Južna Srbija Saopštenje

Rad komunalnih preduzeća u Prokuplju nije u skladu sa zakonom

U želji da preduzmemo nešto povodom svima poznatih tragova koje su za sobom ostavljala vozila PWW-a obratili smo se opštini Prokuplje, koja je dužna da vrši nadzor nad vršenjem komunalnih usluga. Dobili smo odgovor da odluka koja bi trebalo da štiti korisnike komunalnih usluga, a koja je po Zakonu o komunalnim delatnostima morala da bude doneta, ne postoji, ali da je u izradi njen nacrt.

Nezadovoljni, uputili smo predstavku nadležnom ministarstvu. Na svu sreću, za razliku od lokalnog, republički komunalni inspektor, ipak, shvata smisao važećih propisa, pa nam je prosledio obaveštenje o podnetoj predstavci. U obaveštenju se navodi da nije tačno da odluka na koju smo se pozivali ne postoji, iako smo tu informaciju dobili od skupštine opštine Prokuplje. Međutim, dalje se navodi da za svaku od komunalnih delatnosti u Prokuplju postoji posebna odluka o njoj, ali da je republički komunalni inspektor utvrdio da one nisu u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima i da je preduzeo mere kako bi one postale zakonite! Istovremeno, predsedniku opštine Prokuplje je naloženo da se izjasni o navodima o lošem radu lokalnih javnih komunalnih preduzeća i velikom broju prijava građana protiv njih.

Iako smo zadovoljni time što je konačno skrenuta pažnja na nepravilnosti  u oblasti pružanja komunalnih usluga, ono što nas brine jeste pasivnost lokalne samouprave u zaštiti građana Prokuplja. S druge strane, nismo ubeđeni ni da će republički komunalni inspektor obezbediti da se njegove preporuke poštuju. U svakom slučaju, ništa nećemo prepustiti slobodnoj volji lokalne i republičke vlasti, već ćemo i dalje raditi na tome da se zakoni i drugi propisi uvek i pravilno primenjuju, u nadi da će konačnu dobrobit osetiti svi građani Prokuplja.

images (2)

Opštinski odbor „Dosta je bilo“ Prokuplje

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar