Beograd Državna uprava Urbanizam

Zemun po meri Zemunaca

Želim da vam predstavim veliki i značajan projekat (e-democracy) koji će nam pomoći da bolje čujemo građane sa naših opština. Naime, u pitanju je onlajn platforma koja ima za cilj da poveže građane i nas kao njihove političke predstavnike u lokalnim skupštinama. Kliknite na ovaj link. 🙂

https://beograd.citizenlab.co/

Opštinski odbor Dosta je bilo – Zemun na ovom projektu radi već neko vreme i došao je trenutak da i vas upoznamo sa onim što radimo i pozovemo vas da se uključite. Da budem još preciznija, želimo da uključimo građane u analizu i planiranje opštinskog, a kasnije i gradskog budžeta na jedan krajnje jednostavan i neposredan način.

Šta smo do sada uradili? Analizirali smo budžet GO Zemun za 2017. godinu. Upoznaću vas ukratko sa istim. Zemunski budžet iznosi 947.025.019,00 dinara. Vladajuća koalicija u Skupštini GO Zemun smatra da budžet treba potrošiti na sedam programa (od ukupno sedamnaest).

Ovo su programi koji su planirani u budžetu GO Zemun:
1. Razvoj turizma – 36.100.000,00
2. Osnovno obrazovanje i vaspitanja – 129.518.560,00
3. Socijalna i dečija zaštita – 45.907.702,00
4. Razvoj kulture i informisanja – 14.900.000,00
5. Razvoj sporta i omladine – 35.561.000,00
6. Opšte usluge lokalne samouprave – 642.992.757,00
7. Politički sistem lokalne samouprave – 42.045.000,00

Ovo su programi koji nisu planirani u budžetu i za njih nisu odvojena sredstva, a GO Zemun ima nadležnosti da deluje u okviru njih:
1. Urbanizam i prostorno planiranje
2. Komunalne delatnosti
3. Lokalni i ekonomski razvoj
4. Poljoprivreda i ruralni razvoj
5. Zaštita životne sredine
6. Organizacija saobraćaja i saobraćajna infrastruktura
7. Predškolsko vaspitanje
8. Srednje obrazovanje
9. Zdravstvena zaštita
10. Energetska efikasnost

Svaki program može imati projekte na koje se ta sredstva raspoređuju (jedan ili više). Recimo, u okviru programa za “Osnovno obrazovanje i vaspitanje” u budžetu GO Zemun postoji projekat “Tekuće popravke i održavanje škole”. Pored ovog projekta, postoji još sedam projekata. Što će reći da program “Osnovno obrazovanje i vaspitanje” ukupno ima osam projekata za koje se u okviru čitavog programa izdvaja 129.518.560,00 dinara.

Putem platforme postavljamo sledeća pitanja gradjanima:
– Da li mislite da se ova sredstva mogu drugačije rasporediti?
– Da li mislite da je neki od programa nepravedno zapostavljen?
– Da li mislite da je neki projekat nepotreban, a da biste umesto tog projekta mogli da predložite nešto drugo?

Uključite se i kažite nam šta mislite – kako rukovodstvo vaše opštine raspolaže budžetom? Podelite ideje koje biste želeli da budu realizovane u vašem kraju ili na teritoriji čitave opštine. Želimo da čujemo vas. Politika nije rezervisana samo za političare. A mi ćemo, kao vaši politički predstavnici, najbolje ideje predstaviti u lokalnim skupštinama.

U narednom periodu ćemo testirati funkcionalnost platforme pa vas molim da nam u tome pomognete kako bismo je u sledećoj fazi proširili na sve beogradske opštine. Pozivam vas da pogledate kakav je koncept – programi, projekti, komentari. Pozivam vas i da svoje ideje podelite sa nama, da komentarišete postojeće i da glasate. Najbolje ideje će se naći u našem lokalnom programu. Takodje, možete postaviti pitanja koja će odbornici u vaše ime postaviti na prvoj sledećoj sednici Skupštine, a mi ćemo vas obavestiti o odgovoru koji dobiju.

Test faza platforme ne predstavlja njen konačan izgled, ali će svakako biti prilagođena svim uređajima (računar, tablet, mobilni telefon), kao i svim pretraživačima i biće prevedena na srpski jezik. Udobna, neposredna i jednostavna. Platforma je jedinstven pristup u kreiranju lokalnih politika i to ne samo u Srbiji i regionu, već i u velikom delu Evrope i sveta. Slobodno možemo reći da smo pioniri!

Krećemo od Zemuna. Želimo da uredimo Zemun po meri Zemunaca sa željom da uskoro sve opštine budu uredjene po meri njihovih stanovnika. Zemunci, uključite se!

Tatjana Macura
narodna poslanica
članica GO Dosta je bilo
predsednica OO Dosta je bilo – Zemun

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Dobar dan Tatjana. Lepo ste nam prezentirali svaku informaciju i finansiski podatak u paru Zemunske opstine. Drzavni budzet,opstinski budzet, pare pare i kako sa njima.” TRIPUT MERIM,TRIPUT SECEM I OPET KRATKO” Toliko o DRZAVNOJ I OPSTINSKOJ KASI u kojoj se nalaze PARE OVOG SIROMASNOG NARODA za koga NIKADA nema para jer su se na NARODNU KASU prikacili Drzavna preduzeca,razne kompanije politicari i ogromna PARTIJSKA birokratija. Tatjana danas je u Stbiji komunalna infrastruktuta,obrazovanje,zdravstvo,vojska i policija,flora i fauna,voda i vazduh manje vise slicno kao u ostatku razvijenog sveta samo vrednovanje radnog sata nije, 1rh =1,10€ SRAMOTA za srpsku vladu . U Srbiji se zivi od danas do sutra po inerciji. Pred nosom vam se ojadjeni radnici strjkom gladju bore za neisplaceni dinar i sosijalnog osiguranja pored VAS SRPSKE OPOZICIJE,sramota. ZASTO JE MINIMALNA CENA 1h u SRBIJI 130 dinara ?! Ko je to izracunao ? Sramota.
    Kome to jos fali para iz NARODNE KASE ?

    Gladan sitom neveruje DOSTA JE BILO !

    • Poštovani Luka,
      Ne ćuti opozicija, posebno ne DJB. Medjutim, oni koji bi trebali da obaveste gradjane šta opozicija radi i govori – ćute.
      A goreopisani status radnika se menja jedino na izborima., u nadinda cemo povratiti pravnu drzavu.
      Tatjana Macura

  • Uf, ovaj projekat je nesto sto je meni bas blisko. I gura me definitivno preko crte, kada je u pitanju poverenje DJB-u. Samo tako, ignorisite i to ko je trenutno na vlasti i ko je trenutno opozicija, i gurajte realne teme. Veliki pozdrav

    • Poštovani Sale,
      Hvala Vam. Uključite se na platformu i podelite sa nama svoje ideje.
      Tatjana Macura

    • Poštovani Jovane,

      Postoje dve opcije:
      1. Pridružite se veselju
      2. Komunalna policija
      🙂

      Tatjana Macura

  • Lepa inicijativa! Jedva čekam da je vidim u produkciji. Definitivno u 21. veku morate da imate ovakve servise za svoje simpatizere. Samo treba da postoji i na nivou države a ne samo grada / opštine.
    Za ovakva vremena mislim da morate da imate i servis za anonimnu prijavu korupcije.

    • Poštovani Duci,
      Planiramo da platformu proširimo na sve BG opštine, a kasnije i na Srbiju. Da bismo to uradili, moramo da testiramo ovu verziju. Uključite se i podelite neke svoje ideje sa nama.
      Hvala!
      Tatjana Macura