Beograd Politika Saopštenje

Beograđani plaćaju, SNS rasipa

Beogradski izbori su pred nama. To je mogućnost da građani Beograda vrate svoj grad i odluke o njemu i njegovom razvoju u svoje ruke. To je prilika da se ukloni štetočinska SNS vlast i nakon toga krene kompletna obnova svih institucija glavnog grada. Dosta je bilo se svojim programom obavezao stanovnicima Beograda na potpunu transparentnost trošenja sredstava iz budžeta i njegovu kontrolu.

Budžet Grada Beograda i 17 beogradskih opština u ovoj godini iznosi oko 920 miliona evra. Najveći izvor prihoda budžeta su porezi koje plaćaju stanovnici Beograda, pre svega porez na dohodak i porez na imovinu. Takođe, svaki dinar koji Beograđani plaćaju na razne komunalne takse, kazne, vrtiće i gradski prevoz, ulazi u budžet. A kako se troši? To se ne zna tačno.

Nema preciznih kriterijuma kome i zašto odlazi novac iz budžeta. Nema javnih i stručnih rasprava o tome da li Beograđani žele fontane ili bolnice. Nema jasnih odluka o tome zašto je nešto kapitalan projekat. Ugovori su tajni, zemljište se poklanja, ne znamo ko koristi prostor Javnih preduzeća. Novac Beograđana se rasipa, a da nas niko ne pita da li to zaista želimo.

Dosta je bilo je odluku o Beogradu doneo prvi zato što je odgovorna stranka, zato što ne kalkuliše i zato što znamo kako hoćemo da radimo. Vremena za čekanje nema. Izbori bi mogli biti raspisani već na jesen. Ne igramo politikantske igre, već želimo da jasnim odlukama učinimo život u glavnom gradu normalnim i prijatnim za sve njegove stanovnike.

Spremni smo da učestvujemo u širem dogovoru opozicije, ali nismo spremni da čekamo dok se igraju zakulisne igre političkog pozicioniranja. Svaka saradnja mora da počne od principa, programa i ljudi. Mi smo svoje istakli. Očekujemo da to urade i drugi i to je onda temelj za razgovor o zajedničkom nastupu. Mi smo svoju kolonu napravili. Pozivamo i druge da formiraju svoje kolone koje su spremne da samostalno izađu na izbore i da onda te kolone otvore razgovor o zajedničkom nastupu, zajedničkim principima, programu i ljudima. Na jednoj listi.

Ne želimo da naš grad ima usko privilegovanu kastu i veliki deo siromašnih. Mi smo krenuli u kampanju. Pročitajte naše principe i plan u 20 tačaka za Beograd. On je početni dokument na čijm ćemo detaljima raditi u naredna dva meseca. U septembru će DJB održati unutarstranačke izbore za prvog na listi koji će ujedno biti i naš kandidat za gradonačelnika.

Večeras, od 20 časova, na našem zvaničnom YouTube kanalu i Facebook profilu održaćemo otvorenu tribinu o beogradskim izborima i planu DJB u 20 tačaka za Beograd. Govoriće advokat Vojin Biljić, predsednik Beogradskog odbora, i profesor Dušan Pavlović, narodni poslanik i potpredsednik stranke DJB.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar