Енергетика Правосуђе Саопштењe

Суд омогућио да застари прекршај министра Антића

ДЈБ је, у оквиру акције “Биографије на сунце”, августа 2015. тражио од Министарства енергетике да достави биографију Николе Петровића, кума Александра Вучића, кога је Влада поставила за првог човека Електромрежа Србије. Тражили смо и образложење шта га је, осим кумства, квалификовало за то место. Како Министарство није одговорило на наш захтев, покренули смо прекршајни поступак против министра. Суд је смешно благо казнио министра и онда дозволио да поступак застари како се ДЈБ не би жалио на пресуду.

Иако је на захтев ДЈБ Министарство енергетике одговорило да биографију немају, касније је стигао одговор да због великог обима посла нису стигли да доставе сва документа. Када је ДЈБ доставио Захтев за информацију од јавног значаја, а затим и жалбу, ни тада из Министрства нису нашли за сходно да одговоре. ДЈБ је затим покренуо прекршајни поступак пред прекршајним судом.

После две године на адресу ДЈБ стиже пресуда министру Александру Антићу којом га судија Ивана Влаовић кажњава са 1000 динара (ХИЉАДУ ДИНАРА) и то на име плаћања трошкова прекршајног поступка. Прописана казна за овај прекршај од 5.000 до 50.000.

Пресуди, која је донешена 18. априла 2016. године, требало је скоро годину и по дана да стигне на адресу ДЈБ. Баш онда када је протекло две године од извршеног прекршаја, те и ако уследи жалба на ову пресуду, нема ефекта јер је наступила апсолутна застарелост.

Остаје горко питање: зашто је суд на овакав начин понизио себе и целу судску грану власти? Ово је на жалост још једно подсећање да Србија већ деценијама нема независно правосуђе, већ партијско. Свака власт, и данашња СНС-ова, и Тадићева пре ње, и Коштуничина пре ње, је чинила све што је у њеној моћи да направи правосуђе партијским. ДЈБ тражи подршку грађана да заустави ову погубну политику. Независно правосуђе је темељ добро уређене државе која ради у интересу, не привилеговане партијске мањине, већ свих њених грађана.

У прилогу: Пресуда

SKMBT_22317081417460

Повезани текстови:

Повереник наложио ЕМС да по захтеву ДЈБ достави биографију Николе Петровића
“Владар Србије” или директор државне фирме?
Суд одлучио – Николa Петровић, директор ЕМС, дa објaви биогрaфију
Капитални губитак Николе Петровића, директора ЕМСКум “спуцао” 150 милиона ЕМС-а у изградњу одмаралишта на Копаонику
Премијеров кум потрошио 300.000 евра да обнови возни парк ЕМС-а
Бахата подела партијског плена у јавним предузећима
Вучићев кум, директор ЕМС – лaжни економистa

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар