Ауторски текст Војводина Државна управа

Кикинда мора да сачува достојанство

Скупштина Града Кикинде донела још у јуну Одлуку о суоснивању Јавног предузећа за просторно и урбанистичко планирање и пројектовање „Завод за урбанизам Војводине“, са седиштем у Новом Саду, које ће ову делатност обављати за потребе нашег града.
Како сазнајемо из, за изгласавање спремне одлуке Скупштине АП Војводине, Кикинда се са својих близу 60.000 становника налази на списку мањих локалних самоуправа које ће плаћати услуге Завода, јер саме нису у стању да се урбанизмом баве у својој локалној средини, а реч је о 23 општине које имају од 8.000 до 40.000 становника.

Поред цистерне за септичке јаме коју најмимо из Београда и баждарења водомера које нам такође раде Београђани, ово представља још једно понижење Кикинде јер, очигледно је да међу расположивим кикиндским урбанистима нема политички подобних и да је, опет на штету града, у току партијски „лов на вештице“. Једну по једну надлежност, један по један посао, плаћамо на рачуне фирми ван наше локалне средине. Те фирме плаћањем разних намета пуне буџете неких других локалних самоуправа. Где је интерес грађана ту?

Намеће се питање, због чега је донешена оваква одлука, ако знамо да је просторно и урбанистичко планирање и пројектовање једна од бројних делатности ЈП „Кикинда“, које на свом сајту поносно истиче да у је служби инжењеринга овог предузећа запослено 11 искусних људи одговарајућих струка, од којих је пет лиценцираних инжењера са низом година искуства у раду на: пројектовању и изградњи и одржавању објеката нискоградње и високоградње, изради урбанистичке документације, пројектовању, изградњи и одржавању саобраћајне сигнализације… Осим тога, директор ЈП Кикинда Данило Фурунџић завршио је докторске студије на Архитектонском факултету у Београду, управо у области урбанизма и често је од стране локалне власти представљан као вундеркинд и велики стручњак. Али, овај директор, иначе Београђанин, наравно није локал патриота нашег града и њему је ово један посао мање. Не може се очекивати да Београђанину буде и мало стало до очувања достојанства Кикинде.

Овај чин отвара многа друга питања, као нпр: Да ли доношење ове одлуке значи да ће ови стручњаци из ЈП Кикинда добити отказе, јер неће постојати потреба за њиховим ангажовањем, када новоосновани Завод буде радио њихов посао? Ипак, најбитније питање које се намеће је: КОЛИКО ЋЕ УСЛУГЕ ЗАВОДА ЗА УРБАНИЗАМ КОШТАТИ ГРАЂАНЕ КИКИНДЕ?
Срамота је да се Кикинда сврста на списак малих локалних самоуправа дупло мањих од себе, ако знамо да већ 50 година имамо службу која се бави урбанизмом.
Питамо се, шта је следеће?!

Светлана Козић
председница посланичке групе
покрета “Доста је било”
у Скупштини АПВ

ДЈБ Кикинда

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар