Energetika Pravosuđe Saopštenje

Sud omogućio da zastari prekršaj ministra Antića

DJB je, u okviru akcije “Biografije na sunce”, avgusta 2015. tražio od Ministarstva energetike da dostavi biografiju Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, koga je Vlada postavila za prvog čoveka Elektromreža Srbije. Tražili smo i obrazloženje šta ga je, osim kumstva, kvalifikovalo za to mesto. Kako Ministarstvo nije odgovorilo na naš zahtev, pokrenuli smo prekršajni postupak protiv ministra. Sud je smešno blago kaznio ministra i onda dozvolio da postupak zastari kako se DJB ne bi žalio na presudu.

Iako je na zahtev DJB Ministarstvo energetike odgovorilo da biografiju nemaju, kasnije je stigao odgovor da zbog velikog obima posla nisu stigli da dostave sva dokumenta. Kada je DJB dostavio Zahtev za informaciju od javnog značaja, a zatim i žalbu, ni tada iz Ministrstva nisu našli za shodno da odgovore. DJB je zatim pokrenuo prekršajni postupak pred prekršajnim sudom.

Posle dve godine na adresu DJB stiže presuda ministru Aleksandru Antiću kojom ga sudija Ivana Vlaović kažnjava sa 1000 dinara (HILJADU DINARA) i to na ime plaćanja troškova prekršajnog postupka. Propisana kazna za ovaj prekršaj od 5.000 do 50.000.

Presudi, koja je donešena 18. aprila 2016. godine, trebalo je skoro godinu i po dana da stigne na adresu DJB. Baš onda kada je proteklo dve godine od izvršenog prekršaja, te i ako usledi žalba na ovu presudu, nema efekta jer je nastupila apsolutna zastarelost.

Ostaje gorko pitanje: zašto je sud na ovakav način ponizio sebe i celu sudsku granu vlasti? Ovo je na žalost još jedno podsećanje da Srbija već decenijama nema nezavisno pravosuđe, već partijsko. Svaka vlast, i današnja SNS-ova, i Tadićeva pre nje, i Koštuničina pre nje, je činila sve što je u njenoj moći da napravi pravosuđe partijskim. DJB traži podršku građana da zaustavi ovu pogubnu politiku. Nezavisno pravosuđe je temelj dobro uređene države koja radi u interesu, ne privilegovane partijske manjine, već svih njenih građana.

U prilogu: Presuda

SKMBT_22317081417460

Povezani tekstovi:

Poverenik naložio EMS da po zahtevu DJB dostavi biografiju Nikole Petrovića
“Vladar Srbije” ili direktor državne firme?
Sud odlučio – Nikola Petrović, direktor EMS, da objavi biografiju
Kapitalni gubitak Nikole Petrovića, direktora EMSKum “spucao” 150 miliona EMS-a u izgradnju odmarališta na Kopaoniku
Premijerov kum potrošio 300.000 evra da obnovi vozni park EMS-a
Bahata podela partijskog plena u javnim preduzećima
Vučićev kum, direktor EMS – lažni ekonomista

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Treba napraviti poseban deo na ovom sajtu gde ce se naci imena kompromitovanih sudija kao i svi detalji kako su i kada kompromitovali svoju profesiju. Stub srama ili nesto slicno. Jednog dana ce to biti veoma vazno….