Autorski tekst Pravosuđe Šumadija

Starački dom za konačno uništenje Banje Ljig

Nezakoniti upad na posed deoničara u uništenoj Banji Ljig imao je snažnu podršku dela državnog aparata. Vlasnici objekata u Banji Ljig uputili su 25. septembra 2013. godine zahtev Agenciji za privatizaciju da iseli stečajnog poverenika Đorđa Jokića koji je ušao u tuđi posed bez odobrenja. Međutim, nadležni iz Agencije su odgovorili da stoje uz svog stečajnog poverenika Đorđa Jokića. Agencija tada saopštava da je poverenik izdao imovinu stečajnog dužnika (Suvobor) u skladu sa Zakonom o stečaju.

Dve godine kasnije Privredni sud donosi presudu da Suvobor ne može da proda imovinu deoničara kao stečajnu masu. Drugim rečima, Suvobor nema nikakvu imovinu koja bi mogla da se izdaje ili proda, što se vidi iz izvoda presude u drugom prilogu.

Pošto se radi i opasnom bezakonju sada se mora utvrditi odgovornost. Prvo bi trebalo da se podnese krivična prijava za nezakonito izdavanje tuđe imovine, a potom da se nadoknadi šteta  deoničarima. Jer, da je Agencija za privatizaciju izbacila Đorđa Jokića iz objekata deoničara pre četiri godine ceo slučaj bi se brzo rešio.

Ovo je primer totalne pravne nesigurnosti u Srbiji, gde vam svako može upasti u posed, čak uz pomoć i podršku dela države.

Međutim, otimači imovine Ljižana u banjskom području su u velikoj nevolji. Nadali su se da će uvođenjem nezakonitog stečaja lako doći do vredne imovine, ali nije baš sve ićlo kako su planirali jer su propale četiri tužbe kojim su hteli da uknjiže imovinu Ljižana u stečajnu masu i potom prodaju svojim ljudima. Sada panično pokušavaju da uzmu bivši hotel. Ali su na muci šta da rade s njim jer su uništili lekovitu vodu i zbog toga više nemaju uslova da se bave banjskim turizmom.

Zato su smislili da je najbolje rešenje da nezakonito uzmu samo zgradu bivšeg hotela i otvore dom za stara lica. Bivši hotel je nekoliko godina bio samo restoran sa prenoćištem, a sada je prenoćište za radnike na autoputu. Pravi turisti ne dolaze već pet godina, a za novu pravu turističku ponudu su potrebne velike investicije u ruinirane objekte. Međuti, za otvaranje doma za stara lica nije potrebno skoro ništa ulagati, jer će penzioneri svakako dolaziti jer postoji velika potreba za ovakvim objektima.

Realizacija ovog suludog plana bi bila konačan udarac za banjski turizam u Ljigu. Srećom, to im neće dozvoliti deoničari, a ni građani.

Nikola Vasiljević
Dosta je bilo Ljig

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar