VIDEO Говор Медији Образовање Скупштина

Саша Радуловић: “Поднели смо 400 амандмана, кључан онај о бесплатном образовању”

“ДЈБ је поднео скоро 400 амандмана на два закона о образовању, па се надамо да ће расправа бити веома интересантна. Једна од кључних је члан који говори да је образовање право детета које се на тај начин мора третирати те да сви трошкови образовања морају да падну на терет буџета. Израчунали смо да набавка свих уџбеника за сву децу у основним и средњим школама износи мање од 0,2 одсто буџета Србије. Дакле, тај трошак је више него доступан и наш члан предвиђа набавку свих уџбеника, свесака, оловака за ученике. На тај начин би се наши малишани довели у исти положај као и малишани из наше дијаспоре који у свету имају бесплатне уџебике. У Америци, Канади, већини европских земаља уџбенике обезбеђује буџет ових земаља. Тако хоћемо да буде и у Србији. И трошкови вртића би такође, јер предшколско образовање је право детета, требало да буду у потпуности да буде покривени из буџета. Предвидели смо и то да се одреди максималан број ученика у одељењима у основним и средњим школама, као и максималан број деце по васпитачу у обдаништима јер су претрпана па због тога трпи квалитет. То је само почетни корак.

Када је случај Вулин у питању, кључна ствар је тужилаштво које не ради свој посао. У овом случају и Тужилаштво за организовани криминал и Јавно тужилаштво које не спроводи поступке. На тај начин су нам прошле и све спорне приватизације. Цела држава нам је опљачкана, а изгледа да нико није крив. Очигледно се ради о политичком притиску да би се предмет држао у фиоци, а на крају и да би био одбачен. Тужилаштво нема одговоре на кључна питања, а ми смо их поставили. Питали смо да ли су узели изјаву од Вулина, да ли су узели изјаву од тетке, да ли су проверили у Пореској управи да ли је плаћен порез на поклон, да ли су уопште радили свој посао или је предмет само лежао у фиоци.

Напад на новинара Стевана Дојчиновића је манир који постоји код нас. Сви који кажу нешто што је суштински важно у овом друштву провлаче се кроз блато и кроз највероватније оптужбе које и не вреди коментарисати.” (Саша Радуловић, изјава за медије, Скупштина 20.09.2017)

Доста је било

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар