Ауторски текст Здравство

Индустријска конопља

Свет се одавно дружи с конопљом. У окивирима документоване пољопривредне производње, конопља се налази раме уз раме са просом, сирком, пиринчем и јечмом. Ситница, неких 4.000 година.

Зашто је стављена стигма на ову биљку? Зашто се сваке године сужава законски оквир гајења у Србији, и поред чињенице да рецимо Хрватска у истој сезони удвостручава површине под овом биљком? Само регион Барање забележио је седам пута веће површине под индустријском конопљом у 2015. у односу на претходну годину.

У време након Другог светског рата, конопља се налазила на листи „обавезе“ за скоро свако сеоско домаћинство у тадашњој ФНРЈ. Зависно од региона, свака породица је имала обавезу од макар 13 ари за узгој. Тада је узгој конопље била једна од поставки одрживог развоја сеоског домаћинства, и таква екстезивна производња без икаквих законских ограничења одржала се до шездесетих година прошлог века. Тек седамдесетих су донеле промену и пооштрену регулативу.

Шта се данас добија од конопље?


Семе

Вероватно никада нисте размишљали на ту тему, али семе конопље је изузетно благородно са нутритивног становишта. Са преко 30% сварљивог протеина у себи, предвиђа јој се блистава будућност. Неки научници предвиђају да ће у догледно време заменити соју. Наравно када површине под овом културу досегну макар 20% површина које су данас под сојом.

Изузетно важна сировина за добијање јестивог хладно-цеђеног уља, врхунских нутритивних вредности. Нус производ цеђења – погача, и даље са високим садржајем протеина у себи као извор хранива за исхрану домаћих животиња, а можда у перспективи и исхрану људи. Микро инвестиције које се за пресе крећу већ од 2.500 ЕУР, а таложни судови и пумпе за претакање са филтрационим елементом још додатних 1000 ЕУР.

Неразумном изменом правилника од стране Министарства пољопривреде додатно је снижена законски дозвољена концентрација ТХЦ у јестивом уљу испод 0,3% !? После готово 4 деценије, колико је важио стари Правилник, административном одлуком једног уског круга људи, Србија се чак одрекла и своје сопствене семенске производње.

Стабљика

 1. Извор целулозне масе – Да је Србији неопходан још један озбиљан погон за прераду старог папира, довољно сведочи следећи пример: Србија извози стару хартију у фабрику у Кршком, из које опет па увози рото и бељени папир, од своје сопствене сировине. Србија данас увози 55.000 тона новинске хартије. Укупно папира и картона сваког месеца Србија увезе и за 22 милиона евра.
 2. Основна сировина за производњу кудеље – Србија кудељу увози већ деценијама из Украјине и од скора из Индије. Зашто из Индије? Зато јер је већина украјинске производње кудеље и везива од кудеље унапред резервисана за потрошаче из Француске, Шпаније, Италије и Португала као једино дозвољено везиво за виноградарске засаде у ЕУ.
 3. Извор сировине за производњу етанола – Процес који је данас битно унапређен у смислу разбијања лигнина а самим тим и поспешивања врења. Процена цене коштања је да ће етанол из конопље бити два пута јефтинији од етанола добијеног од кукуруза.
 4. Сировина у производњи био пелета и брикета – Остатак сирове масе после дестилације користи се као сировина у производњи био пелета И брикета.
 5. Сировина за производњу био-разградиве пластике – Како је већ најављено, очекује се до краја године да ће и Лего ускоро направити прве коцке од хемп-пластике.
 6. Сировина за индустрију градјевинског материјала – Опекарске и изолационе производе типа цигле, пуног блока или изолационих плоча.

Медицинска примена

Данас, на првом месту у новинским чланцима о конопљи причамо са медицинског становишта. Терапија рака конопљиним уљем са високим садржајем ТХЦ је тема која представља „табу“ у Србији и поред чињенице да и лекари и јавне личности данас већ храбрије истичу да у борби против рака користе ово „нелегално“ средство.

Да ли је Србија дужна да својим грађанима обезбеди истину о објективним дометима коришћења уља из цветова конопље у лечењу рака, уколико већ данас знамо:

 • Да ће у Србији оболети ове године опет преко 33.000 грађана од рака, од којих у истој години умре преко 21.000. Смисао озбиљне и одговорне државе је да испита и установи истину да ли је могуће овим леком постићи боље резултате у лечењу рака! Да Србију тек чека енорман раст канцерогених обољења као последица НАТО бомбардовања Србије у периоду после 2019.
 • Да није нормалан процес у којем државна агенција за лекове АЛИМС издаје дозволе за промет већ два лека са синтетичким канабоидима, док су ти исти канабоиди у изворном облику и даље забрањени.
 • Чињеницу колико је до данас држава извршило легализацију узгоја и промета. Узгој индустријске конопље у САД и Канади је потпуно легалан и осим доказа о семенском материјалу, нити један други доказ вам није потребан. То су додуше неке нормалне државе и неки образовани људи који седе у њиховим министарствима, сасвим свесни да не можете сакрити 10 биљака Canabis Indica на површини од 1 хектара Canabis Sativa, и да при томе очекујете да женски цветови Canabis Indica буду са високим садржајем ТХЦ, јер би то значило да са маказицама идете од биљке до биљке и одсецате све мушке цветове редом. Док неке полицијске управе у Србији и даље очекују да бројите биљке и кривично одговарате уколико нема те једне биљке на броју.
 • Медицински су доказани бенефити у лечењу мултиплекс склерозе, епилепсије, псоријазе, меланома коже. Није ли довољан разлог да је од скора и Словенија, одн. њихово Министарство здравља, наложило формирање протокола и тест групе за лечење епилепсије код деце?
 • Легализација у сваком случају значи апсолутно укидање црног тржишта. То црно тржиште до сада је узимало огромне профите, узима их и данас.

Да подсетим на речи Рика Симсона, изречене непосредно пред његову посету Београду: „Можда не можемо излечити све људе од рака (мисливши на терапију уљем цветова конопље са високим садржајем ТХЦ), али онима које не можемо излечити можемо дати бар шансу да умру као људи“.

Не смете имати код себе уље Canabis Indica, али можете купити екстра скупи лек код увозника који је наводно синтетизовао неки од канабиноида из тог уља. Не можете гајити конопљу за семе и цедити уље из њега, али можете купити то уље из увоза, И то чак из Канаде, или препаковано у желатинозне капсуле, исто тако по папреној цени.

Либерализација гајења индустријске конопље у Србији данас значи:

 • Ратарска култура за коју Србија може обезбедити довољно семенског материјала у наредних пар година.
 • Стабилна цена на светском тржишту за конзумно семе и уље које није имало битних варијација претходних година, гарантује и стабилну откупни цену за домаће пољопривреднике.
 • Потребу за новим прерађивачким погонима, а самим тим и нова радна места, кроз либеризацију технолошких предуслова за ратаре, али и домаће инвеститоре који желе да отворе погоне за прераду у производе више технолошке фазе.
 • Производња за сопствене потребе, али и за европско тржиште које ће у будућности тражити све више и више производа на бази конопље.

Сваке године остане 600.000 хектара необрађене земље у Србији, која не сврби никог. А да држава ратарима да шансу да повећају приход? На жалост, ништа од претходно наведеног није за имагинарног „законодавца“ у Србији било до сада релевантно. Корумпирана партократија очигледно није нашла начин да се “угради” у овај посао, за разлику од рецимо фарма индустрије где су пронашли начин. Због тога и не постоји интерес да се на овом пољу било шта деси. Јер њихов једини интерес је “уградња”.

Илија Аралица 
Одборник у Скупштини општине Раковица и председник општинског одбора ДЈБ у Раковици
Дипл.инг.пољоп.механизације, Мастер

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Potpuna dekriminalizacija kanabisa je jedino pravo resenje. Oporezovati i staviti pod kontrolisanu proizvodnju i distribuciju. Ogroman ekonomski potencijal. Problem je mafija koja se nece tako lako odreci prihoda koje ubira sa crnog trzista… A da ne pricamo o farmaceutima. Ponosan sam sto sam glasao za vas ….

 • Gospodine Aralica, zar i vi kažete da je porast obolelih od raka posledica nato bombardovanja? Zar ćemo stvarno i na ovim stranicama da slušamo tu sumanutu priču. Samo mi onda objasnite kako te otrovne materije znaju šta je državna granica pa su se na njoj zaustavile da ne bi zagadile okolne zemlje u kojima nema takvog porasta ove bolesti. Amaterska naklapanja koja zaista ne želim da čitam na ovim stranicama! Malo samo pogledajte šta zapravo jedemo i šta udišemo i koliko stresno živimo i neće vam trebati ta nacionalističko-monstruozna priča o nato bombardovanju koja skida odgovornost sa svih vlasti koje se nisu pozabavile kontrolom hrane, vazduha, i, uopšte, ekologijom. Uostalom, ukoliko ste već nešto tako rekli – izvolite pa to argumentovano obrazložite. U suprotnom, nemojte da učestvujete u tom zaplašivanju građana i oslobađanju od krivice svih vlasti od tada koje dozvoljavaju da jedemo kojekakve konzervanse i ostale otrove koji su u Evropi odavno zabranjeni i puštaju poljoprivrendike da otrovima prskaju biljke onda kada više ne bi smeli da ih prskaju, odnosno pred branje.

  • Slažem se sa Anom
   i da dodam:
   reč LEČENJE zavarava.
   Ne radi se o lečenju ni jedne od pomenute bolesti, *samo* za ublažavanje tegoba.
   To *samo* nije mala stvar, naprotiv, i ja se zalažem za legalizaciju u medicinske svrhe.
   (čak zalažem se i za rekreativne)
   Ali opasno je i neodgovorno ubacivati lečenje, bez skretanja pažnje da u pitanju nije IZlečenje- u ovu priču.

   Za detlajnije obrazloženje o tome predlažem čitanje ovog, medicinski dobro potkovanog teksta: https://istinevszablude.wordpress.com/2015/12/04/marihuana-i-rak-sta-su-cinjenice-a-sta-samo-dim-2/

  • neke stvari leči, neke olakšava. Vrlo je argumentovano tvrditi da osiromašeni uranijum izaziva rak i povećava šansu za njegovo dobijanje. Takodje, ne znam podatke, kao pretpostavljam ni ostali, ali verujem da je povećana prisutnost kancerogenih bolesti i u zemljama u okruzenju

  • “Vrlo je argumentovano tvrditi da osiromašeni uranijum izaziva rak i povećava šansu za njegovo dobijanje.”
   Argumenti treba da su i logični i faktički.
   (ne pretpostavljate da drugi ne znaju ako vi ne znate)
   Jednostavno, uzme se u obzir koliko teorijski može da šteti osiromašeni uranijum (koliko ja znam, nisam stručnjak prizanjem, no verujem stručnjacima; domet je toliki da utiče na neposredno okruženje, ali ne može na celu državu, i šire)
   I kako time ne može da se objasni “opšti porast kancerogenih oboljenja”, odgovor za taj porast se traži negde drugde.
   Recimo u činjenjci da smo dugo siromašni (loša ishrana), i pod stresom od ratova i bombardovanja i loše politike, a stres je visoko na listi za izazivača/pogoršavanja svih bolesti; i da nam je preventivno zdravstvo loše i uglavnom nam je zdravstvo na začelju liste u Evropi.
   (http://svetmedicine.com/17-medicinske-vesti/98-srbija-na-dnu-liste-kvaliteta-zdravstva-u-evropi)
   …Zatim uzmite u obzir da je životni vek produžen a stariji imaju veće šanse da obole, a medicina uznapredovala pa se kancer ranije i više otkriva (svuda u svetu)
   Možda deluje privlačno okriviti jednu stvar za sve, ali stvarnost je mnogo kompleksnija….

  • Ekstrakt necega/ ulje necega je stvar koja nikad nema 2x isti sastav, jer nikad ne berete istu konoplju, isto uzgajanu, u isto vreme branu, isto ekstrakovanu…
   Pa sad taj nestandardni magicni lek nekako magicno leci bolesti koje nikakvih dodirnih tacaka nemaju.
   I znate sta, sastav tog ulja i svakog drugog ulja moze da se ispita za iljadu dinara ili besplatno ako imas drugara na istitutu. Nikakva to nije tajna i da postoji neka carobna supstanca, otkrio bi je student koji radi diplomski ovih dana. a kamoli pravi naucnik.

   Aman za aman kako mislite da ova nebuloza radi? Magijom mozda?

   I ne, nema medicinske magicne benefite, nego uglavnom radi in vitro, kao i svaka druga iscedjena biljka.

 • Konačno! Da li možemo da smatramo da je zvanični stav stranke potpuna dekriminalizacija biljke? Zabraniti proizvodnju konoplje (pa i one sa visokim sadržajem THC-a) je isto što i zabraniti proizvodnju noževa, jer može neko da se poseče.

  • Da, DJB se zalaže za legalizaciju ali samo u medicinske svrhe, to je bitno napomenuti.

 • Мени овде ништа није јасно. Коју конопљу аутор подразумева под индустријска( sativa или indica)?
  Ево правилника из Хрватске и Србије, па ви процените да ли је овај из Србије нешто строжи?
  У обе државе је дозвољен узгој само Cannabis sativa L и списак потребне документације је сличан.

  http://www.arri.rs/upload/dokumenta/2013/pravilnik%20konoplja.pdf
  http://www.propisi.hr/print.php?id=6447

  “Узгој индустријске конопље у САД и Канади је потпуно легалан и осим доказа о семенском материјалу, нити један други доказ вам није потребан”
  А у Србији треба доказ да лице није кривично кажњавано у вези дроге. Па јел то та мука?

  “Медицински су доказани бенефити у лечењу мултиплекс склерозе, епилепсије, псоријазе, меланома коже”
  Који су до докази? У којим стручним часописима су објављени?

  “не можете сакрити 10 биљака Canabis Indica на површини од 1 хектара Canabis Sativa”
  Indica се користи само за дрогу. Откуд пољопривреднику indica на њиви?

  • Sporno u pravilniku je što je granica THC-a preniska – 0,3%. Može se dogoditi sušna godina i loš odabir uzorka (neki delovi biljke imaju veći procenat od drugih) i da industrijska konoplja ima veći procenat THC-a od 0,3%. Da su stavili granicu na recimo 5%, ne bi postojao rizik da vam spale usev jer je sušna godina ili vas inspektor ne voli, a i dalje ne biste mogli da gajite marihuanu. Takođe, sporna je proizvodnja semena. Da biste koristili seme od prošle godine (a ne postoji nikakav razlog da kupujete novo – konoplja ne mora da bude hibridna), morate biti registrovani kao proizvođač semena, što prosečnog zemljoradnika odvraća od celog posla jer mu je muka pri samoj pomisli da mora da se bakće sa birokratijom (sličan problem kao i sa Monsantovom GM sojom – firma postaje “vlasnik” cele biljne vrste).

  • Нико неће мерити на пољу ту вредност. Семе мора бити уписано у регистар и то је све. Не постоји пример да је неком уништен усев због тога.
   Прочитајте:
   “које су уписане у Регистар сорти пољопривреденог биља у
   складу са законом којим се уређује признавање сорти пољопривреденог биља и
   чији је садржај супстанци из групе тетрахидроканабинола мањи од 0,3%”

   Уосталом у тексту се вредност за 0,3% спомиње у вези уља, а не за биљке на њиви.

   Што се тиче семена, иста је ситуација и у Америци и Хрватској, а тамо цвета производња.

   Препоручујем:
   http://www.novosti.rs/%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8_%D1%81%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%98.524.html:536615-%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%99%D1%83

 • Поштовани,
  Поздрављам ваша настојања и жељу да пацијентима у Србији буде доступна савремена терапија, али морам да скренем пажњу на низ произвољности којима овај текст обилује. Осврнућу се само на део текста који се односи на медицинску примену конопље:
  – Наводити податке о броју оболелих и умрлих од малигних болести и износити шпекулације о последицама НАТО бомбардовања по здравље становништва без цитирања релевантних извора је у најмању руку неозбиљно и личи на сензационализам овдашњих таблоида.
  – У тексту се наводи да је АЛИМС одобрио регистрацију два ЛЕКА која садрже синтетске канабиноиде. То није тачно, а може се проверити и претрагом на сајту АЛИМС где се подаци овог типа редовно ажурирају. FDA је у САД одобрио употребу 3 лека која садрже синтетске канабиноиде дронабинол (Marinol и Syndros) и набилон (Cesamet). АЛИМС није регистровала ни један лек који као активну супстанцу има синтетске канабиноиде.
  – Канабиноиди немају никакво место у ”лечењу рака”, већ се могу примењивати као палијативна терапија (терапија мучнине и повраћања, болова и сл.)
  – Ни у једној земљи Западног света држава се не бави испитивањем ефикасности и безбедности неког потенцијалног лека, већ је дужна да створи регулаторне оквире да заинтересоване компаније то спроведу на одговарајући начин.
  Ову поруку вам пишем јер желим да скренем пажњу да не дајете простор псеудо-науци у својим текстовима – на тај начин угрожавате сопствени кредибилитет и директно штетите циљу за који се борите.