Vojvodina Politika Saopštenje

Labanove pretnje ogoljena slika vladavine SNS-a

(Još uvek) aktuelni gradonačelnik Subotice Bogdan Laban na najmonstruozniji način i mafijaškim rečnikom vređao je i pretio batinama i smrću profesoru Vladimiru Polovini, takođe članu SNS-a. Audio snimak ovih pretnji je dospeo u javnost, i u trenu nedvosmisleno ogolila način vladavine Srpske napredne stranke. Ovo je jedna od najbrutalnijih afera po kojoj će biti upamćena vladavina SNS-a i njenih koalicionih partnera na severu Bačke, a s obzirom da je osoba kojoj je prećeno takođe član vladajuće partije, javnost se pita kako li se tek odnose prema političkim protivnicima.

Iako su iz SNS-a već stigli da za ovo takođe optuže opoziciju, činjenica je i da je oštećeni Vladimir Polovina nakon prijavljivanja brutalnog napada dobio rešenje o pritvoru od 48 sati – i to, kako je izjavio njegov advokat Dušan Kliska, bez obrazloženja! Polovina je bio zadržan oko dva sata zbog proceduralnih pitanja, a onda su ga odveli u glavnu zgradu PU, da bi mu saopštili da on nije više oštećeni, već osumnjičeni.

Ne ulazeći u to ko je kome više štete naneo, jer o tome svoju poslednju reč mora da da Sud, znamo zašto je, pored svega, i sav prljav veš (po svemu sudeći) unutarstranačkog prepucavanja, postao glavna tema u većini medija u regionu.

Reč je, naime, o sistemski uređenim zakulisnim radnjama o kojima javnost ne zna ništa. Više od dve decenije građani ne znaju šta se radi iza zatvorenih vrata, počevši od mesnih zajednica do Vladinih kancelarija. Transparentnost, koja je jedini ključ za uvođenje reda i najvažniji lek protiv korupcije i partijskog zapošljavanja, još uvek je samo zgodna reč koja se promoviše isključivo u predizbornim kampanjama. Nakon toga nastavlja se sve po starom, daleko od očiju javnosti, baš ovako mafijaški kako se to čuje sa snimka iz Subotice.

Kada bi svi odgovorni na javnim funkcijama mesečno podnosili izveštaj o svom radu, kada bi građani znali kakvi su im planovi, šta je urađeno i koliko nas sve to košta, ovakve brutalne scene ostale bi samo u crnim hronikama, a ne bi bile glavna politička vest danima.

Dosta je bilo želi uređeno društvo, vladavinu prava i nezavisne institucije sistema. Tada će nam biti jasnije zašto oštećeni postaje okrivljeni. Biraćemo odgovorne lidere, a ne stranačke miljenike koji će poslušno izvršavati naređenja, poput Bogdana Labana. Pravda i pravo moraju biti jednaki za sve. Krivične prijave nisu sredstvo za ucenu ili potkusurivanje, pa da, kao u slučaju Vladimira Polovine, postanu aktuelne onda kada to odgovara nekome ko sedi u fotelji gradonačelnika.

GO Dosta je bilo Subotica

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar