Mediji

Ana Stevanović: Nema demokratskog društva bez slobodnih medija

Uvažena gospođo Brnabić, poštovane ministarke i ministri, kolege narodni poslanici,

pažljivo sam slušala Vaše izlaganje, a još pažljivije pročitala predloženi program Vlade Republike Srbije pokusavajući da nađem samo jednu sintagmu – slobodne medije. Nažalost, ni na jednoj od 88 stranica je nisam pronašla. Nadam se da ovo odsustvo ne znači da sloboda medija ne spada u prioritete Vlade na čijem ćete čelu biti. Nijedna Vlada nije započela svoj mandat u ovakvoj atmosferi strahovitog kršenja medijskih zakona i medijskih sloboda.

U svom ekspozeu govorite o nastavku puta ka EU ističući kako je ona uzor demokratije. Preduslov uređenog, pravednog i demokratskog društva jesu vladavina prava, a pre svega slobodni mediji. Oni su najstroži kritičari i kontrolori svake vlasti. To je njihova dužnost i smisao njihovog postojanja. Svako od nas bi trebalo da zna da bez slobodnih medija nema slobodnih društava. Danas, mediji u Srbiji su sve samo ne slobodni. Na rang listi slobode medija Srbija upadljivo nazadovala. Brojne nevladine organizacije i nezavisna novinarska udruženja govore o nedozvoljenom političkom uticaju na medije.

Nezavisni novinari i mediji na meti su svakodnevnih napada onih medija koji služe isljučivo za obračun s političkim neistomišljenicima i kritičarima vlast. Podsetila bih da, ako u jednom društvu sloboda medija nije obezbeđena, onda nijedna od drugih sloboda ne može biti garantovana.

U ekspozeu ste istakli značaj razvoja kritickog misljenja kod mladih, a ne postoje osnovi za to bez medija koji slobodno i bez straha kritikuju sve loše postupke aktuelne vlasti.
U svom govoru izrekli ste misao da samo pobednička društva idu u susret promenama, a ne zaziru od njih. Stoga, na koji način ćete doprineti smanjenju cenzure i sprečavanju nedozvoljenog političkog uticaja na medije?

Šta ćete učiniti da se jednom zauvek prekine s uticajem politike na medije što je samo prvi korak ka ostvarivanju medijskih sloboda koje su potpuno zgažene u našoj zemlji i dele nas stotinama godina od uredjenog drustva?

Nestrpljivo iščekujem vaš odgovor.
Hvala vam.

Govor na Devetoj posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije u jedanaestom sazivu sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.

Ana Stevanović

Poslanica i članica pokreta “Dosta je bilo”

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • AB fikus nije smela medije čak ni protokolarno da spomene. To samo opravdava sadašnju tvrdnju da je ukrasna predsednica vlade.
    Za ulazak u EU sloboda mediji su ključna tačka. Ali ne deklarativna već dokazana. Po sadašnjim dokazima aktivno nazadujemo u slobodi medija i drugim slobodama građana pa nam članstvo u EU biva sve dalje.
    Bez obzira na članstvo u EU sloboda medija je nama značajna kao jedna od ključnih prava građana jer bez nje nema ni d od demokratije.