Kosovo i Metohija Pravosuđe Saopštenje

Saša Radulović tražio od premijerke Brnabić tekst zakletve srpskih sudija na Kosovu

Predsednik poslaničke grupe i narodni poslanik Dosta je bilo Saša Radulović zatražio je zvanično  od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da nam dostavi tekst zakletve odnosno, kako je ona navela, statusno neutralne izjave koju su sudije i tužioci sa severa Kosova dali 24. oktobra 2017. godine u kabinetu predsednika Kosova Hašima Tačija.

U javnosti se pojavio sledeći tekst zakletve: „Svečano se zaklinjem da ću tokom vršenja dužnosti sudije Republike Kosovo ostati veran Ustavu Republike Kosovo i da ću vršiti funkciju sudije časno, odgovorno, nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike.“

Iako tvrdi da sudije nisu položile zakletvu nad kosovskim ustavom, Brnabić nije objavila “originalni” tekst zakletve kojim bi osporila verodostojnost ovog teksta.

Budući da EU kao posrednik u Briselskom sporazumu odbija da dostavi tekst zakletve i upućuje na Beograd i Prištinu, da kabinet Hašima Tačija takođe ćuti na zahtev Dosta je bilo da nam dostavi tekst zakletve, a premijerka Brnabić tvrdi da nije reč o zakletvi već o statusno neutralnoj izjavi, Dosta je bilo u dopisu Ani Brnabić traži od nje da taj tekst stavi građanima Srbije na uvid u što kraćem roku.

Dva meseca nakon što je Srpska lista koja predstavlja lice i glas Aleksandra Vučića na KiM, podržala vladu Ramuša Haradinaja kojeg je Vučić do juče nazivao ratnim zločincem, javnost mora da zna šta piše u zakletvi i čiji ustav će srpske sudije i tužioci poštovati.

Dosta je bilo ukazuje da je koalicija sa Haradinajem, a sada i zakletva sudija čiji se detalji kriju od javnosti kao zmija noge, uvod u izbacivanje preambule o KiM iz Ustava Srbije tj. u odustajanje Srbije od interesa na KiM zarad “evropske budućnosti”.

Aleksandar Vučić je Zapadu obećao da će izbaciti preambulu iz Ustava, time se odreći svih legalnih i legitimnih imovinskih prava Republike Srbije, njenih pravnih i fizičkih lica, odustati od naše kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, ljudskih prava, suštinske autonomije, ekonomskih interesa.

Za uzvrat, dobija bezrezervnu marketinšku podršku. EU zvaničnici Vučića zovu svojim prijateljem, i ponavljaju: Srbija napreduje i ide u dobrom pravcu. A ustvari je suprotno: pljačka javnog novca i imovine, urušavanje institucija i siromašenje građana i privrede ne prestaje iako je Vučić 2012. dobio podršku građana na talasu obećanja da će rešiti kriminal i korupciju.

Da se događaj u kabinetu kosovskog premijera nije mogao desiti bez zelenog svetla Aleksandra Vučića pokazuje činjenica da je polaganje zakletve prvobitno bilo zakazano za 17. oktobar, ali sudije i tužioci nisu došli jer im je to zabranila Vlada Srbije. Samo dva dana kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dao odobrenje za polaganje zakletve srpskih sudija i tužilaca za stupanje u pravosudni sistem Kosova.

images (2)

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • gdin. Radulovicu ,u buduce kada govorite o Aleksandru Vucicu i Srpskoj Naprednoj Strank slobodno recite da se radi o Srpskoj Radikalnoj Stranki. Da je Tomo Nikolic ISPUCAO sve predsednicke funkcije i poslat u PENZIJU, VUCIC predsednik drzave,a SESELJ ostaje PREDSEDNIK stranke.
    Dakle da zakjucim komentar,odavno je SRS bila i ostala stranka za podkusurivanje sa svima koji nude najbolje resenje za dobrobit i opstanak kontinuiteta vladavine KOMUNISTICKE PARTIJE SRBIJE. Svi akteri koji Vam “kroje kapu” su jos uglavnom na broju I javno prisutni samp se drugacije pozdravljaju i drugasije zovu.

    gdin.Radulovicu, Vi to odlicno znate.

    DOSTA JE BILO !

  • Sve dok ispunjava naredbe Zapada, Vucic ce biti na vlasti. Srbi genetski vole i traze vodju, a Vucic neprekidnim izbornim marketingom radi dobar posao za sebe i ucvrscuje se sve vise na vlasti. Srbi su odabrali bezanje na Zapad pre nego da se bore za svoja prava. Pitam se gde je nestao onaj slobodarski duh naseg naroda, ona silna epska poezija, stalni ustanci pod Turcima, borbe za oslobodjenje svih krajeva od Turaka? Za Srbina su svi politicari isti i zato vecinom i ne glasa. A cinjenica je da se zivi sve losije, a mi kao da smo se potpuno predali…

    • imenjace, kao sto si i sam konstatovao da Srbi genetski traze vodju krajnje je vremeda i opozicija krene medju narod da pretstavi svoje programe, ideje i svog jedinstvenog vodju a sta pise u preambuli i zakletvi nije bitno – bitno je kakvo je pravo stanje a ono je na zalost takvo da slavi samo ,,Aco srbine,, x 23