Војводина Изјава

Оправдавамо очекивања гласача

Посланици покрета Доста је било су провели годину дана у Скупштини Војводине. Неко би рекао да смо тек стартовали, a време је да се сабирају први резултати. Успели смо да у скупштинску салу уведемо теме које су ту дуго избегаване, а у сали се причало о свему осим о штетности присвајања јавног сектора од стране политичких странака, сузбијању корупције онако како је то неопходно урадити да би грађани напокон живели боље. Ми смо у њу донели нов појам заустављања партијског запошљавања као једног раширеног модела злоупотребе политичке моћи за доделу материјалне користи страначким миљеницима, а на штету целог друштва. Учинили смо помаке инсистирањем на одговорности јавних службеника и омогућавању јавности да оцењује њихов рад. Одличан старт у складу са оним што наши гласачи од нас очекују, али је то ипак тек почетак.

Показало се немогућим спречити владајућу СНС већину да доноси за грађане штетне одлуке, јер нас лако прегласају бројчано јачи посланици њихове коалиције. Ипак, снажно смо се супротстављали за друштво негативним појавама које су се толико укорениле у покајини, али и шире. Постоје места на којима је систем и попустио под притиском наших, од већине сасвим другачијих, посланика и сада желимо да наведемо неке од тих помака.

Најчешће смо устајали да говоримо против смена и постављања директора заснованих само на партијској припадности, јер тако не баш најбољи појединци долазе на руководећа места, што је потпуно накарадно и штетно по грађане. Инсистирали смо да се руководеће функције у јавним предузећима, фондовима и другим институцијама професионализују и да се за њихово попуњавање расписују свим грађанима доступни конкурси, а да их након конкурса поведу за обављање посла најбољи пријављени кандидати. У пар наврата је било и очигледно да се бољи стручњак замењује лошијим, искључиво зато што лошији има заслуге код партије на власти. Наша толеранција ка овој појави је равна нули и то јесте одјекнуло Скупшином.

Екстремни пример овог доношења за друштво штетних  кадровских одлука  странака се десио када је на место директора постављен неко коме чак и криминална прошлост била очигледан терет. За директора Фонда за помоћ избеглим лицима је постављен Бранислав Швоња, човек јавно познате мутне прошлости и у дубоком сукобу интереса. Иако је ту одлуку донела Влада Војводине, мимо Скупштине, нашли смо у оквиру тачке дневног реда посвећене извештају о пословању Фонда простора да у скупштинској сали изразимо свој крајње негативан став. Били смо једина посланичка група спремна да, осим пуког изражавања неслагања, покрене све што се покренути може да се створе услови да се скандал оконча сменом Швоње. ЦИНС-ови новинари су истовремено писали о њему, а ми смо нашли и изнели у јавност и додатне доказе. Обратили смо се Скупштини Војводине и писмено, али смо допис послали и Агенцији за борбу против корупције. Линк ка комплетном тексту: http://dostajebilo.rs/i-privatna-firma-i-drzavna-fotelja/?lang=lat Желели смо да буде хитно смењен, а уместо тога је недавно и ухапшен и смењен. Неприхватљиво је што је у опште и био на тој функцији. Нема потребе објашњавати докле су нас довеле странке које у бављењу политиком доминантно виде прилику да удоме себе и своје, којима је власт „плен“ који се дели заслужнима у кампањи, а не прилика и обавеза да промене живот грађана на боље. Нема потребе подвлачити да та пракса мора да се искорени.*

Смисао наше борбе за транспарентност (јавни увид у трошење буџетског новца) је обуздавање корупције које се постиже тако што се омогући сваком грађанину да буде узбуњивач и укаже на сумњиве токове новца. Ово се постиже тако што се на сајту објављују подаци из којих он види колико новца је издвојено за који посао и то прецизно уз објављивање уговора са фирмом која је за посао добила новац из којег се тачно види о каквом послу је реч по врсти, квалитету, квантитету и роковима извршења. Тако би грађанин могао, ако се разуме нпр.у грађевинске радове, да процени да ли је дошло до појаве преплаћених грађевинских послова и надлежним органима предочи да је можда дошло до присвајања дела новца од стране јавног службеника који је посао уговарао. Ово је кључно у борби против корупције и у овоме смо, након великог броја апела, постигли тек толико да су поједини Секретаријати и институције у свом финансијском извештају посланицима мало детаљније описали своја трошења, али и даље без објаве уговора и евентуалних анекса, а и недовољно јавно јер све то није на сајту доступно свим грађанима. Ово је неприхватљиво и незадовољавајуће за нас јер и даље стоји отворена могућност за бројне злоупотребе које је од споља тешко прозрети. Ипак, постоје примери боље праксе у пар случајева на основу којих смо стекли утисак да ће додатан рад донети додатне резултате.

Борили смо се и за транспарентно управљање имовином Војводине. Након првог добијеног извештаја о имовини Војводине, у којем су биле само таксативно наведене некретнине којима покрајина располаже, изборили смо се апелом кроз посланичко питање и наступ на седници да у следећем извештају јасније пише и ко их користи, колику кирију плаћа, да ли плаћа режијске трошкове и у каквом је некретнина стању. Изразили смо незадовољство и образложили свој став на самој седници и додатним посланичким питањем. Из овога је проистекло да је извештај сада много другачији, а испливале су на површину чињенице да са имовином није све тако сјајно како се у први мах желело приказати. Посланици сада имају значајно бољи увид у стање и располагање имовином, а остало је још да покушамо да извршимо додатни притисак на покрајинску аминистрацију, па то преко сајта Управе за имовину омогућимо и грађанима, јер подсећамо да је смисао транспарентности да се омогући да сваки грађанин може да има увид и постане узбуњивач, уколико примети нешто сумњиво. **

На том плану ћемо и даље радити сада охрабрени да, иако смо тешка опозиција, можемо да мењамо окружење на боље. Сада смо сигурни да самим уласком, макар и овако малог броја посланика, у Скупштину Војводине покрајинска администрација није могла да издржи да остане баш потпуно иста. Али, грађани немају времена да чекају да се промене дешавају овако споро.

За веће и брже помаке на пољу борбе против корупције и страначког запошљавања потребно је да нам на следећим изборима гласачи дају већу подршку, јер сада знају да је сваки глас за Доста је било глас за посланика који у скупштини у коју улази има јасан циљ а циљ је да се уведе ред, поштује закон и интереси грађана ставе изнад партијских, да нас воде најбољи, а не политичким лидерима најзаслужнији, да кривци одговарају, а грађани не буду жртве партократије која је појела друштво и једе пристојном свету сваку прилику да остане и као нормалан свет живи овде.

Посланичка група
Доста је било
у Скупштини Војводине

* Иницијативу за преиспитивање позиције Бранислава Швоње на месту директора Фонда је покренула посланица Катица Бенгин
** Инсистирање на транспарентнијем располагању имовином Војводине је спровела посланица Светлана Козић

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар