Autorski tekst Beograd

Čukarica: Izveštaji o radu uopšteni da bi se izbegla kontrola

Na 8. sednici Skupštine GO Čukarica (27. aprila) raspravljalo se o radu opštinskih preduzeća i ustanova. Na dnevnom redu je bilo 17 redovnih i dve vanredne tačke (u prilogu).

U suštini, najbitnije tačke su se ticale izveštaja o radu javnih ustanova pod ingerencijom opštine, a to su JP Poslovni centar, Kulturni centar Čukarica i Galerija 73, njihovih finansijskih izveštaja i izveštaja o radu UO i NO. Zatim izveštaji o realizaciji programa školskog sporta za 2016, radu Crvenog krsta Čukarica i radu biblioteke Grada Beograda – odeljenje biblioteka „Laza Kostić“ Čukarica za 2016. god.

Rasprava je trajala četiri sata i u njoj su učestvovali uglavnom odbornici opozicionih stranaka DJB, DS, NOVA i ovlašćeni predstavnici navedenih ustanova sa izuzetkom članova NO i UO KC Čukarica koji se nisu udostojili da prisustvuju sednici i lično brane izveštaj koji su napisali. Dalje, izveštaj o radu NO i UO JP PC Čukarica je napisan na jednoj strani bez ikakvih informacija koje bi mogle da nas bliže upute u to šta su navedeni članovi nadzirali i kako upravljali ovom javnom ustanovom od izuzetnog značaja za građane Čukarice i budžetom od 117 miliona RSD u 2016. god.

Ovime su pokazali koliko poštuju Skupštinu koja ih je izabrala, kao i građane Čukarice koje bi ta ista Skupština trebalo da predstavlja. Doduše, taj odnos kao da ne smeta odbornicima vladajuće većine jer oni bez greške izglasaju sve što dođe na dnevni red poslušno podižući ruke „za“, bilo to dobro ili ne. Tokom četiri sata diskusije samo jedan odbornik vladajuće većine se javio za reč.

Pokazali su i da nemaju sluha za inicijative opozicije koje je u ime DJB podnela odbornica dr Ivana Ivković (u prilogu) u formi predloga za izmenu dnevnog reda uvođenjem dve nove tačke, a koje se tiču unapređenja internet prezentacije opštinskog sajta i predloga da se predstavnici opozicije uključe u rad opštinskog Saveta za bezbednost. Oba predloga su opravdana i unapredila bi rad opštine na dobrobit svih građana, međutim, to nije bitno za vladajuću većinu jer, kao što smo naveli, ukoliko predlog dolazi iz opozicije, automatski se odbija.

Zamerke opozicije usmerene su, kao i do sada, ka nedostatku informacija u izveštajima iz kojih se ne mogu izvući bilo kakvi zaključci i na osnovu kojih se ne može kontrolisati rad opštinskih ustanova i preduzeća. Više su deklarativnog karaktera, često bez potrebnih komparativnih podataka neophodnih za neku dublju analizu. Očiti primer je gore navedeni izveštaj NO i UO JP PC Čukarica. Potrebno je reći i da je pohvale vredan izveštaj Galerije 73.

Pažnje vredan, u negativnom smislu je i izveštaj o radu NO i UO Kulturnog centra Čukarica iz koga se vidi da je NO imao tri različita sastava tokom 2016. god. I svaki je održao 2 ili 3 sednice pa se postavlja pitanje kako ti odbori mogu da nadziru rad ustanove i da li je svrsishodan trošak od 1,4 mil. RSD, koliko iznose naknade.

Odbornici DJB će nastaviti da kontrolišu rad opštine i da izveštavaju građane. Diskusijama i predlozima ćemo pokušati da unapredimo odluke koje donosi Skupština i opravdamo poverenje koje nam je dato.

Mirko Benać
odbornik u Skupštini GO Čukarica
član pokreta Dosta je bilo – Čukarica

Cukarica 01 - Poziv sa dn. redom - 8. sednica Skupstine

Cukarica 02 - Predlog dopune dnevnog reda

Cukarica 03 - Predlog dopune dnevnog reda

Cukarica 04 - Izvestaj o radu JP Poslovni centar Cukarica za 2016. god

Cukarica 05 - Izvestaj o finansijskom poslovanju JP Poslovni centar Cukarica za 2016. god

Cukarica 06 - Izvestaj o radu NO JP Poslovni centar Cukarica

Cukarica 07 - Izvestaj o radu KC Cukarica za 2016. god

Cukarica 08 - Izvestaj o fin. poslovanju KC Cukarica za 2016. god

Cukarica 09 - Izvestaj o radu NO i UO KC Cukarica

Cukarica 10 - Izvestaj o radu KU Galerija 73 za 2016.god

Cukarica 11 - Izvestaj o fin. poslovanju KU Galerija 73 za 2016. god

Cukarica 12 - Izvestaj o radu NO i UO KU Galerija 73 za 2016.god

Cukarica 13 - Odgovori na odbornicka pitanja

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar