VIDEO Skupština

Vlast se najperfidnije meša u rad Agencije za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije je imala zadatak da zavede red u ponašanje među funkcionerima. Međutim, od 2012. godine Agenciju su više saplitali nego što joj se pomagalo, i to baš preko Upravnog odbora o kome se danas raspravljalo. Kada je SNS došao na vlast 2012. Upravni odbor je imao 9 članova, po zakonu. Danas ima dva člana. Agencija je blokirana i ne može da donosi odluke jer za sve odluke moraju da glasaju bar 5 članova, a oni imaju samo 2. Zašto je to tako? Zato što sve članove koje predlažu nevladina tela čekaju i po nekoliko godina da budu izabrani, a one koje predlažu politička tela i sam Predsednik Republike, budu odmah izabrani, po hitnom postupku. Po ovome se vidi da se vlast najperfidnije meša u rad Agencije, a za to je najodgovornija upravo Narodna skupština.

Agencija je uvek govorila da glasanje treba osloboditi političkog uticaja koji je nažalost ugrađen u prvi zakon o agenciji koji je donet, upravo preko članova UO. Od 9 članova tri predlažu politička tela, a preostala 6 nezavisna i regulatorna tela i državni organi.

Ova dva člana trenutno što postoje su predlozi političara.

Ono što znamo jeste da kad god je nekoga od kandidata predložilo neko političko telo Narodna Skupština bi po hitnom postupku izabrala novog člana. Kada smo ostali bez Vladinog člana Agencije u martu, novi je izabran odmah u martu. Člana koga predlaže AO NS, u novembru je predložen, u decembru izabran. Trećeg člana koga predaže političko telo, njega predlaže predsednik RS. On ga je predložio 7. jula i evo nas 10 dana kasnije, biramo ga po najhitnijem postupku.

S druge strane, kada je reč o preostalih 6 predlagača, član koga su zajednički predložili ZG i Poverenik je stigao 1. aprila 2015. godine i Skupština još nije o tome raspravljala. Više od dve godine ne raspravljamo i postavljamo tog člana. Član koga su predložila udruženja novinara čeka već godinu dana na izbor. Predlog Vrhovnog kasacionog suda predložio je člana u januaru ove godine, Državna revizorska institucija 9. marta, Socijalno-ekonomski savet 6. juna. Zašto se toliko čeka na raspravu i izbor?

Po ovome vidite da se vlast perfidno meša u rad Agencije, a za to je najodgovornija Narodna skupština. U Ministarstvu pravde čami na čekanju i novi zakon o Agneciji u kome su mnoge važne izmene.

 

Branka Stamenović
narodna poslanica

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Gospodjo Stamenkovic
    Uz svo postovanje demokratskih procedura, izlaganje argumenata, sa vase /DJB) strane prema NS i predsjednici NS Maji G.
    Kakav ucinak imate prema toj zloj osobi? Nikakav. Sta joj mozete uraditi u skupstini? Nista. Sta joj mozete uraditi van skupstine,? Nista.
    Da se razumijemo, program DJB je JEDINI ispravan za uspostavljanje tog nekog normalnog (demokratskog) sistema. (Vec 20 god. zivim i radim u takvom sistemu). Ja se nadam da ce DJB adekvatno odgovoriti na sadasnje prijevremeno kandidovanje g. Sabica od strane SNS-a
    Kao sto su i Sasu Jankovica kandidirali

    • Poštovani,

      Hvala Vam što podržavate naš program i prepoznajete njegov kvalitet. Što se Maje Gojković tiče… svoj posao narodnog poslanika ne shvatam kao misiju činjenja nečega bilo kome iz vladajuće većine. Nas u Narodnu skupštinu izabarali građani da tamo predstavljamo njihov interes i da se borimo za njega – oni građani koji, kao i Vi, prepoznaju kvalitet našeg programa i podržavaju ga. Da smo dobili dovoljno glasova da vršimo vlast, to bismo radili tako što bismo program sproveli. S obzirom da smo opozicija, naš je posao u Narodnoj skupštini nešto drugačiji. U toj ulozi mi ne možemo sprovesti svoj program, ali se možemo boriti da javnosti razotkrijemo loše postupanje vladajuće većine, istovremeno nudeći superiornu alternativu.

      To što vladajuća većina ostaje gluva na sve kritike ne znači da mi treba da prestanemo da se borimo. Time bismo izneverili građane koji su nas u Narodnu skupštinu izabrali i koji to od nas očekuju. Drugim rečima, moj govor nije fajt na liniji Maja-Branka, već sudar dve vizije srpskog društva. Ona je u NS predstavnik nekih građana kojima trenutni sistem haosa, iz ovog ili onog razloga, odgovara. Mi smo predstavnici građana koji imaju sasvim drugačiju viziju srpskog društva.

      Znam da naši napori često deluju sasvim uzaludni, ali sam duboko uverena da, na duge staze, to nije slučaj. Vreme radi za nas. Svemu dođe kraj, pa će tako doći kraj i ovoj sumanutoj situaciji u kojoj je srpsko društvo danas. Naš je izbor da to vreme ne provedemo čekajući da se promena sama od sebe desi, već da grizemo i radimo na tome da što više ljudi shvati da je ne samo moguća, već i neminovna.