Autorski tekst Vojvodina Politika

Devlastirana skupština

Ne, nije greška u naslovu…

XIX sednica Skupštine Grada Novog Sada je bila paradigma svega onoga protiv čega se pokret Dosta je bilo bori. Na dnevnom redu je, između ostalog, bilo i donošenje odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora 8 javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Novi Sad. Iako su preduzeća po svojoj delatnosti potpuno različita jedna od drugih, to nije bila nikakva prepreka da uslovi za izbor direktora u svih osam konkursa budu potpuno identični. Naravno, nigde se u konkursnim uslovima ne pominje da bi kandidat trebalo da predloži plan rada i razvoja preduzeća. Jasno je zbog čega je to tako: javna preduzeća su partijski plen i oruđe za korišćenje sredstava iz budžeta (dakle, novca svih građana Novog Sada) u svrhe partijsko/prijateljskih poslovnih aranžmana.

Skupština Grada nema interes, da utiče na ovakve procese, iako je po Zakonu o lokalnoj samoupravi najviši organ Grada. Svrha Skupštinskog izglasavanja je samo verifikacija odluka koje su donete u partijskim kancelarijama i ispunjavanje formalne zakonske obaveze.

Dalje, na dnevnom redu je bio i izveštaj o realizaciji programa korišćenja budžetskih fonda za zaštitu životne sredine. Nešto manje od 40 miliona dinara iz gradskog budžeta su, tokom 2016. godine, podeljene različitim udruženjima građana koja se bave ekologijom za ukupno 120 projekata. Izveštaj o realizaciji utroška navedenih sredstava je sročen na nekih 15-ak stranica A5 formata, gde su o svakom od 120 projekata napisane 3 rečenice od kojih je, u svih 120 slučajeva, poslednja bila: „Projekat je realizovan u celosti, na planiran način i u ugovorenom roku“.

Skupštna Grada, naravno, ni u ovom slučaju nema interesa da utiče na ovaj proces, verovatno zato što odbornička većina ne oseća odgovornost za rasipanje novca svih građana. Ili je nešto drugo u pitanju?
Dalje, na dnevnom redu su bili i izveštaji o realizaciji Programa investicionih aktivnosti i usluga iz delatnosti javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad (6 izveštaja). Čitajući i analizirajući dostavljene izveštaje normalan čovek bi pomislio dve stvari:
1) Ili je Grad Novi Sad u Švajcarskoj,
2) Ili gradska vlast svesno i namerno odbornicima, a time i građanima, vređa inteligenciju
Kako drugačije objasniti činjenicu da sva javna i javno komunalna preduzeća u gradu u toku kalendarske godine urade apsolutno sve što isplaniraju, do nivoa između 99% i 100%, a ista preduzeća su, iako monopolisti na tržištu, u očajnoj finansijskoj situaciji?
Skupštna Grada, naravno, ni u ovom slučaju….. Ma, shvatili ste do sada…

I sada dolazimo do naslova teksta: novu reč „devlastiranje“ je izgovorio sa govornice jedan od odbornika Skupštinske većine, a iz konteksta izlaganja se dalo zaključiti da je mislio na „devastiranje“. Da nije reč o lapsusu, overio nas je isti govornik je je istu reč, na svoj način, izgovorio tri puta. On je, ničim izazvan, dao najbolju dijagnozu i definiciju stanja najviše institucije Novog Sada, a osnov za takvu dijagnozu dali su mu, u materijalu za sednicu, njegovi politički istomišljenici.

Nama, koji mislimo drugačije, ostaje samo da se, kako znamo i umemo borimo za očuvanje razuma, časti,elementarnog osećaja morala i pristojnosti od onih koji bi da nam to devastiraju, ili devlastiraju, kako to oni kažu…

Relja Aleksić
Odbornik pokreta Dosta je bilo
u Skupštini Novog Sada

Oznake

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar