Ауторски текст Правосуђе Шумадија

Старачки дом за коначно уништење Бање Љиг

Незаконити упад на посед деоничара у уништеној Бањи Љиг имао је снажну подршку дела државног апарата. Власници објеката у Бањи Љиг упутили су 25. септембра 2013. године захтев Агенцији за приватизацију да исели стечајног повереника Ђорђа Јокића који је ушао у туђи посед без одобрења. Међутим, надлежни из Агенције су одговорили да стоје уз свог стечајног повереника Ђорђа Јокића. Агенција тада саопштава да је повереник издао имовину стечајног дужника (Сувобор) у складу са Законом о стечају.

Две године касније Привредни суд доноси пресуду да Сувобор не може да прода имовину деоничара као стечајну масу. Другим речима, Сувобор нема никакву имовину која би могла да се издаје или прода, што се види из извода пресуде у другом прилогу.

Пошто се ради и опасном безакоњу сада се мора утврдити одговорност. Прво би требало да се поднесе кривична пријава за незаконито издавање туђе имовине, а потом да се надокнади штета  деоничарима. Јер, да је Агенција за приватизацију избацила Ђорђа Јокића из објеката деоничара пре четири године цео случај би се брзо решио.

Ово је пример тоталне правне несигурности у Србији, где вам свако може упасти у посед, чак уз помоћ и подршку дела државе.

Међутим, отимачи имовине Љижана у бањском подручју су у великој невољи. Надали су се да ће увођењем незаконитог стечаја лако доћи до вредне имовине, али није баш све ићло како су планирали јер су пропале четири тужбе којим су хтели да укњиже имовину Љижана у стечајну масу и потом продају својим људима. Сада панично покушавају да узму бивши хотел. Али су на муци шта да раде с њим јер су уништили лековиту воду и због тога више немају услова да се баве бањским туризмом.

Зато су смислили да је најбоље решење да незаконито узму само зграду бившег хотела и отворе дом за стара лица. Бивши хотел је неколико година био само ресторан са преноћиштем, а сада је преноћиште за раднике на аутопуту. Прави туристи не долазе већ пет година, а за нову праву туристичку понуду су потребне велике инвестиције у руиниране објекте. Међути, за отварање дома за стара лица није потребно скоро ништа улагати, јер ће пензионери свакако долазити јер постоји велика потреба за оваквим објектима.

Реализација овог сулудог плана би била коначан ударац за бањски туризам у Љигу. Срећом, то им неће дозволити деоничари, а ни грађани.

Никола Васиљевић
Доста је било Љиг

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар