Autorski tekst Vojvodina Državna uprava

Kikinda mora da sačuva dostojanstvo

Skupština Grada Kikinde donela još u junu Odluku o suosnivanju Javnog preduzeća za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje „Zavod za urbanizam Vojvodine“, sa sedištem u Novom Sadu, koje će ovu delatnost obavljati za potrebe našeg grada.
Kako saznajemo iz, za izglasavanje spremne odluke Skupštine AP Vojvodine, Kikinda se sa svojih blizu 60.000 stanovnika nalazi na spisku manjih lokalnih samouprava koje će plaćati usluge Zavoda, jer same nisu u stanju da se urbanizmom bave u svojoj lokalnoj sredini, a reč je o 23 opštine koje imaju od 8.000 do 40.000 stanovnika.

Pored cisterne za septičke jame koju najmimo iz Beograda i baždarenja vodomera koje nam takođe rade Beograđani, ovo predstavlja još jedno poniženje Kikinde jer, očigledno je da među raspoloživim kikindskim urbanistima nema politički podobnih i da je, opet na štetu grada, u toku partijski „lov na veštice“. Jednu po jednu nadležnost, jedan po jedan posao, plaćamo na račune firmi van naše lokalne sredine. Te firme plaćanjem raznih nameta pune budžete nekih drugih lokalnih samouprava. Gde je interes građana tu?

Nameće se pitanje, zbog čega je donešena ovakva odluka, ako znamo da je prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje jedna od brojnih delatnosti JP „Kikinda“, koje na svom sajtu ponosno ističe da u je službi inženjeringa ovog preduzeća zaposleno 11 iskusnih ljudi odgovarajućih struka, od kojih je pet licenciranih inženjera sa nizom godina iskustva u radu na: projektovanju i izgradnji i održavanju objekata niskogradnje i visokogradnje, izradi urbanističke dokumentacije, projektovanju, izgradnji i održavanju saobraćajne signalizacije… Osim toga, direktor JP Kikinda Danilo Furundžić završio je doktorske studije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, upravo u oblasti urbanizma i često je od strane lokalne vlasti predstavljan kao vunderkind i veliki stručnjak. Ali, ovaj direktor, inače Beograđanin, naravno nije lokal patriota našeg grada i njemu je ovo jedan posao manje. Ne može se očekivati da Beograđaninu bude i malo stalo do očuvanja dostojanstva Kikinde.

Ovaj čin otvara mnoga druga pitanja, kao npr: Da li donošenje ove odluke znači da će ovi stručnjaci iz JP Kikinda dobiti otkaze, jer neće postojati potreba za njihovim angažovanjem, kada novoosnovani Zavod bude radio njihov posao? Ipak, najbitnije pitanje koje se nameće je: KOLIKO ĆE USLUGE ZAVODA ZA URBANIZAM KOŠTATI GRAĐANE KIKINDE?
Sramota je da se Kikinda svrsta na spisak malih lokalnih samouprava duplo manjih od sebe, ako znamo da već 50 godina imamo službu koja se bavi urbanizmom.
Pitamo se, šta je sledeće?!

Svetlana Kozić
predsednica poslaničke grupe
pokreta “Dosta je bilo”
u Skupštini APV

DJB Kikinda

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar