Vojvodina Saopštenje

Manjak gradskih „oktana“

Među lokalnim vestima ovih dana bila je i ona o dodeli novca po konkursu NIS-a „Zajednici zajedno“, gde je Kikindi opredeljeno ukupno 17 miliona dinara.

Odabir projekata koje NIS ove godine finansira veoma je simptomatičan. Sva udruženja i organizacije koje su želele da konkurišu za dobijanje novca za različite manifestacije i programske aktivnosti u startu su eliminisane, i to zbog „izmene koncepta“ konkursa, pa su sredstva u Kikindi, pored Narodnog pozorišta (po odluci komisije u kojoj, pored predstavnika NIS-a, ima i predstavnika lokalne samouprave) dobile samo pojedine mesne zajednice, kao i PU Dragoljub Udicki. Drugim rečima, to što treba lokalna vlast da investira u okviru svojih redovnih poslova i obaveza, sada se pokriva parama NIS-a. Inače, u ostalim gradovima i opštinama kojima NIS dodeljuje sredstva na konkursu, odabrani su i projekti različitih udruženja. Nameće se pitanje, da li su kikindska udruženja bila upoznata sa novim konceptom konkursa, koji nalaže da NIS neće finansirati manifestacije i programske aktivnosti i da li su uopšte konkurisali nekim drugim projektima.

Od odobrenih projekata posebno se izdvojio onaj kojim je konkurisalo Narodno pozorište, i to, za izgradnju čuvenog foajea, koju je gradonačelnik Pavle Markov najavio pre godinu i po dana na konferenciji za medije u jeku predizborne kampanje. On je tada rekao da će za ovaj posao biti utrošeno nešto manje od 20 miliona dinara, koje je navodno pokrajina izdvojila. Kako vidimo iz rezultata aktuelnog NIS-ovog konkursa, Narodnom pozorištu sada je opredeljeno za isti posao 5 miliona dinara.
Šta se u međuvremenu dogodilo, pa pokrajina ne finansira ovaj posao i zašto je pre godinu i po dana vrednost radova bila 20, a sada je svega 5 miliona dinara?

Tražimo da vlast prekine sa lažnim obećanjima i obmanjivanjem Kikinđana, te da vođenje grada prepusti stručnijim ljudima, čiji lični interes neće biti iznad interesa svih građana.

Vlastodršce bi valjalo podsećati da neće večno biti na rukovodećim pozicijama, kao i da već na nekim narednim izborima može pobediti neko ko će, uvidom u svu lokalnu dokumentaciju ući u trag sumnjivim radnjama, kako bi se sankcionisali oni koji nisu odgovorno radili svoj posao.

Gradski odbor „Dosta je bilo“ Kikinda

Oznake

DJB Kikinda

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar