Правосуђе

Радуловић: На суђењу са Андрејем Вучићем

Данас сам био на рочишту по тужби Андреја Вучића против мене у вези са Вршачким виноградима. Појавио се и тужилац. Заједно са њим на суђењу је све време у сали био полицајац у униформи, са заденутим пиштољем, као обезбеђење. Андреј Вучић је данас на суђењу и понашањем и увредама показао колико браћа по свему личе. Међутим, за разлику од монолога који су омогућени његовом брату, Андреј је морао да слуша како сам поднео кривичну пријаву против њега, да одговара на моја питања и питања мог адвоката Владимира Гајића. Био је видно узнемирен, било му је нелагодно. Ухваћен је у лажи више пута. Вероватно је зажалио зашто је уопште подносио тужбу.

Очигледно осокољен досадашњим резултатима притисака на суд у суђењима у случају фалсификоване личне карте и фирме “Асомакум” као и инцидента са жандармима на Паради поноса 2016. године, као и одбијањем тужилаштва да процесуира кривичну пријаву коју сам против њега поднео у вези са Вршачким виноградима, решио се да тужи. Суд је рекордно брзо заказао рочиште, за разлику од мојих тужби против Александра Вучића које суд не може да му уручи још од децембра 2014. године јер не може да нађе председника Владе чак ни у Немањиној 11.

Андреј Вучић је тужио због мојих изјава о Вршачким виноградима. То је један од случајева пљачкашке приватизације о коме сам најчешће говорио јер је пример корупције у самом врху власти — актери су браћа Вучић и Мали, а лоше намере, пљачка и криминал више су него јасни. Вршачки виногради су поучна прича о томе како су једном Кинезу, који се никада није бавио виноградарством или трговином вином, наместили да добије залихе вина вредне 5 милиона евра, објекте, опрему и 1.600 хектара земљишта, плус род грожђа вредан 5 милиона евра – све за 5 милона евра. Уз то је требало да добије и по 6.000 евра за сваког запосленог, јер је требало да сви радници Вршачких винограда претходно буду отпуштени, уз отпремнине. О Вршачким виноградима је писао и ЦИНС, а консултанти Кинеза у послу са Вршачким виноградима били су браћа Андреј Вучић и Предраг Мали.

Пљачкашку приватизацију Вршачких винограда спречио сам док сам био министар привреде у Влади Србије, а дојаве о томе шта се десило у Вршачким виноградима је Министарство привреде добило од запослених. Одмах сам покренуо истрагу и оформио Радну групу која је истраживала наводе запослених да је Предраг Мали са својом фирмом био консултант Кинеза и да је Андреј Вучић био са њим. На основу извештаја Радне групе поднео сам кривичну пријаву против свих лица и поништио приватизацију Вршачких винограда. Ту кривичну пријаву сам послао електронском поштом Александру Вучићу и затим му у његовом кабинету и предао у руке. Само је ћутао и гледао у под.
Тужилаштво није процесуирало кривичну пријаву. Слично као и за личну карту, за нарко-тржиште у Србији или за сукоб са жандармеријом на Паради поноса. Ништа.

Елем, данас на суду је Андреј Вучић изјавио да му је Предраг Мали само познаник, па се онда исправио и признао да му је пријатељ. Затим је Андреј Вучић рекао да не зна ништа о Вршачким виноградима и да нема појма чиме се Предраг Мали бави. Андреј Вучић је рекао и да никада није срео Кинеза који је требало да купи Вршачке винограде и да никада са Предрагом Малим није био у пословним комбинацијама. И то нису једине неистине које је данас изнео у судници.

На рочишту је покушао да негира да је јавна личност и да је функционер и представио се као анонимно, приватно лице. Покушао је да сакрије да је у Надзорном одбору Удружења осигуравача реченицом да је то “приватно” удружење. Затим је признао да у Удружењу има и осигуравајућих друштава са државним капиталом. Открио је да је у Извршном одбору СНС-а. Признао је и да је био у управном одбору КК Црвена Звезда.

На рочишту се Андреј Вучић бечио и на мене и на мог адвоката. Вређао, оптуживао, а онда лагао да није вређао. Из начина говора је јасно да су браћа. Покушао је да ми се унесе у лице, испровоцира, назвао ме “психопатом” и рекао “да мајка таквог лажова не рађа два пута”. Када сам указао судији на увреде, рекао је да то није рекао. Лаж им је изгледа породични посао.

На Андрејеву несрећу, увреде је чула девојка која је седела у судници. Кад је судија рекла да их ни она није чула и питала да ли је још неко чуо, девојка се јавила и потврдила да је чула. Није било друге, него да се све унесе у записник. Кад је постало јасно да тужилац лаже, умешала се његова адвокатица, супруга министра Лончара, и објаснила да у ствари она консултовала са својим клијентом и да се њен клијент није обраћао мени.

И тако је, на рочишту, Андреј Вучић морао без вређања да слуша како је поднета кривична пријава против њега и шта је радио у Вршачким виноградима. И у судници сам објаснио Андреју Вучићу да су Вршачки виногради друштвени интерес и да јавност о томе има право да зна. И то је одслушао. И да јавност мора да зна да СНС дели пакетиће на изборима, па и за МЗ Кљајићево и да је он био тамо и то организиовао. И тако тужи Андреј Вучић и онда не може да поднесе да му се у лице каже оно што јесте. Баш као и брат.

Док сам улазио и излазио из суднице, људи су ми показивали палчеве на горе. Слаба је то утеха за распад правне државе. Држава у којој тужилаштво не процесуира оне који краду или покушају да краду, у којој се уместо тога за увреду тужи бивши министар који је ухватио некога у покушају крађе друштвене имовине, поднео кривичну пријаву и о томе обавестио јавност, није држава. Историја нас неће опрати од чињенице да смо наследили државу Србију од људи који су дали своје животе за њу, да смо дозволили да дође у овакво стање и да је такву даље остављамо деци. Зато пораз није опција. Морамо ми.

Повезани текстови

„Вршачки виногради“ седам месеци касније: Кабинетско блато уместо резултата истраге!

Влада уништава "Вршачке винограде". Решење постоји

Агенција потврдила сукоб интереса у “Вршачким виноградима” и “Бачкој Сивац”

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Mislim da je Andrej Vučić kriminalac, da je “Al Kapone” za njega “mala maca”. AV jeste kriminalac, ali je više bolesni psihopata i nacionalista. AV bi bio zadovoljan da bude voljen kao Tito, ali neće moći – ‘No pasaran!’. Ali brat mu je kriminalac okoreli i u kriminalnim radnjama je sigurno savjetnik AV. Ima bikova, ali ima i štrikova, ničija nije do zore gorjela i njima poslije vlasti mislim da nema slobode. Ako ikada država bude prilično ličila na državu, mora patiti od straha kao i narod i glasači lutajućeg cirkusa SNS.
  “U vrijeme univerzalnih prevara reći istinu je revolucionarno djelo”. George Orwell.
  Zato svaka čast Sale za hrabrost, malo je danas takvih….

  • Bravo za Radulović Ebu upornost i istrajnost. Kako se ne uklapa u srpsku poslovicu Svako čudo za tri dana, sigurno to jako nervira Vučića.!!!! Zato bravo, Radule, izdrži u principijelno sti !!!!!

 • malo sam se bavio politikom u lokalu i apsolutno mi je jasno kako stvari funkcionisu i koliko ste u pravu. Takodje mi je jasno s kakvim se alama borite i pre svega zelim da vam cestitam na hrabrosti. Nadam se da cete uspeti da prodjete kroz trenutne probleme ( za koje isto znamo odakle dolaze i ko na sve nacine pokusava da minira vas rad). Mi smo bili jako blizu da sve ostavimo i odselimo se u inostranstvo, ali ipak je preovladala nada da se nesto ipak moze uciniti, a boga mi i inat prema onima zbog kojih dolazim u iskusenje da napustim svoju zemlju

 • Сви они који имају моћне пријатеље (које званично “не познају”), или блиске рођаке на власти поседују исти образац понашања. А то је препотентност, бахатост, претње и сл. Узгред буди речено, када је “пронађено” оружје у шуми у Јајинцима и у једном од блокова у Новом Београду, велики брат А.В. је изразио бојазан да се атентат није спремао на њега, него да је био уперен против брата. Да ли је г. премијер & председник, познавајући послове свог брата с правом изразио бојазан? Ако је тако поштен и добар, онда нема разлога да се плаши било кога. И на крају, ако се ни неколико месеци након “проналаска” оружја не зна ко стоји иза тога, шта могу обични грађани да очекују? Или је то можда била само предизборна прича о оружју за лаковерне….? Рекло би се да је то у питању. Какав је то министар који није у стању да месецима да одговор “ко је спремао атентат” на председника Владе (премијера) који му је непосредни надређени!

 • šta god se reklo na sudu, ne sumljam da će presuda biti u korist Vučića . Ako ne mogu baš da osude Sašu, onda će se otkazati dalje suđenje i to je to.

 • Ja bih proverio navode o firmi Juzni Banat i ispumpavanju vode iz rudarskih kopova nakon poplava. Po svim informacijama Juzni Banat je pobedio na tenderu koji je bio raspisan uprkos prethodnoj ponudi jedne inostrane firme da to ucini za dzabe kao preporuku za druge poslove. Juzni Banat je pobedio na tenderu bez adekvatne opreme vec kao garant da ce podizvodjac, jedna rumunska firma, da odradi posao. Rumunska firma nije mogla odraditi posao jer su njihove pumpe, iako odlicne, na struju. Pristup struji nije bio moguc bez novog dalekovoda. Nakon sto su Rumuni dovukli pumpe, zakljucili da to ne moze i da Kolubara mora da investira ogroman novac da obezbedi struju zakljuceno je da se mora naci drugi podizvodjac. Na kraju je Juzni Banat angazovao firmu koja je prvobitno ponudila besplatno da odradi posao. Posao je odradjen novim dizel pumpama i Juzni Banat je placen za to. Ne zna se da li je i podizvodjac naplatio ili ne. Juzni Banat je firma koja je jako bliska Andreju.

  • Pero hvala Vam na ispravci. Pricu sam cuo od coveka koji je bio direktno povezan sa desavanjima oko tog tendera i koji je bio jako ogorcen zbog svega. Probao je slucaj da prijavi, ali mu je brzo stavljeno do znanja da tako nesto ne pokusava i usmeno je opomenut od nadredjenih da se ne igra sa svojim radnim mestom i buducnoscu porodice. Tom coveku nema razloga da ne verujem zato i kazem da bi bilo odlicno proveriti navode. Cak i da na neki volsebni nacin brat nije povezan sa doticnom firmom ili makar moze da sakrije svoju povezanost to ne skida odgovornost sa jos jedne pljacke.

  • Јужни Банат купуио хотел у Врњачкој Бањи по цени од 181е/м2. Отвара центар за лечење од болести зависности. Има ли већег цинизма кад се зна порекло тог новца, ко је у све то умешан и какав је циљ свега овога?

  • Ha ha , da to bi bilo zanimljivo za videti . Za Sasu , nemojte da potrosite sve argumente u prvom rocistu . Treba ga lagano zagrevati dok ne eksplodira od gluposti i lazi , a posebno treba cekati sledece godine beogradske izbore i traziti podrsku na svim nivoima , jer ce te izbore sigurno izgubiit . Pozdrav

 • Čudi me da ovo niko nije objavio.Ipak je reč o Andreju Vučiću ,ako im kao Radulović nije bitan.
  I Vršačkim vinogradima.
  Dokaz da definitivno nemamo ni jedan slobodan medij,što me bukvalno baca u očajanje

 • Саши свака част!!!
  Али не могу више ни да се порадујем, понадам и ликујем, кад смо дефинитивно завршили емисију.
  Прсли смо скроз на скроз.
  Жао ми је што ширим апатију, али мени су ови избори били дефинитивни знак да је са нама готово.
  И прво место и друго место и треће место мноооого говоре где смо, шта смо и како смо.
  Баш сам разочаран онако потпуно.