Autorski tekst Politika Pravosuđe

Samo tetki iz Kanade da odnesem lek

Ministar u improvizovanoj uniformi bez dana služenja vojnog roka. Socijalista sa pedigreom ljubitelja čari luksuznih spa i velnes centara u toku radnog vremena. Distributer govora mržnje i netrpeljivosti među narodima u regionu. Dežurni advokat i narator sulude naprednjačke politike, bezrezervni branitelj lika i dela Aleksandra Vučića. Čovek koji govori ono što radikal Vučić i dalje misli, ali ne sme da izgovori.

Vlasnik parazitske stranke, čiji funkcioneri u svojstvu državnih sekretara diluju heroin službenim automobilom. Super Mario sa bogatom tetkom iz Kanade, od koje je bez pisanih i carinskih tragova dobio preko 200.000 evra (oko 275.000 tetkinih kanadskih dolara) za stan u elitnom delu Zvezdare kod Crvenog krsta. Pogodili ste, u pitanju je sestrić, ministar, julovac, maskota, čovek Vulin.

Sem humanog imena naselja u kome stanuje, ništa drugo kod bivšeg ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja nije solidarno i socijalno. Pored lečenja frustracija iz mladosti nošenjem uniforme, Vulin je osvedočeni realizator niza drugih malverzacija u ime vladajuće garniture.

Sećamo se svi nezakonite dodele budžetskih sredstava fantomskim nevladinim organizacijama, katastrofalnog stanja i mnogih smrtnih slučajeva u ustanovama za smeštaj starih lica, nedopustive nebrige o deci sa posebnim potrebama, zloupotreba u smeštaju i prevozu migranata, milionskih sumnjivih radnji na Kosovu.

Sada ministar vojni bez odsluženog vojnog roka, a nekada ministar socijale Aleksandar Vulin je na samom početku ministrovanja u vladama Ivice Dačića, pribavio sebi i svojoj supruzi stan na Zvezdari u Gajevoj ulici. U ovom delu grada kvadrat novogradnje košta između 1.700 i 2.200 eura, što iznosi negde oko 3.000 kanadskih dolara po metru kvadratnom.

Sve ovo bi možda i bilo u redu, čak i pored Vulinove biografije političara koja neodoljivo podseća na svaku drugu biografiju kreiranu od strane službi. Međutim, ovaj novopečeni Zvezdarac je prema pisanju portala ”Krik” bio u velikom problemu da pred Agencijom za borbu protiv korupcije dokaže poreklo novca kojim je kupio stan od gotovo 250.000 evra (blizu 350.000 kanadskih dolara).

Deo novca u iznosu od 40.000 evra Vulin je pribavio od prodaje stana u Novom Sadu, koji je takođe prema pisanju portala ”Krik” dobio na poklon 2010. godine i to od sudije novosadskog suda. Za oko preostalih 205.000 evra za stan na Zvezdari nije bilo dokaza o poreklu, te je Tužilaštvo za organizovani kriminal na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije pokrenulo postupak protiv Vulina.

I pored toga što ne postoji legalan trag novca koji je Vulin, prema sopstvenoj tvrdnji, dobio od ženine tetke iz Kanade, Tužilaštvo se nedavno nakon dve godine ćutanja proglasilo nenadležnim za ovaj slučaj. Time je ministar oslobođen optužbi da je pod sumnjivim okolnostima stekao stan u širem centru Beograda.

Dosta je bilo će uvek insistirati na utvrđivanju porekla imovine svih političara, a naročito onih koji su vrlo očigledno protivpravno pribavili korist u vidu nepokretnosti, automobila, kompanija i ostalih dobara. Donošenje Zakona o poreklu imovine je jedini način da se utvrde sve koruptivne aktivnosti političara u proteklih 25 godina.

Aleksandar Vulin, ali i mnoge druge partokrate iz njegove družine, će morati da odgovaraju za ovakve i slične zloupotrebe položaja i političke moći. ”Dosta je bilo” nikada neće dozvoliti stanje u državi u kome je moguće da ministar socijalne politike u zemlji koja je davno probila dno i čiji građani gladuju na svakom ćošku, vređa inteligenciju tvrdnjama da je 275.000 kanadskih dolara dobio od ženine tetke bez validnih dokaza o transakciji iz Kanade.

Nažalost, ovo nije slučaj samo sa Vulinom. Svaki stranački preletač, šuma parazitskih funkcionera, političari iz dvoipodecenijskog partokratskog sistema, korumpirani činovnici – svi su oni kandidati za ozbiljnu analizu porekla imovine.

Građani Srbije su u proteklih 25 godina do te mere ojađeni usled pljačkaških privatizacija, krupne, srednje i sitne korupcije, kao i organizovanog kriminala političara na vlasti i mnogih u opoziciji, da je najmanje što možemo da učinimo kompletna analiza porekla njihove imovine i krivična odgovornost svih koji su se ogrešili o zakon.

 

Milan Popović

Dosta je bilo Zvezdara

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pa dobro,covek kupio stan i sta sad. Biti u u opoiziciji,znaci biti uspesan. Zaboravili ste da je Vulin bio opozicija,e sada je pozicija.Docekao covek svojih pet minuta .Svoju radnu karijeru sam zavrsio u inostranstvu pa sada mogu kako hocu. Svojim komentarima pokusavam da kratko ukazem vasim clanovima ,a mozda i mladjim glasacima skim u politici imaju posla. Svojim znanjem,iskustvom,a i praksom mogu da pripomognem u donsenju zdravijeg razmisljanja. Prvo,ovakvi tekstovi nece preokrenuti glasace u Vasu korist jer glasaci odavno govore da su politicari u Srbiji svi isti. Drugo,da je Srbija pravno uredjena drzava ova vest bi bila prava afera i nebi mu bilo spasa,a posto nije,Vulin ni prvi ni poslednji. Kada sam napustio Jugoslaviju,a to je bilo par godina pre odlaska gdn.Radulovica ,tada je postojala samo jedna politicka kombinacija koja dobija. Samim clanstvom u KPJ-u bio si vlast . Koristi je bilo nekad manje nekad vise. Danas,politicke dobitne kombinacije su pozicija i opozicija. Nekom vise nekom manje. Politicki sistem je kljuc za osvajanje vlasti,ako njega poznajete po vertikali ili subordinaciji lako vam je zavrsiti posao do kraj . Govorite i pisi te o SISTEMU vlasti. NADAM se da gospodin Milan Popovic razume o cemu govorim.

    DOSTA JE BILO sadasnjeg SISTEMA.

    • Da,ni to zadovoljstvo nisam imao,barem jedan fisek przenog suncokreta gledajuci Zvezdu il Partizan. Nije mi bila namera govoriti o SEBI vec o Vama i NJIMA. Drzava koja poseduje POSEDUJE PRIRODNE RESURSE,a Srbija ih ima i sto je jos zanimljivije ogromne kolicine plodne oranice. Pa u cemu je problem da da politicafi za 5-10 godina naprave ZDRAVO potrosacko drustvo. Agrar im je ZLATNA podloga za stabilnu monetarnu politiku. Da svi dobro zivimo i vremenom ustedjevinu steknemo samu od sebe (viskovi). E’ sada je pitanje dali OVI ili ONI hoce da Vam DOZVOLE to zadovoljstvo. Nadam se da si me razumeo o cemu govorim,a ako nisi obrati se prvom predpostavljenom.

      DRUGarski pozdrav.

    • Šta vi imate protiv Vulina? Ja protiv njega nemam ama baš ništa … EFIKASNO!