Београд Саопштењe Урбанизам

Зашто се бетонира Београд? (Бетонизација 3. deo)

Град убира новац на два главна начина:

продајом земљишта, тј. издавањем у дугорочни закуп (уколико је оно у јавној својини), и наплатом доприноса за уређење грађевинског земљишта.

Овим процесом руководи ЈП Дирекција за грађевинско земљиштe и изградњу Београда. Вредност земљишта је у директној корелацији са потенцијалом изградње – стога је проста и себична логика „што више бетона, више пара“. А допринос за уређење треба да се користи за изградњу нове инфраструктуре и изградњу града „у ширину“.

Будући да се углавном продају слободне површине где инфраструктура већ постоји, остаје скоро „чист кеш“.

Онда не чуди зашто је партократији ово брз извор огромног новац. Дирекција део новца користи за своје потребе, део за инвестиције, а део уплаћује у градску касу.

Пример 1: Локација пројекта „Аблок“ у новобеоградском блоку 67а је продата 2011. по почетној цени од 10 милиона евра. Допринос (таксу) за уређење земљишта за четири фазе од cca 120.000 m2 инвеститор је платио више од 10 милиона евра. Од тих 3,6ха град се наплаћује око 20 милион евра. Да је којим случајем на тој парцели био предвиђен парк, град не би зарадио ништа. А да су планирали хуманији садржај, са разуђенијим објектима мање спратности, наплатили би се 3-4 пута мање.

Пример 2: Цео процес измена планова је нетранспарентан. Посебна је тема корупције и кршења закона у четвороуглу Секретаријат за урбанизам, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, Завод за урбанизам и Комисија за планове. Низ је примера како су нерезонски мењане намене и габарити, а поготово боду очи велике измене у плановима након јавних увида – свака већа измена тражи нови јавни увид, што тренутна власт не сматра законском обавезом.

Да не би све било досадно и ризик изградње поднели приватни инвеститори (који ипак морају да брину о свом профиту), у целу причу се укључује и државни инвеститор „Грађевинска дирекција Србије“. Познара по „смрдљивим зградама“ у блоку 72 (насеље „Иван Рибар“) и обмањивању станара „Степе Степановића“, ово предузеће је сада чест купац грађевинских локација.

Како зауставити бетонизацију?

Будућа градска власт треба да стави мораторијум на све планове вишег реда (Генерални план и 10 планова генералне регулације). У задатом року се мора извршити ревизија планова и путем професионалне јавне дискусије одредити смернице будућег развоја и имплементирати измењене планове. Београд треба да расте, али понајвише у ширину.

Отворени градски блокови су формирани још пре 30-40 година и нису предвиђени за даљу изградњу. Могу се приводити намени и неизграђене површине унутар самог града, али се морају примењивати параметри прилагођени околини и стварним потребама, без да на било који начин угрозе постојеће амбијенталне целина и квалитет живота.

Доста је било Нови Београд

 

Бетонизација Београда (1.део)

Како су Ђилас и Мали урбанистички нокаутирали Београд (Бетонизација 2. део)

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Mnogo ste dobri.Ostali iz opozicije vam nisu ni blizu,a verujte mi guglovala sam,baš zbog onog”drugog izbora” na beogradskim i parlamentarnim izborima,jer nije isto kao na predsedničkim.Nekako se čovek bolje oseća ako ima neku rezervu,nego ako je nema. Ja,na žalost,nemam varijantu B.
  Srećna sam što se pojavio neko za koga mogu da glasam, i teško bi mi bilo da nestanete sa politicke scene.
  Zašto u svim medijima izbegavaju čak i da spomenu DJB a kamoli da pozovu nekog iz DJB-a u emisiju,
  ili da objave neki dobar DJB-ov tekst? Zašto ste ukinuti iz medija?

  • Jutros,na N1,novinar NINa nabroja sve osim DJB i to je praksa.Tokom predizborne noci Draza i Zarkovic potcenjuju pokret i sprdaju se,kao nemaju cenzus.Po proglasenju rezultata i najveceg iznenadjenja 2016.,kao,nista nije bilo.Od tada,ignorisanje i stara prica.Zasto?Nisu iz ekipe politicke kaste,autenticna su stranka koju ne mogu da kontrolisu,nisu za Nato i EU po svaku cenu.O tome smo sve rekli.a imaju i oni mana.Ne znaju da nastupaju efektno u medijima(Biljic je bio katastrofa dva puta na N1,prica ono sto hoce novinar a ne ono sto treba.Umesto o programu i DJB,prica o drugim strankama i kolonama iako je receno da je ta tema zatvorena/iz stranke kazu pa to zanima novinare-ali ne zanima gradjane i DJB).Ne umeju da koriste i kapitalizuju to sto imaju,cesto ne uvazavaju savete clanova i simpatizera itd.U medijima ih nikada nije bilo,ima za to mnogo razloga,ali treba se prilagodjavati,uciti od drugih i bolje koristiti malobrojne prilike u medijima.Konkretnije ,jasno,jednostavno da moze narod da ukapira,sa vise emocija a ne kao da predaju na strucnom forumu.Sve sam ovo davno rekao,pa da ponovim.

  • Valteru,gledam intervju, nije loš intervju i čovek nabroji sve i ne pomenu DJB,odmah se diskreditovao,nisam mogla više ni da nastavim da gledam intervju.Šta ima takvog da slušam dalje,kad ti ne pomeneš najveću opozicionu stranku u parlamentu.
   I tako redovno.Ko da imaju neku neku autocenzuru da DJB ne treba pominjati.Neki problem imaju sa DJB-om.
   Meni je Biljić bio dobar.
   Nastupi u Skupštini bi mogli biti bolji.Ne bi trebalo da se ponavljate.To vam je jedna od retkih prilika da se pojavljujete u medijima.
   Gde vam je gosn.Mihajlović? “Ovo je NARODNA Skupština!”
   Pa onaj dečko Nišlija?

 • Predpostavljala sam ovo sto ste naveli mada imam i informaciju da se najvise krade na tim krpljenjima i obnovama asfalta..naime ako se sloj ispod asfalta ne uradi dobro..zapravo zakida na utrosenom materijalu koji daje cvrstinu, i zalije asfaltom dolazi do propadanja i onda u roku od dve godine se ponovo radi..i opet isto i beskonacno..ako se secate nekad su se uluice radile jednom u 10-15 godina…sve ima svoje..svidela mi se emisija u kojoj ste ucestvovali sa Brankom Dragasem…najvise bih volela da se udruzite sa njim i ostalim strucnjacima onda bih sigurno glasala za Vas…pozdrav

 • Молим вас да нам вратите Парк Мира и пријатељства кад победите на изборима.
  Срце ме заболи кад видим шта су урадили и шта раде са јединим правим парком на Новом Београду. Уместо траве прокопали су и бетонирали стазе до сплавова, постављају велике бетонске саксије усред парка (?!), уместо зелених површина за који месец ћемо добити алеје са јарболима…не желим ни да знам шта су још планирали да ураде. Замислите да тако нешто крену да раде са Хајд парком у Лондону, Централ парком у Њујорку, Горки парком у Москви…невероватно каква самовоља тренутне градске власти.

  Способни су да упропасте све чега се дохвате. Од Цветног трга, ког су залили у јефтини бетон, преко музичких фонтана, паркова, до Београда на води са којим су неповратно уништили поглед на стари део града. Доста сам путовао, овакво уништавање града до сад нигде нисам видео.