Образовање Скупштина

Маја Гојковић краде време за расправу у Скупштини

Маја Гојковић данас ће покушати да украде 136 минута од расправе у појединостима о Предлогу закона о основама система образовања и васпитања и Предлога закона о високом образовању. То је управо најавила са скупштинске говорнице, обманувши јавност да је за расправу остало само 218 минута, иако се у систему е-парламента јасно види да је за расправу остало 354 минута. (У прилогу је извод са е-парламента.)

Након јучерашњег дебакла Српске напредне странке у Скупштини Србије не изненађују нас потези очајика које као најстручнији представник посланичке групе за уређење система образовања и васпитања, као и за уређење високог образовања, представља народни посланик Марјан Ристичевић.

Ристичевић је, како и сваки пут, поднео онолико амандмана колико је поднео и Саша Радуловић, само да би злоупотребио расправу у појединостима како би говорио било шта што му падне на памет.

Допринос Предлогу закона огледа се у следећем: образовање је право детета, сва деца имају право на уџбенике и сва средства за школовање плаћене из буџета, оброке у школи плаћене из буџета, максималан број ученика који могу бити у разреду – 20 и максималан број деце по васпитачу у предшколским установама – 15 ради унапређења квалитета наставе.

Дакле, амандмани које је поднео Саша Радуловић унели би важне измене у Предлог закона о основама система образовања и васпитања и довели би до свеукопног бољитка свих грађана, посебно родитеља деце која иду у основне и средње школе.

Допринос Марјана Ристичевића Предлогу закона о основама система образовања и васпитања је зарез. Да, зарез. (У прилогу су фотографије на којима се види допринос, тј. зарез, којим народни посланик Ристичивећа жели да унапреди Предлог закона о основама система образовања и васпитања.)

Наиме, Марјан Ристичевић је у сваком од својих предложених амандмана додао само по зарез, најчешће тамо где му место, по граматичким правилима, није. Наравно да народни посланик има право да предложи амандман онако како он мисли да је његов допринос којим би побољшао Предлог, али исто тако има и обавезу да када се јави за реч како би образложио свој амандман, мора да образложи измену коју је предложио. Марјан Ристичевић ниједном није образложио свој зарез, већ је сваки пут злоупотребио време за расправу у појединостима како би вређао посланике на најприземнији начин, само њему својствен.

За расправу у појединостима, према евиденцији у систему е-парламента (увид извршен синоћ, непосредно након завршеног заседања и јутрос, непосредно пре почетка расправе) остало је 354 минута. Посланичка група Српске напредне странке и њени коалициони партнери потрошили су време које имају као посалничке групе у расправи о појединостима, а једини који има право за реч и то само по основу образлагања додатог зареза усвим  својим амандманима, има само Марјан Ристичевић, очигледно највећи стручњак за образовање из владајуће коалиције коју представља.

Радујемо се конструктивној расправи о доприносима који ми као народни посланици, представници законодавне власти, својим амандманима имамо на Предлоге закона о основама система образовања и васпитања и Предлога закона о високом образовању.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • bravo, samo tako nastavite! Podrska!

    Samo idejama ih mozete razgoliti. Pa jucerasnje zasedanje je bilo ispraceno u dosta medija, sto je odlicna promocija pokreta.

    Mislim da niste okacili atachment za Risticevica i zarez. Stvarno katastrofa ko predstavlja narod u skupstini. Vas amadman je odlicna
    za besplatne udzbenike i realnije bi bilo da to bude referendumsko pitanje, pa nek pitaju gradjane, hocete li da se 0.23% budzeta potrosi na jarbol ili na udzbenike za svu decu Srbije … Svi znamo koja bi volja naroda bila. Stoga je ovakav sastav skupstine katastrofalana za demokratiju i spovodjenje volje naroda.

  • Pratim koliko stignem, rad skupštine tj. vašu-našu borbu za boljitak našeg društva. Borbu za razgolićavanje sns interesno mafijaške zajednice, držim vam palčeve i poručujem ono sto je KPJ-u poručila narodu 1941 g NE KLONITE DUHOM hrabro napred u borbu protiv diktature i okupacije sns -izdajnika /izdali i kosovo/ Do konačne pobede.

    • Ja sam mislio da pravila o radu skupštine treba da nameće zakon i pravilnik. Sad ispada da vladajuća garnitura određuje pravila. U tom slučaju, možda bi mogli da uvedu pravilo da opozicija kompletno napusti parlament kako ih ne bi ometala u kvalitetnom radu. Čekaj, šta to beše demokratija?