Pravosuđe Saopštenje

Dupli standardi Prvog osnovnog suda

Poslanik Rističević je hrabar da vređa u Skupštini kada ga štiti Maja Gojković, ali na sudu ne sme da se pojavi. Danas je izostao sa ročišta po krivičnoj tužbi Saše Radulovića za mnogobrojne nezrele, dečije uvrede koje, bez ikakvog obzira prema istini ili dostojanstvu Narodne skupštine, sipa sa skupštinske govornice uz veliko zadovoljstvo i odobravanje drugih poslanika SNS-a i predsedavajućih.

Poslanici SNS pokušavaju da se sakriju iza svojih poslaničkih mandata i člana 103 Ustava koji kaže da poslanici nemaju krivično-pravnu odgovornost za mišljenje izneto prilikom vršenja poslaničke funkcije. Ustav u članu 103 ne dozvoljava poslanicima da vređaju druge poslanike već je taj član zaštita slobode mišljenja. Uvrede i laži ne spadaju u slobodu govora i mišljenja. O ovome postoji značajna praksa Evropskog suda za ljudska prava koji kaže da je korišćenje i sakrivanje iza zaštite slobode mišljenja za vređanje bilo koga predstavlja zloupotrebu prava i ne uživa ustavnu zaštitu.

Pored Rističevića, Saša Radulović je podneo krivične tužbe za nezrele uvrede i protiv Aleksandra Martinovića, Veroljuba Arsića, Atlagića i drugih SNS-ovih poslanika. Sve ove tužbe, sudije Prvog osnovnog suda su odbile uz obrazloženje da poslanici imaju imunitet iako se na njega nisu formalno pozvali, dok je Viši sud u rešenju po žalbi kazao da je tačno da se nisu pozvali na imunitet, ali da ih štiti član 103. Ustava. Protiv ovih odluka suda pokrenuli smo ustavnu žalbu koja će verovatno na kraju, imajući u vidu da u Ustavnom sudu sede članovi SNS-a, završiti u Strazburu.

Jedini sudija koji je prihvatio da sudi protiv poslanika Marjana Rističevića, suočio se zahtevom za njegovo izuzeće. Poslanik Rističević je tražio da se ovaj sudija izuzme jer je uopšte prihvatio da vodi postupak, a nije mu, kao Maja Gojković, dao pokriće da vređa.

Prvi osnovni sud u Beogradu nije taj isti član 103 Ustava primenio i kad je u pitanju Saša Radulović. I ispravno je što ga nije primenio. Naime, po tužbi isključenog člana DJB sa Vračara Branislava Klanščeka, koji gotovo svakodnevno iznosi neistine protiv Saše Radulovića, a prenose ih Informer i Pink i lažno se predstavlja kao zastupnik DJB iako, sudeći po fotografijama sa stranačkih sastanaka, pripada opštinskom odboru SNS-a Vračara, vodi se postupak.

Nema ništa gore u društvu od selektivne primene prava i pravila. Kada pravila važe za većinu građana, a ne važe za privilegovanu manjinu. Takođe je za žaljenje ne samo Maja Gojković već i sud daje zaštitu nezrelom vređanju i blaćenju građana. Ako se pitate kako je moguće da u Srbiji dominaciju preuzima kultura rijalitija i zašto Skupština liči na rijaliti, odgovor je jasan: predsednica skupštine, sud koji štiti ovakvo ponašanje i na kraju mediji koji o ovome ne izveštavaju javnost.

Povezani tekstovi

SNS nasiljem pokušao da spreči akciju DJB na Vračaru

Saša Radulović za BETA: Kada se opozicija negde pojavi sa štandom, dođe i armija SNS-ovaca koji dižu galamu

Fotografije demantuju Gorana Vesića

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar