Ауторски текст Источна Србија Рударство

Неистине Благоја Спасковског

Преносимо вам коментар народног посланика др Бранислава Михајловића на текст “Првомајски интервју са генералним директором РТБ-а Бор: “Бор” дише пуним плућима”.

Више пута сам писао да лист „Колектив“ представља гласило свих радника РТБ Бор, који га од својих зарада финансирају. То није лист генералног директора. Међутим, Благоје Спасковски га је потпуно приватизовао и користи га за личну пропаганду и промоцију. Тако је и у овом првомајском интервјуу по ко зна који пут изнео низ потпуно нетачних података усмерених на стварање искривљене слике о пословању Компаније. Као народни посланик у скупштини Републике Србије дужан сам да реагујем на такво искривљено информисање јавности, јер оно наноси велику штету свима. Подсетићу да сам ја на мом блогу већ писао о томе у чланку “Лист Колектив РТБ Бор у канџама ботова Благоја Спасковског”.

На самом почетку интервјуа изјављено је да је „производња у рударству и металургији стабилизована на оптимално могућу“. Нити је стабилизована, нити је оптимална, нити је могућа. То сам детаљно објаснио у чланку “Колико Србију кошта Благоје Спасковски”.

Даље се у уводу изјављује да „се доказују оправданост изградње нове топионице са еколошког и економског аспекта“. Није тачно ни једно ни друго, што се такође може видети у горе поменутом чланку. Такође је врло важно да се помене и чланак који негира изјављене наводе а који сам својевремено написао заједно са пок. др Миланом Дејановским још половином 2014. год.

Затим се у продужетку изјављује: „у односу на постојећу механизацију и степен откривености лежишта, стабилизовао производњу на оптимално могућу.“ Опет по ко зна по који пут напомињем да је та изјава у директној супростности са „Бизнис планом“, који је једини релевантан докуменат за развој РТБ Бор, јер је на његовим основама у исти тај развој потрошено 450 милиона еура, које сада г. Спасковски покушава да сакрије под тепих и обесмисли у страху од казне која му прети за тако бахато и несврсисходно разбацивање средстава од ненаменског трошења кредита.

Потпуно небулозно делује изјава за рудник Мајданпек да „до следећег Првог маја тамо сигурно може да се постигне 7,5 милиона тона руде годишње“. Мајданпек је репро-целина РТБ Бор коју оптерећују највеће дубиозе искључиво захваљујући нестручном раду под директним руководством Благоја Спасковског у задњих осам и више година.

У делу везаном за стандард радника смешно делује изјава „Данас је плата иста…“ кад се зна да је она у задњих четири године спала за око 20 % у просеку.

Посебно дегутантно делује изјава о дисциплини на раду: „Дисциплина мора да се појача, такође. О њој не може бринути Општински суд. Ако је неко недисциплинован, не носи ХТЗ средства, краде или неоправдано одсуствује с посла, не може Суд таквог вратити на посао до окончања поступка, уз образложење да нема од чега да живи – каже Благоје Спасковски.“ Иза те изјаве се крије права природа и праве намере г. Спасковског. Он поново, после само годину дана, врши атак на институцију независног судства. Он би, као и све у граду Бору, желео да и њих потчини својој вољи. Да ли је довољно да кажем да сам и ја један од тих које је тај бездушни самовољник истерао с посла и који је враћен  по привременој судској одлуци. Да ли је такође довољно да кажем да сам после осам година суђења добио правоснажну судску пресуду у моју корист за стравичан  мобинг који је директно организовао Благоје Спасковски а директори РТБ Бор послушно спроводили.

Такође је далеко од истине изјава: “РТБ Бор данас у новој топионици остварује добре резултате“. То сам већ објаснио у мојим претходно наведеним ауторским радовима. То такође важи и за изјаву: тек однедавно РТБ Бор у новим металуршким постројењима остварује све пројектоване параметре. Технолошко искоришћење је, како каже, 98%, а еколошко – везивање сумпора и његово превођење у сумпорну киселину – 98,5 одсто.“

Посебно треба издвојити и образложити стратешки врло опасну изјаву: „зато је важно да што пре повећамо производњу у нашим рудницима и отворимо „Церово“. Тада би зарада на топљењу, у односу на увозни концентрат, била два до три пута већа. Због тога је потребно 260 до 280 милиона евра уложити у отварање „Церова“, 30-ак милиона евра следеће године треба инвестирати у обнављање механизације у „Кривељу“ и 10-ак милиона евра у повећање производње у Јами. РТБ нема тих пара, а нема их ни држава. А, држава не може да улаже у руднике, нити је то пракса у свету“. То је потпуно ван стратегије пословања из „Бизнис плана“ коју је влада РС усвојила средином 2011. год и који је званично на снази до 2021. год. Поново се заговара инвестирање преко 300 милиона еура у некакве „недотепане“ и неутемељене развојне планове којима није за циљ да се обезбеди развој на суштински здравим техно-економским основама, већ да се даље настави са бездушним задуживањем РТБ Бор и државе Србије на терет наредних поколења. Благоје Спасковски са својих 69 година старости поуздано зна да он те дугове неће да враћа. Али хоће наша деца.

И нешто што је заиста тачно. У делу око предстојеће промене власничке структуре изјављује: „Рударско-топионичарски басен Бор је „златна кока““. За њега и његове спонзоре јесте.

И на крају, у делу везаном за УППР пласира се врло опасна неистина: То је  компанија која данас измирује све обавезе из УППР-а и оне које редовним путем доспевају на наплату“. То апсолутно није тачно. Као народни посланик имам доказ за то:

МЕНАЏМЕНТ РТБ БОР У БЛАТУ СОПСТВЕНИХ ЛАЖИ И ПРЕВАРА

После свега што сам написао у овом чланку мислим да је ред да на крају поновим захтев из отвореног писма упућеног Благоју Спасковском с краја јула прошле године:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРУ РТБ БОР

др Бранислав Михајловић
народни посланик 

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Problem RTB je politički, jer ga je država od najboljeg srpskog pretvorila u invalida, u vremenu kada samo Kina
    ima deficit oko 2 mil t, država smanjuje kapacitet tupionice na 400,000 t koncentrata, pad sadržaja zlata u rudama
    negativno utiće na poslovanje RTB-a, da ne zaboravimo da su prodati istražni radovi i da se najavljuje otvaranje rudnika
    mimo kombinata, sa procenom da tamo ima bakra za 7 milijardi $, da niko ne rešava pitanja prerade polimetaličnih
    ruda, a ni eventualno uvodjenje hidrometalurgije, kojom bi iz šljaka i jalovina, dobili bakar, srebro, zlato, to sve košta,
    ali da se radi pametno, moglo je sve da se isfinansira, jer ko iole poznaje bakar i LME, zna da postoje mehanizmi
    zaštite od pada cena, a imena odgovornih, previše dugačak za komentar.

  • JOŠ NIJE KRAJ RTB BOR-u NA NJEGOVOJ SREĆI?

    Čelnik RTB Bor, Spaskovski iliti Sosa sve je ispričao o sprovođenju UPPR, no je ispustio ono, po narodu, najvažnije. S tim njegovim UPPR, uz aminovanja Vlade na čelu sa istomišljenikom i kopirantom i folirantom ΛV, da je poreske obveznike zadužio i oglobio sa devetsto miliona evra, RTB Bor još je ostao dužan najmanje pola milijarde evra i tako redom. Država, i pored toga, godišnje je bacala po sto miliona evra u bunar pod imenom RTB Bor, Sosina okupaciono-istražna zona. Tolike pare nisu investirane u kombinatu bakra, već u džepovima i torbama mnogih znanih i neznanih faktora i junaka spašavanja države i samih sebe, od kuma, brata, tata, seka i još nebrojano mnogobrojnih. U improvizovanim pričama RTB Bor od gubitaša pređe, za kratko vreme, u vodeću profitabilnu firmu, kako, kada i gde, to je smislio nezajažlivi preletač, klimoglavac, poltron, dupeuvlakač i šlihter S.. .Najzad je raspisan tender za strateškog partnera ili spasioca RTB Bor i to u mašti čelnika kombinata bakra i Srbije. Šta će biti? Ništa, to je samo proforme i bacanje magle i topioničkog pepela u oči lakovernih. Sosa će vladati materijom, kadrovima, mislima, parama zlatom i bakrom sve dok mu dopušti Sv. Petar.i ΛV, važniji je onaj prvi. Zainteresovane su jedanajest kompanije , za sada i od sada, za RTB Bor, ali su najzainteresovani oni koji su raspisali tender. Tender će uspeti, kao svi do sada, malo sutra. Lični interesi su preovladajući i najznačajniji faktor. Vreme će reči kakav je kraj, a on je takav?