Војводина Култура Наука Некатегоризовано Образовање Путокази Спорт

Идеологија девалвације

Готово деценијска владавина СНС-а и његових сателита девалвирала је и на најниже гране спустила апсолутно сваки сегмент друштвеног живота, како у Граду тако и у држави.

Традиционални вредносни систем, ауторитети сваке врсте су готово нестали. Ново, а уствари садашње, време креира се кроз један, неприкосновени, ауторитет. Поштовање и величање неприкосновеног ауторитета постала је мера свега. Изван тако успостављене матрице не постоји ништа вредно, а ако неко жели потврду своје вредности и признање за свој рад, неопходно је да постане део режима.

Сваки сегмент људске делатности у Граду и у држави: култура, уметност, наука, образовање, привреда, спорт…ако жели да опстане мора бити стављен у службу и сврху режима. Уколико се било ко, макар и мало успротиви, биће изопштен, изолован, без обзира на лична достигнућа и успехе. Било да је у питању појединац или највише научне, културне и све друге институције у земљи. Нема никакве дилеме да је то један од највећих разлога због кога свако ко жели да се у животу пробија искључиво својим личним квалитетима- знањем, трудом и радом, најчешће свој пут тражи ван граница Србије.

Наравно да је креаторима овакве „идеологије девалвације“ јасно да систем почива на лицемерним и погрешним принципима. Зато им је неопходно да се делови система представљају као истински представници оног што је добро и правилно. Један од начина подизања рејтинга мањим или већим деловима те машинерије, а тиме и самој машинерији, је дељење плакета, признања, награда…

Следећи описани ток, и ове године је градска власт успела да деловима себе саме, додели (овога пута) градско признање Новембарску повељу.

Како другачије описати и разумети ситуацију да су повељу добили јавно предузеће, установа кутуре и предшколска установа којима је Град и оснивач и финансијер, којима Град бира менаџмент и врши надзор?

У једној позоришној предтави из деведесетих, лик владар свом чиновнику, који му је пре ступања у службу био љути противник и због тога лежао у затвору али је под батинама „преумио“, додели „орден низашта“.

Наградити само себе јако личи на сцену из филма у ком покојник оставља све самоме себи. Знамо како се тај филм завршио…

 

Покрет „Доста је било“

Градски одбор Нови Сад

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар