Pravosuđe Saopštenje Skupština

Rističević beži od suda

Poslanik vladajuće većine Marijan Rističević nije se pojavio jutros na ročištu u Prvom osnovnom sudu po krivičnoj tužbi Saše Radulovića zbog brojnih uvreda koje je izneo za skupštinskom govornicom.

Ne samo da se nije pojavio Rustičević, već se nije pojavio ni njegov advokat iako je primio poziv, što možemo tumačiti kao očigledno izbegavanje Rističevića  da se pojavi u sudnici i kao opstrukciju ovog sudskog postupka.

Ističemo da je sudija u ovom predmetu jedini sudija koji je spreman da sudi poslaniku SNS po tužbi Saše Radulovića iako je Rističević pre nekoliko meseci pokušao da traži izuzeće ovog sudije. Poslanik Rističević je tražio da se ovaj sudija izuzme jer je uopšte prihvatio da vodi postupak, a nije mu, kao Maja Gojković, dao pokriće da vređa.

Pošto mediji sa velikim interesovanjem prenose kada Saša Radulović ne dođe na ročište po tužbi nekog poslanika iako je svima očigledno da je u to vreme u Skupštini Srbije, očekujemo isti medijski tretman i za Rističevića.

Saša Radulović je bio primoran na tužbu protiv Rističevića jer predsednica skupštine Maja Gojković dozvoljava poslanicima vladajuće većine da bez ograničenja i suprotno temi dnevnog reda, blate, izmišljaju i govore neistine na račun poslanika Dosta je bilo.

Naime, poslanici SNS pokušavaju da se sakriju iza svojih poslaničkih mandata i člana 103 Ustava koji kaže da poslanici nemaju krivično-pravnu odgovornost za mišljenje izneto prilikom vršenja poslaničke funkcije. Ustav u članu 103 ne dozvoljava poslanicima da vređaju druge poslanike već je taj član zaštita slobode mišljenja.

Uvrede i laži ne spadaju u slobodu govora i mišljenja. O ovome postoji značajna praksa Evropskog suda za ljudska prava koji kaže da je korišćenje i sakrivanje iza zaštite slobode mišljenja za vređanje bilo koga predstavlja zloupotrebu prava i ne uživa ustavnu zaštitu.

Pored Rističevića, Saša Radulović je podneo krivične tužbe za nezrele uvrede i protiv Aleksandra Martinovića, Veroljuba Arsića, Atlagića i drugih SNS-ovih poslanika. Sve ove tužbe, sudije Prvog osnovnog suda su odbile uz obrazloženje da poslanici imaju imunitet iako se na njega nisu formalno pozvali, dok je Viši sud u rešenju po žalbi kazao da je tačno da se nisu pozvali na imunitet, ali da ih štiti član 103. Ustava.

Protiv ovih odluka suda pokrenuli smo ustavnu žalbu koja će verovatno na kraju, imajući u vidu da u Ustavnom sudu sede članovi SNS-a, završiti u Strazburu.

Ono što je takođe primetno jeste da Prvi osnovni sud ima duple standarde. Postupci se odbacuju uz pozivanje na imunitet kada su zbog uvreda tuženi poslanici SNS, ali kada je u pitanju Saša Radulović onda važe druga pravila i za njega ne važi imunitet. Mi smatramo i da ne treba jer poslanik ne treba da se krije iza imuniteta. Zato lider DJB Saša Radulović nijednom nije aktivirao poslanički imunitet. Da podsetimo, on se vrlo rado pojavio na ročištu po tužbi Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.

sasa ustavna (1)

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “Poslanik Rističević je tražio da se ovaj sudija izuzme jer je uopšte prihvatio da vodi postupak…”
    Razlog za trazenje izuzeca je potpuno besmislen. Svaki sudija koji bi prihvatio postupak protiv mene je los sudija? Neverovatno besmisleno kao uostalom i svaki Risticevicev nastup.

  • Po zakonu ako je okrivljeni primio uredno poziv a nije se pojavio na prvom ročištu, sud pretpostavlja da je time priznao krivicu. Nije mi jasno zašto suđenje nije odmah okončano u korist Radulovića kad su za to postojali svi uslovi? Momentalno, sudija izjavljuje da se okrivljeni nije pojavio na saslušanju i da se time podrazumeva da je prihvatio krivicu. Izriče se presuda i teče period do pravosnažnosti. Suđenje se time odmah okončava. Čemu odugovlačenje???