Медији Реаговање

Данас наставља да крши етички кодекс новинара Србије

Скоро годину дана лист Данас доводи у заблуду своје читаоце тиме што објављује злонамерне и неистините написе члана СНС-а са Врачара, потписујући га као заступника групе грађана “Доста је био – Саша Радуловић”, која у скупштини Врачара има своју одборничку групу. Након кратких пар епизода у улози “читалац Данаса”, члан СНС-а са Врачара и уредништво Данаса су се вратили обмањивању читалаца Данаса.

Подсетимо, реч је о бившем члану Покрета који је покушао да фалсификује листу пред прошлогодишње локалне изборе и стави себе на прво место, а онда је избачен и након тога приступио Српској напредној странци. Листу Данас смо послали и фотографију на којој поменути избачени члан седи на састанку у првим редовима у просторијама врачарског одбора СНС. Читаоци Данаса тако имају то задовољство да звезда Пинка, Информера, Српског Телеграфа и Студија Б имају практично за свог клумнисту.

О томе колики проблем Србији представљају прелетачи, колико коштају на политичкој пијаци и како их СНС награђује, грађани већ јако добро знају. Од њих се није могуће заштити у потпуности. Има их свуда, убацују се у политичке организације, а онда тргују. Колико је СНС-у битан овај прелетач и колико улажу у његову “кредибилност” показује и признање да је СНС опрао 2,5 милиона евра у претходној кампањи. Додуше, ову звезду Пинка, Информера, Српског Телеграфа и Студиа Б нећете чути да то каже и када га следећи пут буду парадирали.

Етички кодекс новинара Србије захтева истинитост извештавања, проверавање извора и објективно информисање. Лист Данас је довео и наставља да доводи читаоце у очигледну заблуду потписујући текстове члана СНС-а као да их пише члан ДЈБ стварајући утисак наводног унутрашњег сукоба. ДЈБ је против наведеног лица поднео кривичну пријаву због лажног представљања.

Подвлачимо још једном да ми никакав проблем немамо с тим да лист Данас, или било који други лист, објављује текстове било кога, али минимум новинарске етике захтева да га не потпишу са “заступник ГГ Доста је било са Врачара” већ као “члана општинског одбора СНС-а са Врачара”.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Postovani, upravo sam procitao tekst u Danasu, i ako nemate ili ne zelite da odgovorite na vrlo konkretne optuzbe koje Klanscek iznosi, onda je sasvim i sve jedno kako se potpisuje, s obzirom da i iz prethodnih vasih objjasnjenja nije potpuno jasan njegov status. Bio je zastupnik, ali nije ucestvoivao na izborima, potpuno konfuzno.

  • pitam se sta si to procitao, kakve su to tacno optuzbe, podeli ih sa nama?! ocito ima jako mnogo provokatora, kako od strane sns tako i od strane nekih opozicionih stranaka.

  • Mislite da DJB, ili bilo ko, treba da odgovara ne sve optužbe koje bilo ko iznosi? Zamislite da vas neko kleveće a vi tako odgovarate, odgovarate, odgovarate… do izbezumljenja. Vrlo je jasan njegov status, nemojte se praviti nevešti. Uostalom, to vam piše i u ovom tekstu, kao i u svim ostalim tekstovima s ovom temom.

 • Poštovani,

  U Srbiji ne postoje niti će postojati nezavisni mediji već samo mediji interesnih grupa. Zato bez nekih biltena koje ćete svima dostavljati DJB će ostati samo bauk na političkoj sceni. Ideja o promociji od kuće do kuće zahteva jako kvalitene promotere. Čak i firme koje se bave kućnom prodajom kubure sa takvim kadrom. A bojim se da će u suprotnom loše predstavljanje samo odbiti ljude…

  Pozdrav.

 • Ovo je ko zna koji put da Danas da radi upravo to. Uporni su u cenzuri i ne pozivaju Radulovica na intervju vec goste u svojim novinama prebege i jednog Klansceka. I na kraju se pozivaju na neku objektivnos i imunost na cenzuru sto je paradoks jer su oni ti koji uporno cenzurisu DJB.

 • Sramota za danas, a secam se da mi je bilo zao kada je vucic zabranio svima da se reklamiraju tamo. Trenutno jedini objektivni medij i srbiji je definitivno n1, danas je ovde pokazao kakav je. Iskreno ne razumem kako im je u interesu bilo kakav pad rejtinga djba, mada imajuci u vidu da je danas pro-ds malo je jasnije. Mislim da je vreme da djb prestane da pise demantije na clanke danasa, uradili ste to vise puta i nijednom nije urodilo plodom, a oni opet neka kukaju kada ih vucic bude gasio.