Vojvodina Građevina Urbanizam

Novosadska konjektura

Režimska predizborna kampanja u Novom Sadu, iako za sada nema najava prevremenih lokalnih izbora, krenula je u prepoznatljivom stilu: megalomanski, u tolikoj meri da bi lokalnim naprednjacima pozavideo i Knez Potemkin.
Ovoga puta najavljena je, verovali ili ne, rekonstrukcija SPENS-a, uz očuvanje orginalnog stanja objekta!
Istog onog SPENS-a čije je rušenje bilo razmatrano pre tri godine, čemu se odbornička grupa „Dosta je bilo“ u Skupštini Grada žestoko protivila.
Podsetićemo da je Gradonačelnik Miloš Vučević predlog rušenja tada branio rečima da su i Englezi imali hrabrosti da sruše stadion Vembli…
Istog onog SPENS-a koji se, odlukom tadašnje i sadašnje vlasti, u februaru 2019. godine kreditno zadužio u iznosu od 100.000.000,00 (sto miliona) dinara da bi islatio otpremnine radnicima koji su trebali biti otpušteni kao tehnološki višak. Odbornička grupa „Dosta je bilo“ u Skupštini Grada je tada glasala protiv odluke o zaduživanju.
Istog onog SPENS-a čiji zatvoreni bazen aktuelna vlast nije u stanju da rekonsturiše duže od dve godine, i da situacija sa bazenom neodoljivo liči na naslov nekada popularne serije „Đekna još nije umrla, a a kad će ne znamo“
Istog onog SPENS čiji krov aktuelna vlast nije u stanju da sanira iako su imali 9 godina vremena, pa se, u danima kada ima padavina, problem rešava plastičnim kantama…
E, takav objekat će isti ti ljudi da rekonstruišu, da izgrade bazen za obuku neplivača, bazen sa skakaonicom, da ga učine energetski efikasnim itd.
Naravno, kao i uvek, Novosađane o ovome niko nije pitao iako se radi o trošenju javnih, budžetskih, sredstava a lako se prelazi preko činjenice da su Novosađani u značajnoj meri, pre 40 godina finansirali izgradnju SPENS-a putem samodoprinosa.
Da postoji merna jedinica za vređanje inteligencije, ovakvi predlozi bi bili, sasvim sigurno, na gornjim granicama!
Gradska vlast bi, pre svega, trebalo da reši problem energetske efikasnosti objekta i sanacije neispravnih delova konstrukcije objekta.
Takođe, gradska vlast bi morala, što pre, da unapredi komercijalne sadržaje, jer vrhunska lokacija i snažan odnos, koji žitelji Novog Sada imaju prema SPENS-u, mogu da donesu mnogo bolje ekonomske rezultate od onih koje SPENS trenutno ima. Nakon prvobitne euforije, koja je pratila otvaranje novih tržnih centara, vreme je da SPENS vrati svoj stari značaj i sjaj. Moglo je nešto od toga da bude urađeno i do sada, ali se kosilo sa interesima i planovima vlasti, i aktuelne, i prethodne. Kosilo se sa interesima koje imaju građani Novog Sada.
Naglašavamo: svi Novosađani imaju iskrenu emociju kada je u pitanju SPENS, i sasvim sigurno bi svakoga od nas bolelo da SPENS nestane.
Situacija je, bez sumnje, izuzetno složena. Da li je rešiva u ovom trenutku je teško reći.
Ipak, nekoliko stvari je jasno:
SNS režim nema ideju kako rešiti nagomilane probleme SPENS-a, jer da je drugačija valjda bi za 9 godina koliko su na vlasti nešto uradili.
Čak i kada bi nekakvu ideju imao, SNS režim nema kapacitete da je sprovede u razumnom roku, s obzirom da im za rešenje daleko jednostavnijeg problema kao što je sanacija bazena, treba više od dve godine.
Bez promene vlasti u Gradu, i dolaska onih koji su iskreno zainteresovani da učine nešto u interesu građana i na koje neće moći da utiču neformalni centri moći i imaoci krupnog a sumnjivo stečenog kapitala, neće se rešiti nijedan aktuelni problem u Novom Sadu.
Pokret „Dosta je bilo“
Gradski odbor Novi Sad

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar