Autorski tekst Građevina Zapadna Srbija

Kulturno blago u nemilosti vlasti

Tešnjar, nezaobilazni deo Valjeva koji često oživljava prepoznatljivu scenografiju prošlih vremena u mnogim filmovima, svoj svakodnevni život živi u „velikoj brizi“ Grada i Republike koji “štite” ovu kulturno istorijsku ambijentalnu celinu od izuzetnog značaja, teško se snalazeći “u vremenu kojem nam nikada bolje nije išlo“.

Stara čaršija Tešnjar Valjevo, koja zahvata područje ulica Birčaninove i Kej I ustanka sa neposrednim prilazima, određena je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja („Sl. glasnik SRS“ br. 14/79, 28/83, 47/87, 16/90 i 30/89), i sanacija, gradnja, legalizacija, poslovi građevinske inspekcije u nadležnosti su Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Građani Tešnjara koji su podneli zahtev za legalizaciju, mesecima čekaju rešenja republičke inspekcije, bez ikakvog saznanja kada će postupci biti započeti, o okončanju da ne govorimo. Zbog posebnih uslova zaštite, bilo kakva intervencija na objektima, pa i preduzimanje radova koji spadaju u redovno održavanje, uslovljeno je donošenjem posebnih uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo (koji će precizno odrediti i nijansu boje fasade i stolarije), što nije sporno, ali je golim okom na ovim objekata vidljivo da nema govora o brizi i zaštiti.

Posle svakog vikenda, a vikend je vreme kad razglas sa jednog ćepenka nadjačava razglas na drugom ćepenku, prebrojavaju se polupani prozori i razbijeni retrovizori, a ni ulazna vrata nisu pošteđena.

Na svaki poziv nadležni iz komunalne policije će vam reći da je red nadležna policija, iz policije svakako dođu, ali uobičajeno je da kažu da su nemoćni i da se građani svakako obrate komunalnoj policiji.

Centralna tešnjarska ulica pokrivena je video nadzorom, sa dobrim pregledom na kuću koja je pod „A“ zaštitom i koja svakog vikenda ostane bez nekog prozorskog krila. Niko nikada nije procesuiran, niti su odgovorni u stanju da pronađu počinioce štete na imovini i „tako dobro zaštićenom“ kulturnom dobru. Ono što treba da bude reprezentativno, postalo je urušeno i tako pokazuje pravi odnos nezainteresovanih nadležnih prema bahatim počiniocima, a čiju cenu plaćaju građani.

Građani Tešnjara plaćaju porez na nepokretnosti u prvoj zoni, sami čiste i peru ulice, sami o svom trošku otklanjaju štete na razbijenim prozorima, vetrobranima, ulupanim olucima, sve čekajući nadležnog. Poslednji put ulice u zaštićenoj zoni koje izlaze na Birčaninovu komunalno preduzeće „Vidrak“ pralo je pre tri godine.

Tu nije kraj mukama. Novom Odlukom o izmenama i dopunama odluke o javnim parkiralištima određeno je da parkirališta mogu biti u okviru prostorno kulturno-istorijske celine „Stara čaršija Tešnjar.“

Stanari Tešnjara mogu koristiti parkrališta samo sa posebnim nalepnicama za obeležavanje ove kategorije korisnika. Plaćaće se 350, 00 dinara mesečno, ali na javnim površinama nisu posebno obeležena mesta za parkiranje, što je uslov za nastanak ove obaveze, tako da čekamo nadležne da naplate kazne.

Dok ne postanemo nadležni da ove jednom za svagda pošaljemo u istoriju.

Biljana Savić
Član gradskog odbora „Dosta je bilo“ Valjevo

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar