Ауторски текст Београд

Чукарица: Извештаји о раду уопштени да би се избегла контрола

На 8. седници Скупштине ГО Чукарица (27. aприла) расправљало се о раду општинских предузећа и установа. На дневном реду је било 17 редовних и две ванредне тачке (у прилогу).

У суштини, најбитније тачке су се тицале извештаја о раду јавних установа под ингеренцијом општине, а то су ЈП Пословни центар, Културни центар Чукарица и Галерија 73, њихових финансијских извештаја и извештаја о раду УО и НО. Затим извештаји о реализацији програма школског спорта за 2016, раду Црвеног крста Чукарица и раду библиотеке Града Београда – одељење библиотека „Лаза Костић“ Чукарица за 2016. год.

Расправа је трајала четири сата и у њој су учествовали углавном одборници опозиционих странака ДЈБ, ДС, НОВА и овлашћени представници наведених установа са изузетком чланова НО и УО КЦ Чукарица који се нису удостојили да присуствују седници и лично бране извештај који су написали. Даље, извештај о раду НО и УО ЈП ПЦ Чукарица је написан на једној страни без икаквих информација које би могле да нас ближе упуте у то шта су наведени чланови надзирали и како управљали овом јавном установом од изузетног значаја за грађане Чукарице и буџетом од 117 милиона РСД у 2016. год.

Овиме су показали колико поштују Скупштину која их је изабрала, као и грађане Чукарице које би та иста Скупштина требало да представља. Додуше, тај однос као да не смета одборницима владајуће већине јер они без грешке изгласају све што дође на дневни ред послушно подижући руке „за“, било то добро или не. Током четири сата дискусије само један одборник владајуће већине се јавио за реч.

Показали су и да немају слуха за иницијативе опозиције које је у име ДЈБ поднела одборница др Ивана Ивковић (у прилогу) у форми предлога за измену дневног реда увођењем две нове тачке, а које се тичу унапређења интернет презентације општинског сајта и предлога да се представници опозиције укључе у рад општинског Савета за безбедност. Оба предлога су оправдана и унапредила би рад општине на добробит свих грађана, међутим, то није битно за владајућу већину јер, као што смо навели, уколико предлог долази из опозиције, аутоматски се одбија.

Замерке опозиције усмерене су, као и до сада, ка недостатку информација у извештајима из којих се не могу извући било какви закључци и на основу којих се не може контролисати рад општинских установа и предузећа. Више су декларативног карактера, често без потребних компаративних података неопходних за неку дубљу анализу. Очити пример је горе наведени извештај НО и УО ЈП ПЦ Чукарица. Потребно је рећи и да је похвале вредан извештај Галерије 73.

Пажње вредан, у негативном смислу је и извештај о раду НО и УО Културног центра Чукарица из кога се види да је НО имао три различита састава током 2016. год. И сваки је одржао 2 или 3 седнице па се поставља питање како ти одбори могу да надзиру рад установе и да ли је сврсисходан трошак од 1,4 мил. РСД, колико износе накнаде.

Одборници ДЈБ ће наставити да контролишу рад општине и да извештавају грађане. Дискусијама и предлозима ћемо покушати да унапредимо одлуке које доноси Скупштина и оправдамо поверење које нам је дато.

Мирко Бенаћ
одборник у Скупштини ГО Чукарица
члан покрета Доста је било – Чукарица

Cukarica 01 - Poziv sa dn. redom - 8. sednica Skupstine

Cukarica 02 - Predlog dopune dnevnog reda

Cukarica 03 - Predlog dopune dnevnog reda

Cukarica 04 - Izvestaj o radu JP Poslovni centar Cukarica za 2016. god

Cukarica 05 - Izvestaj o finansijskom poslovanju JP Poslovni centar Cukarica za 2016. god

Cukarica 06 - Izvestaj o radu NO JP Poslovni centar Cukarica

Cukarica 07 - Izvestaj o radu KC Cukarica za 2016. god

Cukarica 08 - Izvestaj o fin. poslovanju KC Cukarica za 2016. god

Cukarica 09 - Izvestaj o radu NO i UO KC Cukarica

Cukarica 10 - Izvestaj o radu KU Galerija 73 za 2016.god

Cukarica 11 - Izvestaj o fin. poslovanju KU Galerija 73 za 2016. god

Cukarica 12 - Izvestaj o radu NO i UO KU Galerija 73 za 2016.god

Cukarica 13 - Odgovori na odbornicka pitanja

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар