VIDEO Govor Mediji Obrazovanje Skupština

Saša Radulović: “Podneli smo 400 amandmana, ključan onaj o besplatnom obrazovanju”

“DJB je podneo skoro 400 amandmana na dva zakona o obrazovanju, pa se nadamo da će rasprava biti veoma interesantna. Jedna od ključnih je član koji govori da je obrazovanje pravo deteta koje se na taj način mora tretirati te da svi troškovi obrazovanja moraju da padnu na teret budžeta. Izračunali smo da nabavka svih udžbenika za svu decu u osnovnim i srednjim školama iznosi manje od 0,2 odsto budžeta Srbije. Dakle, taj trošak je više nego dostupan i naš član predviđa nabavku svih udžbenika, svesaka, olovaka za učenike. Na taj način bi se naši mališani doveli u isti položaj kao i mališani iz naše dijaspore koji u svetu imaju besplatne udžebike. U Americi, Kanadi, većini evropskih zemalja udžbenike obezbeđuje budžet ovih zemalja. Tako hoćemo da bude i u Srbiji. I troškovi vrtića bi takođe, jer predškolsko obrazovanje je pravo deteta, trebalo da budu u potpunosti da bude pokriveni iz budžeta. Predvideli smo i to da se odredi maksimalan broj učenika u odeljenjima u osnovnim i srednjim školama, kao i maksimalan broj dece po vaspitaču u obdaništima jer su pretrpana pa zbog toga trpi kvalitet. To je samo početni korak.

Kada je slučaj Vulin u pitanju, ključna stvar je tužilaštvo koje ne radi svoj posao. U ovom slučaju i Tužilaštvo za organizovani kriminal i Javno tužilaštvo koje ne sprovodi postupke. Na taj način su nam prošle i sve sporne privatizacije. Cela država nam je opljačkana, a izgleda da niko nije kriv. Očigledno se radi o političkom pritisku da bi se predmet držao u fioci, a na kraju i da bi bio odbačen. Tužilaštvo nema odgovore na ključna pitanja, a mi smo ih postavili. Pitali smo da li su uzeli izjavu od Vulina, da li su uzeli izjavu od tetke, da li su proverili u Poreskoj upravi da li je plaćen porez na poklon, da li su uopšte radili svoj posao ili je predmet samo ležao u fioci.

Napad na novinara Stevana Dojčinovića je manir koji postoji kod nas. Svi koji kažu nešto što je suštinski važno u ovom društvu provlače se kroz blato i kroz najverovatnije optužbe koje i ne vredi komentarisati.” (Saša Radulović, izjava za medije, Skupština 20.09.2017)

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar