Beograd Saopštenje

Koja je ovo godina?

Na sednici Skupštine opštine Čukarice koja se odigrala 26. septembra bilo je više nego intresantno. Neki materijali su kasnili po nekoliko godina, neki su poranili, a za neke nismo ni znali za koju su godinu. U svakom slučaju, odbornicima vladajuće većine nije smetela ta konfuzija i oni su bez ikakvih primedbi izvršavali svoju ulogu po zacrtanom scenariju i glasali su za.

Prvo su izglasali izveštaj izvršenja budžeta za prvih šest meseci. Član veća je obazložio da izveštaj kasni i zbog letnjih promena i da već spremaju devetomesečni izveštaj. Izdvojena su uvećana sredstva za socijalnu politiku, i to je normalno jer narod je potpuno osiromašio i treba im pomoći i u opremanju đaka i u spremanju zimnica i za lekove, a sigurno mnogima je potrebno i za hranu.

Ali, ta sredstva nisu trošena u prvih šest meseci, već će ta sredstva potrošiti uglavnom u zadnjem tromesečju i to na: „besplatne“ izlete za penzionere i za davanje jesenjih zimskih paketa hrane. Koja ironija: oduzmeš penzionerima deo penzije, povećaš im sve namete, dovedeš ih do stanja kada počinju da preturaju po kontejnerima i onda ih vodiš na „besplatne“ izlete. Ti izleti su sve sem besplatnih, oni se plaćaju našim parama, ovi izleti su manipulacija najstarijima i koriste se za političku propagandu pred gradske izbore. Naprednjaci ih dočekaju i vode na ove izlete.

Tako će deliti i pakete, takođe „besplatne“. Kako je to moguće ? Da li je to zloupotreba polažaja? Da li je to kažnjivo ? Moguće je. Jeste zloupotreba. Kažnjivo je , ali sada nema ko da ih kazni , ali doći će vreme i za to.

Nakon toga smo usvajali Izveštaj o realizaciji strategijskog plana za 2016 i 2017 godinu ( kao da je bitno što 2017 nije prošla). Izveštaj o monitoringu daju isti oni koji i sprovode strategijski plan?! Strategijski plan sprovodi veće, veće takođe vrši monitoring i veće na kraju izveštava. Čuli smo da dosta toga nije sprovedeno , ali da stanje nikada nije bolje. Čuli smo da na Makišu neće da gradi Karić , čuli smo da nam se prljavština i đubre na Čukarici samo pričinjava , čuli smo , … Izglasali su i to.

Sledeća tačka je bila usvajanje Programa razvoja sporta za opštinu Čukaricu u periodu od 2016-2018 godine (sada je kraj 2017. Godine).. Pozitivno jeste što je konačno napravljen jedan program , ali dosta stvari nedostaje : analiza stanja u klubovima, broj žena , negativne pojave u sportu, školska društva.

Pozitivan je i deo programa koji im je slučajno promakao ili je samo trenutak iskrenosti ,koji nabraja realne probleme sa kojima se treba suočiti u realizaciji programa: „ Devastirana ekonomija, pad standarda , nedostajauča sportska infrastruktura, finansijska ograničenja, ….“. Kažu nema svesti kod građana za bavljene sportom, ali burno su reagovili na predlog da daju primer i da su umesto tri miliona dinara potrošenih sredstava za nove automobile trebali da kupe dva bicikla i pokažu primerom potrebu za bavljenjem sportom, a višak sredstava prebace za sport i tako utiču na svest građana…

Ali, možemo mi da pričamo šta god hoćemo . Oni su i to uspešno izglasali i nisu imali nikakvih primedbi. Što reče jedan odbornik oni su tu iz formalnih razloga: ćute, izglasavaju i uzmu dnevnicu od 7000 dinara.

Na kraju smo imali i izveštaj o poljoprivredi. Mada se na Čukarica nalazi oko 3.000 ha korišćenog poljoprivrednog zemljišta ovakava analiza je prvi put napisana(?!) , sve ostalo je zanemarljivo, nema akcionog plana, nema rokova, nema datuma. Više liči na autorski tekst nego na dokument na osnovu kojeg bi trebalo preduzeti neke aktivnosti.

Reklo bi se, po temama, jedna od važnijih sednica Skupštine Čukarice, a posle sednice gorki ukus u ustima i praznina. Čuli smo od predsednika opštine (možda je u pitanju zaraza) da na Čukarici nikada nije bilo bolje. Verovatno njima.

OO DJB Čukarica

 

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar