Vojvodina Kultura Nauka Nekategorizovano Obrazovanje Putokazi Sport

Ideologija devalvacije

Gotovo decenijska vladavina SNS-a i njegovih satelita devalvirala je i na najniže grane spustila apsolutno svaki segment društvenog života, kako u Gradu tako i u državi.

Tradicionalni vrednosni sistem, autoriteti svake vrste su gotovo nestali. Novo, a ustvari sadašnje, vreme kreira se kroz jedan, neprikosnoveni, autoritet. Poštovanje i veličanje neprikosnovenog autoriteta postala je mera svega. Izvan tako uspostavljene matrice ne postoji ništa vredno, a ako neko želi potvrdu svoje vrednosti i priznanje za svoj rad, neophodno je da postane deo režima.

Svaki segment ljudske delatnosti u Gradu i u državi: kultura, umetnost, nauka, obrazovanje, privreda, sport…ako želi da opstane mora biti stavljen u službu i svrhu režima. Ukoliko se bilo ko, makar i malo usprotivi, biće izopšten, izolovan, bez obzira na lična dostignuća i uspehe. Bilo da je u pitanju pojedinac ili najviše naučne, kulturne i sve druge institucije u zemlji. Nema nikakve dileme da je to jedan od najvećih razloga zbog koga svako ko želi da se u životu probija isključivo svojim ličnim kvalitetima- znanjem, trudom i radom, najčešće svoj put traži van granica Srbije.

Naravno da je kreatorima ovakve „ideologije devalvacije“ jasno da sistem počiva na licemernim i pogrešnim principima. Zato im je neophodno da se delovi sistema predstavljaju kao istinski predstavnici onog što je dobro i pravilno. Jedan od načina podizanja rejtinga manjim ili većim delovima te mašinerije, a time i samoj mašineriji, je deljenje plaketa, priznanja, nagrada…

Sledeći opisani tok, i ove godine je gradska vlast uspela da delovima sebe same, dodeli (ovoga puta) gradsko priznanje Novembarsku povelju.

Kako drugačije opisati i razumeti situaciju da su povelju dobili javno preduzeće, ustanova kuture i predškolska ustanova kojima je Grad i osnivač i finansijer, kojima Grad bira menadžment i vrši nadzor?

U jednoj pozorišnoj predtavi iz devedesetih, lik vladar svom činovniku, koji mu je pre stupanja u službu bio ljuti protivnik i zbog toga ležao u zatvoru ali je pod batinama „preumio“, dodeli „orden nizašta“.

Nagraditi samo sebe jako liči na scenu iz filma u kom pokojnik ostavlja sve samome sebi. Znamo kako se taj film završio…

 

Pokret „Dosta je bilo“

Gradski odbor Novi Sad

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar