Војводина Грађевина Урбанизам

Новосадска конјектура

Режимска предизборна кампања у Новом Саду, иако за сада нема најава превремених локалних избора, кренула је у препознатљивом стилу: мегаломански, у толикој мери да би локалним напредњацима позавидео и Кнез Потемкин.
Овога пута најављена је, веровали или не, реконструкција СПЕНС-а, уз очување оргиналног стања објекта!
Истог оног СПЕНС-а чије је рушење било разматрано пре три године, чему се одборничка група „Доста је било“ у Скупштини Града жестоко противила.
Подсетићемо да је Градоначелник Милош Вучевић предлог рушења тада бранио речима да су и Енглези имали храбрости да сруше стадион Вембли…
Истог оног СПЕНС-а који се, одлуком тадашње и садашње власти, у фебруару 2019. године кредитно задужио у износу од 100.000.000,00 (сто милиона) динара да би ислатио отпремнине радницима који су требали бити отпуштени као технолошки вишак. Одборничка група „Доста је било“ у Скупштини Града је тада гласала против одлуке о задуживању.
Истог оног СПЕНС-а чији затворени базен актуелна власт није у стању да реконстурише дуже од две године, и да ситуација са базеном неодољиво личи на наслов некада популарне серије „Ђекна још није умрла, а а кад ће не знамо“
Истог оног СПЕНС чији кров актуелна власт није у стању да санира иако су имали 9 година времена, па се, у данима када има падавина, проблем решава пластичним кантама…
Е, такав објекат ће исти ти људи да реконструишу, да изграде базен за обуку непливача, базен са скакаоницом, да га учине енергетски ефикасним итд.
Наравно, као и увек, Новосађане о овоме нико није питао иако се ради о трошењу јавних, буџетских, средстава а лако се прелази преко чињенице да су Новосађани у значајној мери, пре 40 година финансирали изградњу СПЕНС-а путем самодоприноса.
Да постоји мерна јединица за вређање интелигенције, овакви предлози би били, сасвим сигурно, на горњим границама!
Градска власт би, пре свега, требало да реши проблем енергетске ефикасности објекта и санације неисправних делова конструкције објекта.
Такође, градска власт би морала, што пре, да унапреди комерцијалне садржаје, јер врхунска локација и снажан однос, који житељи Новог Сада имају према СПЕНС-у, могу да донесу много боље економске резултате од оних које СПЕНС тренутно има. Након првобитне еуфорије, која је пратила отварање нових тржних центара, време је да СПЕНС врати свој стари значај и сјај. Могло је нешто од тога да буде урађено и до сада, али се косило са интересима и плановима власти, и актуелне, и претходне. Косило се са интересима које имају грађани Новог Сада.
Наглашавамо: сви Новосађани имају искрену емоцију када је у питању СПЕНС, и сасвим сигурно би свакога од нас болело да СПЕНС нестане.
Ситуација је, без сумње, изузетно сложена. Да ли је решива у овом трeнутку је тешко рећи.
Ипак, неколико ствари је јасно:
СНС режим нема идеју како решити нагомилане проблеме СПЕНС-а, јер да је другачија ваљда би за 9 година колико су на власти нешто урадили.
Чак и када би некакву идеју имао, СНС режим нема капацитете да је спроведе у разумном року, с обзиром да им за решење далеко једноставнијег проблема као што је санација базена, треба више од две године.
Без промене власти у Граду, и доласка оних који су искрено заинтересовани да учине нешто у интересу грађана и на које неће моћи да утичу неформални центри моћи и имаоци крупног а сумњиво стеченог капитала, неће се решити ниједан актуелни проблем у Новом Саду.
Покрет „Доста је било“
Градски одбор Нови Сад

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар