Београд Државна управа Урбанизам

Земун по мери Земунаца

Желим да вам представим велики и значајан пројекат (е-democracy) који ће нам помоћи да боље чујемо грађане са наших општина. Наиме, у питању је онлајн платформа која има за циљ да повеже грађане и нас као њихове политичке представнике у локалним скупштинама. Кликните на овај линк. 🙂

https://beograd.citizenlab.co/

Општински одбор Доста је било – Земун на овом пројекту ради већ неко време и дошао је тренутак да и вас упознамо са оним што радимо и позовемо вас да се укључите. Да будем још прецизнија, желимо да укључимо грађане у анализу и планирање општинског, а касније и градског буџета на један крајње једноставан и непосредан начин.

Шта смо до сада урадили? Анализирали смо буџет ГО Земун за 2017. годину. Упознаћу вас укратко са истим. Земунски буџет износи 947.025.019,00 динара. Владајућа коалиција у Скупштини ГО Земун сматра да буџет треба потрошити на седам програма (од укупно седамнаест).

Ово су програми који су планирани у буџету ГО Земун:
1. Развој туризма – 36.100.000,00
2. Основно образовање и васпитања – 129.518.560,00
3. Социјална и дечија заштита – 45.907.702,00
4. Развој културе и информисања – 14.900.000,00
5. Развој спорта и омладине – 35.561.000,00
6. Опште услуге локалне самоуправе – 642.992.757,00
7. Политички систем локалне самоуправе – 42.045.000,00

Ово су програми који нису планирани у буџету и за њих нису одвојена средства, а ГО Земун има надлежности да делује у оквиру њих:
1. Урбанизам и просторно планирање
2. Комуналне делатности
3. Локални и економски развој
4. Пољопривреда и рурални развој
5. Заштита животне средине
6. Организација саобраћаја и саобраћајна инфраструктура
7. Предшколско васпитање
8. Средње образовање
9. Здравствена заштита
10. Енергетска ефикасност

Сваки програм може имати пројекте на које се та средства распоређују (један или више). Рецимо, у оквиру програма за “Основно образовање и васпитање” у буџету ГО Земун постоји пројекат “Текуће поправке и одржавање школе”. Поред овог пројекта, постоји још седам пројеката. Што ће рећи да програм “Основно образовање и васпитање” укупно има осам пројеката за које се у оквиру читавог програма издваја 129.518.560,00 динара.

Путем платформе постављамо следећа питања градјанима:
– Да ли мислите да се ова средства могу другачије распоредити?
– Да ли мислите да је неки од програма неправедно запостављен?
– Да ли мислите да је неки пројекат непотребан, а да бисте уместо тог пројекта могли да предложите нешто друго?

Укључите се и кажите нам шта мислите – како руководство ваше општине располаже буџетом? Поделите идеје које бисте желели да буду реализоване у вашем крају или на територији читаве општине. Желимо да чујемо вас. Политика није резервисана само за политичаре. А ми ћемо, као ваши политички представници, најбоље идеје представити у локалним скупштинама.

У наредном периоду ћемо тестирати функционалност платформе па вас молим да нам у томе помогнете како бисмо је у следећој фази проширили на све београдске општине. Позивам вас да погледате какав је концепт – програми, пројекти, коментари. Позивам вас и да своје идеје поделите са нама, да коментаришете постојеће и да гласате. Најбоље идеје ће се наћи у нашем локалном програму. Такодје, можете поставити питања која ће одборници у ваше име поставити на првој следећој седници Скупштине, а ми ћемо вас обавестити о одговору који добију.

Тест фаза платформе не представља њен коначан изглед, али ће свакако бити прилагођена свим уређајима (рачунар, таблет, мобилни телефон), као и свим претраживачима и биће преведена на српски језик. Удобна, непосредна и једноставна. Платформа је јединствен приступ у креирању локалних политика и то не само у Србији и региону, већ и у великом делу Европе и света. Слободно можемо рећи да смо пионири!

Крећемо од Земуна. Желимо да уредимо Земун по мери Земунаца са жељом да ускоро све општине буду уредјене по мери њихових становника. Земунци, укључите се!

Татјана Мацура
народна посланица
чланица ГО Доста је било
председница ОО Доста је било – Земун

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Dobar dan Tatjana. Lepo ste nam prezentirali svaku informaciju i finansiski podatak u paru Zemunske opstine. Drzavni budzet,opstinski budzet, pare pare i kako sa njima.” TRIPUT MERIM,TRIPUT SECEM I OPET KRATKO” Toliko o DRZAVNOJ I OPSTINSKOJ KASI u kojoj se nalaze PARE OVOG SIROMASNOG NARODA za koga NIKADA nema para jer su se na NARODNU KASU prikacili Drzavna preduzeca,razne kompanije politicari i ogromna PARTIJSKA birokratija. Tatjana danas je u Stbiji komunalna infrastruktuta,obrazovanje,zdravstvo,vojska i policija,flora i fauna,voda i vazduh manje vise slicno kao u ostatku razvijenog sveta samo vrednovanje radnog sata nije, 1rh =1,10€ SRAMOTA za srpsku vladu . U Srbiji se zivi od danas do sutra po inerciji. Pred nosom vam se ojadjeni radnici strjkom gladju bore za neisplaceni dinar i sosijalnog osiguranja pored VAS SRPSKE OPOZICIJE,sramota. ZASTO JE MINIMALNA CENA 1h u SRBIJI 130 dinara ?! Ko je to izracunao ? Sramota.
    Kome to jos fali para iz NARODNE KASE ?

    Gladan sitom neveruje DOSTA JE BILO !

    • Poštovani Luka,
      Ne ćuti opozicija, posebno ne DJB. Medjutim, oni koji bi trebali da obaveste gradjane šta opozicija radi i govori – ćute.
      A goreopisani status radnika se menja jedino na izborima., u nadinda cemo povratiti pravnu drzavu.
      Tatjana Macura

  • Uf, ovaj projekat je nesto sto je meni bas blisko. I gura me definitivno preko crte, kada je u pitanju poverenje DJB-u. Samo tako, ignorisite i to ko je trenutno na vlasti i ko je trenutno opozicija, i gurajte realne teme. Veliki pozdrav

    • Poštovani Sale,
      Hvala Vam. Uključite se na platformu i podelite sa nama svoje ideje.
      Tatjana Macura

    • Poštovani Jovane,

      Postoje dve opcije:
      1. Pridružite se veselju
      2. Komunalna policija
      🙂

      Tatjana Macura

  • Lepa inicijativa! Jedva čekam da je vidim u produkciji. Definitivno u 21. veku morate da imate ovakve servise za svoje simpatizere. Samo treba da postoji i na nivou države a ne samo grada / opštine.
    Za ovakva vremena mislim da morate da imate i servis za anonimnu prijavu korupcije.

    • Poštovani Duci,
      Planiramo da platformu proširimo na sve BG opštine, a kasnije i na Srbiju. Da bismo to uradili, moramo da testiramo ovu verziju. Uključite se i podelite neke svoje ideje sa nama.
      Hvala!
      Tatjana Macura