Образовање Политика Саопштењe

Владајућа већина се боји расправе о бесплатним уџбеницима

Владајућа већина, предвођена председницом Скупштине Мајом Гојковић, покушава да ућутка  посланике Доста је било јер се боји расправе о амандманима на врло важне законе о основама система образовања и високом образовању.

Владајућа већина нема аргументе на предлоге ДЈБ да се свој деци у основним и средњим школама обезбеде бесплатне књиге, превоз до школе, ручак и воће, због чега лажним оптужбама,  вређањима и измишљотинама о посланицима ДЈБ покушавају да скрену расправу на неважна питања за грађане Србије.

Посланици ДЈБ ће доследно указивати на лоше предлоге Владе Србије који ће зацементирати даљу пљачку ионако осиромашених родитеља који са просечним примањима домаћинства од 57.000 динара, морају да издвоје за књиге од осам до 17.000 хиљада, а да не говоримо о издвајањима за храну, превоз и остале потрепштине деце.

ДЈБ је показао да новца за бесплатно школовање деце у Србији има јер књиге за све основце у Београду коштају мање него јарболи које градске власти намеравају да поставе у Београду, а за средњошколце као фонтана на Славији.

Посланици ДЈБ су израчунали да је за куповину уџбеника за сву децу у основним и средњим школама потребно 0,23% буџета Републике Србије, дупло мање него што је субвенција коју је држава дала Ер Србији у 2016.години.

Насиље се спроводи и тако што председница Скупштине, председавајући и посланици СНС-а покушавају да увредама и бесмисленим прозивкама скрену пажњу са те главне теме. Посланици ДЈБ тешко долазе до речи иако у овом делу расправе имају право да се јаве не само након свог амандмана, већ и након амандмана било ког другог посланика.

Саши Радуловићу преко пола сата председавајући није хтео да да реч ни да дискутује по сопственом амандману који је поднео. Уместо речи, посланик Саша Радуловић је добио две опомене након што је потпредседнику Владимиру Маринковићу указао да има право да образлаже сопствени амандман и тражио реч. Цела дискусија се јасно види и чује на видео снимку из скупштине.

Без обзира на покушаје СНС-а и Маје Гојковић да скрену расправу са амандмана  о образовању, на које на жалост наседају и посланици опозиције, Доста је било неће наседати на те покушаје да се у парламенту не говори о образовању, теми која занима све грађане Србије, већ да се претвори у међусобно препуцавање кој доприносе да општи утисак грађана буде да се у парламенту ништа не ради.

ДЈБ неће у томе учествовати. Нисмо исти.

Подсећамо да је расправа о овим законима већ закинута чињеницом да су закони донети по хитном поступку, и да је расправа о њима обједињена, што значи да ће се о 1300 амандмана расправљати само 10 сати.

Сам ДЈБ је поднео 400 амандмана с намером да ове законе побољшамо и деци у Србији обезбедимо исте услове школовања као што то имају наша деца у свим најкапиталистичкијим земљама света.

Пошто се прво расправља о закону о основама система образовања за који је поднето и највише амандмана, то значи да, не само да неће уопште доћи на ред Закон о високом образовању, већ се неће уопште расправљати о половини амандмана који се тичу кровног закона о основама система образовања.

 

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Realni, vi postajete jedini izvor istine sta se stvarno desilo u skupstini. Citaju ci n1 info ispada kako se sns i vladajuca koalicija bori za slobodu naroda a da vi uskracujete pravo ljudima na soobodu i da je im namecete “nepotreban” trosak skolovanja nakon osnovne… Naravno svi znamo da takvi osnovci njima i trebaju…

  Samo vi nastavite i ostanite dosledni…

 • Просечна примања у Србији за оба родитеља заједно су 57000 динара.
  Ако имају двоје деце, а у породици је боље ако је троје, а идеално је четворо деце, јасно је да ту онда нема опстанка.
  Не пропада само породица као појединачан случај каквих је много, већ пропада целокупно окружење у којем би требало да живи та породица (окружење назовимо: народ, друштво, држава, није битан назив или врста приступа: државнички, националистички, хуманистички, социолошки…) Битно је што онда све пропада, јер са толиким платама могу скромно да живе само парови без деце. Подвлачим, могу СКРОМНО да живе само ПАРОВИ. Или појединци који су потпуно сами. То више није живот. То је пустиња.
  Да ли то Вучић умишља да је Лоренц од Арабије?

 • Pozdrav svima.
  Skolstvo se ocigledno svesno “urusava”. Od Osnovnog do Visokog.
  Kada se izglasaju svi nakaradni zakoni i amandmani, a odbace smisleni, mozda treba odstampati “DJB novine o skolstvu”, sa komentarima sta se izglasalo i cemu to vodi, i sta se odbilo i koje zloupotrebe to odbijeno sprecava.
  Kako su sada i aktivnosti oko izbora u Beogradu, sve je to mnogo posla, pa koliko se stigne stigne, a i ako se ne stigne “nije greda”.

  Jedna matematicka ispravka. Mislim da nesto ne moze da bude “duplo manje” nego “upola”.
  Ne moze nesto da kosta “deset puta manje, povoljnije ili jeftinije”, nego “desetina ili deseti deo”.
  Primedba nije zlonamerna, a iskreno priznajem da sam najzad nasao neslaganje sa mojim Dosta Je Bilo, ali to neslaganje niikao nije toliko da bih se u Dosta Je Bilo razocarao.
  jedan Zika pozdravlja sve iz sve snage