listići obeležavani da bi se evidentiralo ko je, očigledno pod pritiskom ili ucenom, glasao za SNS i Vulinov PS. Ustav garantuje slobodu i tajnost glasanja na izborima i postoji sumnja da je u Vrbasu taj princip prekršen i da su građani bili primorani da glasaju za SNS i PS.

Pokret Dosta je bilo je u Vrbasu osvojio 5,13 % glasova u uslovima koji su bili neregularni jer smo se suočili sa medijskom blokadom, orkestriranom kampanjom lažima, a tokom izbornog dana zabeleženi su brojni primeri pritisaka na građane u blizini biračkih mesta.

O šifrovanim glasačkim listićima i uslovima na lokalnim izborima u Vrbasu govoriće danas na konferenciji za novinare u 18 sati aktivisti pokreta Dosta je bilo. Konferencija za medije biće održana u prostorijama pokreta u Ulici Maršala Tita 135. Pozivamo novinare da izveštavaju sa konferencije DJB.

U prilogu tabela sa šifrovanim listićima po biračkim mestima

Lokalni izbori Vrbas - 23.04.2017 - markirani listići

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar