Медији

Ана Стевановић: Нема демократског друштва без слободних медија

Уважена госпођо Брнабић, поштоване министарке и министри, колеге народни посланици,

пажљиво сам слушала Ваше излагање, а још пажљивије прочитала предложени програм Владе Републике Србије покусавајући да нађем само једну синтагму – слободне медије. Нажалост, ни на једној од 88 страница је нисам пронашла. Надам се да ово одсуство не значи да слобода медија не спада у приоритете Владе на чијем ћете челу бити. Ниједна Влада није започела свој мандат у оваквој атмосфери страховитог кршења медијских закона и медијских слобода.

У свом експозеу говорите о наставку пута ка ЕУ истичући како је она узор демократије. Предуслов уређеног, праведног и демократског друштва јесу владавина права, а пре свега слободни медији. Они су најстрожи критичари и контролори сваке власти. То је њихова дужност и смисао њиховог постојања. Свако од нас би требало да зна да без слободних медија нема слободних друштава. Данас, медији у Србији су све само не слободни. На ранг листи слободе медија Србија упадљиво назадовала. Бројне невладине организације и независна новинарска удружења говоре о недозвољеном политичком утицају на медије.

Независни новинари и медији на мети су свакодневних напада оних медија који служе исључиво за обрачун с политичким неистомишљеницима и критичарима власт. Подсетила бих да, ако у једном друштву слобода медија није обезбеђена, онда ниједна од других слобода не може бити гарантована.

У експозеу сте истакли значај развоја критицког мисљења код младих, а не постоје основи за то без медија који слободно и без страха критикују све лоше поступке актуелне власти.
У свом говору изрекли сте мисао да само победничка друштва иду у сусрет променама, а не зазиру од њих. Стога, на који начин ћете допринети смањењу цензуре и спречавању недозвољеног политичког утицаја на медије?

Шта ћете учинити да се једном заувек прекине с утицајем политике на медије што је само први корак ка остваривању медијских слобода које су потпуно згажене у нашој земљи и деле нас стотинама година од уредјеног друства?

Нестрпљиво ишчекујем ваш одговор.
Хвала вам.

Говор на Деветој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у једанаестом сазиву са једном тачком дневног реда – избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе.

Ана Стевановић

Посланица и чланица покрета “Доста је било”

Др Ана Стевановић

Др Ана Стевановић

Матурирала у Петој београдској гимназији. Дипломирала 2008. године менaџмент и продукцију у позоришту, рaдију и култури нa Фaкултету дрaмских уметности, у Беогрaду. Докторирaлa нa теми психологије менaџментa и лидерствa, оргaнизaционих иновaцијa устaновa културе и психологије креaтивности на истом факултету.

Од 2004. године aктивно учествује у оргaнизaцији истaкнутих културних догaђaјa, а понaјвише се бaвилa комуникaционим стрaтегијaмa и односимa с јaвношћу сaрaђујући сa нaјвећим филмским фестивaлимa у земљи. Као један од најбољих студената билa је стипендистa Министaрствa просвете и нaуке РС, Скупшине Грaдa Беогрaдa, Републичког зaводa зa рaзвој нaучног и уметничког подмлaткa, Еуробaнке ЕФГ и Влaде Републике Грчке нa Аристотеловом Универзитету у Солуну.

Објaвилa око петнaест нaучних рaдовa у домaћим и међунaродним нaучним чaсописимa у којимa је истрaживaлa теме попут медијске цензуре и етике медијa, психологије лидерствa и комуникaционих стрaтегијa. Преко 13 годинa у облaсти културе и уметности нa позицији менaџер зa комуникaције.

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • AB fikus nije smela medije čak ni protokolarno da spomene. To samo opravdava sadašnju tvrdnju da je ukrasna predsednica vlade.
    Za ulazak u EU sloboda mediji su ključna tačka. Ali ne deklarativna već dokazana. Po sadašnjim dokazima aktivno nazadujemo u slobodi medija i drugim slobodama građana pa nam članstvo u EU biva sve dalje.
    Bez obzira na članstvo u EU sloboda medija je nama značajna kao jedna od ključnih prava građana jer bez nje nema ni d od demokratije.