VIDEO Pravosuđe Saopštenje Skupština

Podvođenje sudstva pod partijsku vlast SNS-a

SNS želi da pojača ulogu predsednika suda i uvodi dvostruki mandat od po četiri godine, umesto jednog mandata u trajanju od pet godina. Mogućnost da se predsednik suda bira na drugi mandat je davanje alata političkoj većini da može da nagrađuje i kažnjava predsednika suda zavisno od toga koliko je bio poslušan pred vlašću. Time se povećava najvažniji kanal pritiska vlasti na sud. Poslanici Dosta je bilo u Skupštini Srbije oštro su se suprotstavili izmenama koje dodatno urušavaju nezavisnost pravosuđa. Dosta je bilo podržava zahtev sudija da se uloga predsednika suda smanji i relativizuje da bi se smanjio uticaj koji vlast preko njih ostvaruje na sudije.

Predsednici sudova su glavni instrument uticaja i imaju direktnu sponu sa izvršnom vlašću koja ih bira. U anketi Društva sudija, 44 % sudija je reklo da pritisci vlasti na njih dolaze preko predsednika sudova, a ostatak sudija je iz straha odbio da se izjašnjava i odgovori na to pitanje. Promena zakona koja ne uvažava mišljenje struke vodi u još veću kontrolu pravosuđa. Ovo je poigravanje vladajuće većine sa pravnom državom i podvođenje pravosuđa pod partijsku vlast SNS-a.

Predsednici sudova su najvažniji alat pritiska političke većine na sudije. Zato je potrebno da predsednici sudija budu prvi među jednakima, a ne da im se uvode privilegije, kako SNS predlaže. Nama su potrebne promene na bolje, smanjenje političkog uticaja na sudije, a ne na gore.

Skandal je da se Zakon o sudijama menja po hitnom postupku da bi se pojedinačnim sudijama koji su bili poslušni i ispunjavali naloge vlasti omogućilo da ne odu u penziju u koju bi trebalo da odu. Da li je pripremljena hitna promena zakona da bi se zakon uskladio sa ličnim interesima pojedinih sudija poput interesa predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu da nastavi da obavlja tu funkciju, iako za nedelju dana treba da ode u penziju?

U Skupštini se nameću novi modeli političkog zauzdavanja sudija kroz diskusiju koja nema nikakve dodirne tačke sa slobodnom diskusijom poslanika. Izvršna vlast preko svoje poslušne, partijske većine instalira veću kontrolu nad sudstvom uz brojne uvrede na račun poslanika Dosta je bilo. Skandal je i da Vlada prikriva svoju odgovornost za smanjenje sudske nezavisnosti tako što se krije iza svojih poslanika u Skupštini koji su samo navodni predlagači skandaloznih izmena.

Dosta je bilo će podneti inicijativu Ustavnom sudu da se neustavne i nemoralne odredbe kojima SNS menja Zakon o sudijama ukinu. Mi se nikada nećemo tako ponašati.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ima tu još nešto. Kao i u svim drugim državnim organima, institucijama i ustanovama SNS “seje” svoje kadrove da bi se pripremila za ono što je neizbežno: odlazak sa vlasti. Njihovi ljudi u sudstvu treba da stopiraju ili odugovlače bilo koji mogući proces protiv onih koji su ih postavili.

  • Nikada ne treba gubiti nadu, jer naš narod je preživio i Turski zulum, Hitlera i Ustaše. Preživjećemo i AV. Njega će baš na ovim mjestima u sudnici kod sudija, čeka mali poklon zatvorske lisice. To je mali poklon za AV i bracu BratA(nV) i družinu, ali biće veliki za napaćeni narod i Srbiju. Svako sebi jamu kopa i mislim da su krenuli u obilazak i postavljanje “Grobara”. Živjela Slobodna Srbija. “Građanski Front za Slobodu, a gdje ste do sada ako Boga znate”.

  • U Srbiji nikada sudstvo nije bilo nezavisno. Uvek je bilo pod kontrolom partije ili grupe partija koje su na vlasti. Zavisno sudstvo od vlasti dovelo je do pljačke Države i Naroda.
    Direktna posledica toga je socijalno raslojavanje, ekstremno i brzo bogaćenje manjine i osiromašenje većine. Srbija je država klasične diktature. Nije poznato u istoriji da je neka diktatorska vlast smenjena na izborima. Očekuju nas duge i teške godine borbe za obaranje diktature i uspostavljanje demokratije. Ova diktatura će pasti pod pritiskom nezadovoljnog naroda posle masovnih protesta i demonstracija. Za pad duktature i diktatora potrebna je kritična masa, koje još nema!

  • Ne mogu da nadjem kontakt stranicu. Pa cu postovati ovde gde je sveze i gde citatate. Vrlo bitna stvar koja je em postena,em mozete skrenuti paznju i uzeti glasove sada, dok je vrelo i sveze i dok se komentarise: http://www.blic.rs/vesti/politika/rado-srbin-ide-u-upravnike-zgrada-evo-koliko-ce-za-to-da-plate-a-sta-ce-sve-morati-da/dpjr9ts

    Dajte saopstenje da cete ukinuti ovu bandu kada dobijete vlast. Ja cu vas prvi promovisati svuda okolo sa ovim stavom. Brzo, reagujte.!

    • Poštovani Petre, DJB se već nekoliko puta bavio pomenutom temom, evo jedan od članaka. Smatramo da pomenuti zakon nije dobar i svakako ćemo ga menjati kad nam se ukaže prilika. Kao i mnoge druge.

    • Znam,ali ti nije dovoljno.ne da menjate nego da ukinete. Menjati,znaci prilagoditi se necemu.Naucite da igrate protiv primitivaca. Ovako spadate u istu kategoriju .i oni su zadrzali DS ove komunalce. Protiv represije.