Vojvodina Saobraćaj Saopštenje

Kad novosadski pauk radi pojačano

Nedelja, drugi dan novosadskog Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Ova velika tradicionalna manifestacija kao i svake godine u ulicama oko Novosadskog sajma izaziva haos. Najviše neprijatnosti stanarima ovog kvarta stvaraju nepropisno i bezobrazno parkirani automobili posetioca sajma. Automobili su na sve strane. Ima ih na trotoarima, dečjim igralištima, zelenim površinama…

Ako neko od  Novosađana koji uredno kroz dažbine koje plaća ovom gradu finansira rad javno komunalnih preduzeća pokuša da traži uslugu od nekog JK odnosno JKP, to izgleda otprilike ovako.

Nedelja pre podne, nazovete Parking servis 064/843 7 070 i prijavite da su neki bahati vozači parkirali preko nevinih mladih sadnica žive ograde na zelenoj površini ispred vaše zgrade. Sa druge strane žice vam se mrzovoljnim glasom obrati dežurno lice koje saopšti da oni ništa samoinicijativno ne preduzimaju dok ne dobiju nalog Komunalne policije i uredno vam izdeklemuje broj pomenute inspekcijske službe 021/487-2-444 po sistemu: “Evo pa njih gnjavi, mene ostavi da kuliram.“

Kada nazovete dobijeni broj, javi vam se dežurni inspektor, opet pun gneva i nezadovoljstva, valjda što mora da radi nedeljom i pre nego što uspete da mu saopštite razlog svog poziva, kaže: “Odmah izdajem nalog i dolazi pauk vozilo.“ Spušta slušalicu ne udostojivši bas ni uljudnog pozdrava.


Najavljeno „pauk“ vozilo se naravno nije pojavilo ni do popodnevnih sati. Pokušate da obrnete još jedan krug poziva JK, odnosno JKP, međutim, telefoni uzaludno zvone…….. U pomenutim institucijama koje treba da su na raspolaganju građana Novog Sada dvadeset četiri sata, više nema nikoga…… A, u medijskim najavama prethodnih dana iz JKP Parking servis, informisali su nas da će “pauk” raditi pojačano, u saradnji sa saobraćajnom policijom, saobraćajnom i komunalnom inspekcijom.

„Pauk“ je stigao pred samo smrkavanje. U međuvremenu, smenjujući se, automobili su nesmetano gazili preko krhkih biljaka. Uništene su mlade lepe biljke za čiju sadnju su takođe izdvojena sredstva nas građana Novog Sada, jer su one posađene od strane JKP „Gradsko zelenilo“.
Ponedeljak pre podne, posetioci Sajma su opet zaposeli zelenu površinu. Nazovete komunalnu inspekciju 021/487-2-444 i ovaj put dobijete informaciju da oni uopšte nisu nadležni za ovu vrstu intervencije. Izdiktiraju Vam broj 021/487-2-402 i brzinom zvuka spuste slušalicu, jer ste ih verovatno prekinuli u kolektivnom jutarnjem ispijanju kafe. Hm, nazovete dobijeni broj, javi vam se dispečer i na pitanje koga ste dobili vam toliko brzo i nervozno izgovori četiri inspekcijske službe, da niste uspeli ni jednu da zapamtite. Ali, kaže da njemu možete da poverite svoj problem i sve je rešeno.
Ovaj put je „Pauk“ došao za samo par sati. Svaka čast. Zapitajmo se kakav je onda režim rada i koliko se čeka na intervenciju kada „Pauk“ servis ne radi pojačanim tempom?!?

U ovoj kratkoj epizodi rešavanja jednog najobičnijeg gradskog problema je prikazan rad samo nekih gradskih preduzeća, koja su ustanovljena da pružaju usluge građanima ovog grada, građanima koji iz svojih izdvajanja i finansiraju rad svih javnih, odnosno javno komunalnih preduzeća. Tako bi trebalo, ali nažalost tako nije.

Tokom godina rad ovih preduzeća je potpuno obesmišljen. Ideja njihovog osnivanja je davno zaboravljena. U ovom trenutku, svrha i smisao postojanja Javnih i Javno komunalnih preduzeća se svodi na minimalan rad odrađivanja najosnovnijih zadataka iz svoje delatnosti, a nekad ni to, ali sa fokusom da se zadovolje apetiti partijski podobnih poslušnika koji su se uhlebili na „državnom poslu“ sa pristojnom, sigurnom redovnom zaradom i svim benefitima državnog posla. Novosađani, pa DOSTA JE BILO!

Odbornička grupa pokreta Dosta je bilo
u Skupštini Grada Novog Sada

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar