Војводина Саобраћај Саопштењe

Кад новосадски паук ради појачано

Недеља, други дан новосадског Међународног пољопривредног сајма. Ова велика традиционална манифестација као и сваке године у улицама око Новосадског сајма изазива хаос. Највише непријатности станарима овог кварта стварају непрописно и безобразно паркирани аутомобили посетиоца сајма. Аутомобили су на све стране. Има их на тротоарима, дечјим игралиштима, зеленим површинама…

Ако неко од  Новосађана који уредно кроз дажбине које плаћа овом граду финансира рад јавно комуналних предузећа покуша да тражи услугу од неког ЈК односно ЈКП, то изгледа отприлике овако.

Недеља пре подне, назовете Паркинг сервис 064/843 7 070 и пријавите да су неки бахати возачи паркирали преко невиних младих садница живе ограде на зеленој површини испред ваше зграде. Са друге стране жице вам се мрзовољним гласом обрати дежурно лице које саопшти да они ништа самоиницијативно не предузимају док не добију налог Комуналне полиције и уредно вам издеклемује број поменуте инспекцијске службе 021/487-2-444 по систему: “Ево па њих гњави, мене остави да кулирам.“

Када назовете добијени број, јави вам се дежурни инспектор, опет пун гнева и незадовољства, ваљда што мора да ради недељом и пре него што успете да му саопштите разлог свог позива, каже: “Одмах издајем налог и долази паук возило.“ Спушта слушалицу не удостојивши бас ни уљудног поздрава.


Најављено „паук“ возило се наравно није појавило ни до поподневних сати. Покушате да обрнете још један круг позива ЈК, односно ЈКП, међутим, телефони узалудно звоне…….. У поменутим институцијама које треба да су на располагању грађана Новог Сада двадесет четири сата, више нема никога…… А, у медијским најавама претходних дана из ЈКП Паркинг сервис, информисали су нас да ће “паук” радити појачано, у сарадњи са саобраћајном полицијом, саобраћајном и комуналном инспекцијом.

„Паук“ је стигао пред само смркавање. У међувремену, смењујући се, аутомобили су несметано газили преко крхких биљака. Уништене су младе лепе биљке за чију садњу су такође издвојена средства нас грађана Новог Сада, јер су оне посађене од стране ЈКП „Градско зеленило“.
Понедељак пре подне, посетиоци Сајма су опет запосели зелену површину. Назовете комуналну инспекцију 021/487-2-444 и овај пут добијете информацију да они уопште нису надлежни за ову врсту интервенције. Издиктирају Вам број 021/487-2-402 и брзином звука спусте слушалицу, јер сте их вероватно прекинули у колективном јутарњем испијању кафе. Хм, назовете добијени број, јави вам се диспечер и на питање кога сте добили вам толико брзо и нервозно изговори четири инспекцијске службе, да нисте успели ни једну да запамтите. Али, каже да њему можете да поверите свој проблем и све је решено.
Овај пут је „Паук“ дошао за само пар сати. Свака част. Запитајмо се какав је онда режим рада и колико се чека на интервенцију када „Паук“ сервис не ради појачаним темпом?!?

У овој краткој епизоди решавања једног најобичнијег градског проблема је приказан рад само неких градских предузећа, која су установљена да пружају услуге грађанима овог града, грађанима који из својих издвајања и финансирају рад свих јавних, односно јавно комуналних предузећа. Тако би требало, али нажалост тако није.

Током година рад ових предузећа је потпуно обесмишљен. Идеја њиховог оснивања је давно заборављена. У овом тренутку, сврха и смисао постојања Јавних и Јавно комуналних предузећа се своди на минималан рад одрађивања најосновнијих задатака из своје делатности, а некад ни то, али са фокусом да се задовоље апетити партијски подобних послушника који су се ухлебили на „државном послу“ са пристојном, сигурном редовном зарадом и свим бенефитима државног посла. Новосађани, па ДОСТА ЈЕ БИЛО!

Одборничка група покрета Доста је било
у Скупштини Града Новог Сада

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар