VIDEO Govor Obrazovanje Skupština

Dušan Pavlović: “Ministar ne treba da bira direktora škole”

“Raspravljamo o dva zakona iz oblasti obrazovanja. Jedan se kolokvijalno naziva krovni, tiče se osnova obrazovanja i vaspitanja, drugi je zakon o visokom obrazovanju.

Ja sam očekivao da nam ovi zakoni reše probleme koje smo imali, kako mi u obrazovnom sistemu, tako i svi građani koje su mnoge od tih problema pratili na televiziji. Zakoni se donose u dva slučaja, ili kad je neka oblast potpuno neuređana, ili kad je oblast uređena, a zakon treba da popravi, reši probleme koji se pojave u toj oblasti.

Nažalost, za mnoge stvari u ovom zakonu mi nije jasno zašto sy prezentovane kao nove kad su mnoge stvari ostale iste. One za koje sam očekivao rešenja, nisam našao, a mnogo toga će biti pogoršano ovim zakonom.

Vršnjačko nasilje se prepoznaje u ovom zakonu, ali postoje mnogi menahizmi koji nisu uključeni u ovaj zakon. Dve godine postoji verzija Aleksinog zakona koji sadrži temeljnu analizu, ali mnoga rešenja nisu usvojena. Na primer, privremena suspenzija učenika, sporazum sa učenikom nasilnikom, obaveštavanje roditelja što je ogroman propust baš u Aleksinom slučaju, da roditelji nasilnika nisu bili obavešteni šta se dešava u školi.

Problem koji će biti produbljen je rešenje da će ministar da imenuje direktore škole, što je nedopustivo. Imenovanje direktora kojeg ne želi kolektiv ili roditelji je suprotno razumu. I šta može da se desi u ovakvim slučajevima možemo da vidimo u Beogradu.

Funkcija ministarstva je da vidi da li se direktori biraju na zakonit način.

Stvarate novi problem sa stvaranjem jedinstvenog informacionog sistema za škole. Pored ličnih podataka učenika, unosiće se podaci o socijalnom, obrazovnom i  funkcionalnom statusu učenika. To će biti obimna baza o svim aktivnim učenicima koja će ostati i nakon što oni završe školu.

Visoko obrazovanje

I tu ima više problema za koje sam očekivao da će biti rešeni. Jedan od važnijih su plagijati, uglavnom doktorskih teza.

Očekivao sam da vidim detaljniju razradu šta je plagijat u visokom obrazovanju i kako visokoobrazvne institucije prema njemu treba da se postave, i kako ministarstvo treba da se postavi ako se to ne desi. Znamo da je  jedan ministar  optužen da ima plagiran doktorat, jedan gradonačelnik, ima predsednika opština sa plagiranim doktoratima. Mi ćemo predložiti da se uvede princip akademske čestitosti koji će obavezati zaposlene u visokoškolskih ustanova da reaguju na plagijat. Svaka vrsta intelektualne krađe, čak i od same sebe, trebalo bi da bude potpuno neprihvatljiva.

Poseban problem koji se često javlja odnosi se na izbor zvanja na fakultetima. Dešavalo se da ljudi gube posao, iako su ispunjavali uslove, a trebalo je čak da budu birani u više zvanje.”

Ostatak govora pogledajte na klipu na početku teksta.

20.9.2017.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar