Ауторски текст Војводина Политика

Девластирана скупштина

Не, није грешка у наслову…

XIX седница Скупштине Града Новог Сада је била парадигма свега онога против чега се покрет Доста је било бори. На дневном реду је, између осталог, било и доношење одлуке о спровођењу јавног конкурса за избор директора 8 јавних и јавно комуналних предузећа чији је оснивач Град Нови Сад. Иако су предузећа по својој делатности потпуно различита једна од других, то није била никаква препрека да услови за избор директора у свих осам конкурса буду потпуно идентични. Наравно, нигде се у конкурсним условима не помиње да би кандидат требало да предложи план рада и развоја предузећа. Јасно је због чега је то тако: јавна предузећа су партијски плен и оруђе за коришћење средстава из буџета (дакле, новца свих грађана Новог Сада) у сврхе партијско/пријатељских пословних аранжмана.

Скупштина Града нема интерес, да утиче на овакве процесе, иако је по Закону о локалној самоуправи највиши орган Града. Сврха Скупштинског изгласавања је само верификација одлука које су донете у партијским канцеларијама и испуњавање формалне законске обавезе.

Даље, на дневном реду је био и извештај о реализацији програма коришћења буџетских фонда за заштиту животне средине. Нешто мање од 40 милиона динара из градског буџета су, током 2016. године, подељене различитим удружењима грађана која се баве екологијом за укупно 120 пројеката. Извештај о реализацији утрошка наведених средстава је срочен на неких 15-ак страница А5 формата, где су о сваком од 120 пројеката написане 3 реченице од којих је, у свих 120 случајева, последња била: „Пројекат је реализован у целости, на планиран начин и у уговореном року“.

Скупштна Града, наравно, ни у овом случају нема интереса да утиче на овај процес, вероватно зато што одборничка већина не осећа одговорност за расипање новца свих грађана. Или је нешто друго у питању?
Даље, на дневном реду су били и извештаји о реализацији Програма инвестиционих активности и услуга из делатности јавних и јавно комуналних предузећа чији је оснивач Град (6 извештаја). Читајући и анализирајући достављене извештаје нормалан човек би помислио две ствари:
1) Или је Град Нови Сад у Швајцарској,
2) Или градска власт свесно и намерно одборницима, а тиме и грађанима, вређа интелигенцију
Како другачије објаснити чињеницу да сва јавна и јавно комунална предузећа у граду у току календарске године ураде апсолутно све што испланирају, до нивоа између 99% и 100%, а иста предузећа су, иако монополисти на тржишту, у очајној финансијској ситуацији?
Скупштна Града, наравно, ни у овом случају….. Ма, схватили сте до сада…

И сада долазимо до наслова текста: нову реч „девластирање“ је изговорио са говорнице један од одборника Скупштинске већине, а из контекста излагања се дало закључити да је мислио на „девастирање“. Да није реч о лапсусу, оверио нас је исти говорник је је исту реч, на свој начин, изговорио три пута. Он је, ничим изазван, дао најбољу дијагнозу и дефиницију стања највише институције Новог Сада, а основ за такву дијагнозу дали су му, у материјалу за седницу, његови политички истомишљеници.

Нама, који мислимо другачије, остаје само да се, како знамо и умемо боримо за очување разума, части,елементарног осећаја морала и пристојности од оних који би да нам то девастирају, или девластирају, како то они кажу…

Реља Алексић
Одборник покрета Доста је било
у Скупштини Новог Сада

Ознаке

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар