Правосуђе Саопштењe Скупштина

Ристичевић бежи од суда

Посланик владајуће већине Маријан Ристичевић није се појавио јутрос на рочишту у Првом основном суду по кривичној тужби Саше Радуловића због бројних увреда које је изнео за скупштинском говорницом.

Не само да се није појавио Рустичевић, већ се није појавио ни његов адвокат иако је примио позив, што можемо тумачити као очигледно избегавање Ристичевића  да се појави у судници и као опструкцију овог судског поступка.

Истичемо да је судија у овом предмету једини судија који је спреман да суди посланику СНС по тужби Саше Радуловића иако је Ристичевић пре неколико месеци покушао да тражи изузеће овог судије. Посланик Ристичевић је тражио да се овај судија изузме јер је уопште прихватио да води поступак, а није му, као Маја Гојковић, дао покриће да вређа.

Пошто медији са великим интересовањем преносе када Саша Радуловић не дође на рочиште по тужби неког посланика иако је свима очигледно да је у то време у Скупштини Србије, очекујемо исти медијски третман и за Ристичевића.

Саша Радуловић је био приморан на тужбу против Ристичевића јер председница скупштине Маја Гојковић дозвољава посланицима владајуће већине да без ограничења и супротно теми дневног реда, блате, измишљају и говоре неистине на рачун посланика Доста је било.

Наиме, посланици СНС покушавају да се сакрију иза својих посланичких мандата и члана 103 Устава који каже да посланици немају кривично-правну одговорност за мишљење изнето приликом вршења посланичке функције. Устав у члану 103 не дозвољава посланицима да вређају друге посланике већ је тај члан заштита слободе мишљења.

Увреде и лажи не спадају у слободу говора и мишљења. О овоме постоји значајна пракса Европског суда за људска права који каже да је коришћење и сакривање иза заштите слободе мишљења за вређање било кога представља злоупотребу права и не ужива уставну заштиту.

Поред Ристичевића, Саша Радуловић је поднео кривичне тужбе за незреле увреде и против Александра Мартиновића, Верољуба Арсића, Атлагића и других СНС-ових посланика. Све ове тужбе, судије Првог основног суда су одбиле уз образложење да посланици имају имунитет иако се на њега нису формално позвали, док је Виши суд у решењу по жалби казао да је тачно да се нису позвали на имунитет, али да их штити члан 103. Устава.

Против ових одлука суда покренули смо уставну жалбу која ће вероватно на крају, имајући у виду да у Уставном суду седе чланови СНС-а, завршити у Стразбуру.

Оно што је такође приметно јесте да Први основни суд има дупле стандарде. Поступци се одбацују уз позивање на имунитет када су због увреда тужени посланици СНС, али када је у питању Саша Радуловић онда важе друга правила и за њега не важи имунитет. Ми сматрамо и да не треба јер посланик не треба да се крије иза имунитета. Зато лидер ДЈБ Саша Радуловић ниједном није активирао посланички имунитет. Да подсетимо, он се врло радо појавио на рочишту по тужби Андреја Вучића, брата председника Србије.

sasa ustavna (1)

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • “Poslanik Rističević je tražio da se ovaj sudija izuzme jer je uopšte prihvatio da vodi postupak…”
    Razlog za trazenje izuzeca je potpuno besmislen. Svaki sudija koji bi prihvatio postupak protiv mene je los sudija? Neverovatno besmisleno kao uostalom i svaki Risticevicev nastup.

  • Po zakonu ako je okrivljeni primio uredno poziv a nije se pojavio na prvom ročištu, sud pretpostavlja da je time priznao krivicu. Nije mi jasno zašto suđenje nije odmah okončano u korist Radulovića kad su za to postojali svi uslovi? Momentalno, sudija izjavljuje da se okrivljeni nije pojavio na saslušanju i da se time podrazumeva da je prihvatio krivicu. Izriče se presuda i teče period do pravosnažnosti. Suđenje se time odmah okončava. Čemu odugovlačenje???