Stranka DJB

Poslovnik o radu poslaničkih i odborničkih grupa stranke “Dosta je bilo”

Na osnovu odredbe člana 12. Statuta Stranke “Dosta je bilo” Skupština stranke je na sednici dana 03.06.2017. godine donela:

 

Poslovnik poslaničkih i odborničkih grupa

Predmet regulisanja

Član 1.

Ovaj Poslovnik uređuje pravila nastupanja, komunikacije, ponašanja i  zadatke, merenje učinka i odgovornosnosti poslanika poslaničkih grupa stranke “Dosta je bilo” (u daljem tekstu: PG) u Narodnoj skupštini Republike Srbije (NSRS), Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine (SAPV) i skupštinama opština i gradova.

Imenica poslanik se odnosi na odredinice i u muškom i u ženskom rodu.

 

Prisustvo sednicama

Član 2.

Prisustvo poslanika i odbornika sednicama skupštine je obavezno.

O prisustvu na sednicama se vodi evidencija.

Poslanik je obavezan da na kraju svakog zasedajućeg dana unese podatke koji se odnose na njegovo prisustvo na sednici.

Svaki poslanik ima obavezu da o odsustvu i razlozima odsustva obavesti šefa poslaničke odnosno odborničke grupe.

Poslanik ili odbornik koji je sprečen da prisustvuje sednicama Skupštine iz zdravstvenih razloga dužan je da o tome obavesti predsednika poslaničke grupe.

Poslanik ili odbornik imaju obavezu da na sednicama skupštine zastupaju zvanične stavove nadležnog odbora Stranke koje utvrđuje odbor na predlog predsednika odbora.

Za poslaničku grupu u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, nadležno je Predsedništvo stranke i Glavni odbor.

Sve poslaničke i odborničke grupe i svi poslanici i odbornici dužni su da sarađuju sa svim organima i telima Stranke, a posebno sa Forumima Stranke sa strane njihovih nadležnosti.

Sastanci poslaničke grupe

Član 3.

Poslanička i odbornička grupa održava jedan redovan sastanak sedmično. Sastancima poslaničkih i odborničkih grupa prisustvuju i predsednik odbora i članovi programskog saveta.

Član 3a.

Predsednik opštinskog ili gradskog odbora je ujedno i predsednik odborničke grupe u skupštini opštine ili grada. Ukoliko predsednik odbora nije odbornik, predsednika i zamenika bira odbor na predlog predsednika odbora. Odbor može odlučiti da se izabere drugi predsednik odborničke grupe iz opravdanih razloga.

 

Sekretar opštinskog i gradskog odbora je ujedno i sekretar odborničke grupe ukoliko odbor ima odborničku grupu u skupštini opštine ili grada

Poslovnik o radu

Član 4.

Svaki odbor donosi svoj poslovnik o radu poslaničke i odborničke grupe koji mora biti u skladu sa Statutom i opštim aktima Stranke.

Član 5.

Ovaj Poslovnik stupa na snagu danom  donošenja.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar