Саопштењe Скупштина

Зашто нико не објави да је Гојковић на силу поништила гласање у Скупштини?

Председница Скупштине Маја Гојковић је пре неколико дана применила силу и поништила гласање у Скупштини, а да ниједан медиј то није рекао, нити објавио на насловној страни. Тек два листа, Блиц и Курир, известили су о овоме у штампаним издањима, али такође без прецизне квалификације шта је Гојковић урадила.

Од ТВ, Н1 пустила је само кратак снимак, остављајући гледаоцима да сами истраже пословник и процедуре и затим закључе како је дошло до још једне злоупотребе скупштинског звонцете и фалсификовања резултата гласања.

Иначе, и Блиц и Курир имају врло занимљив приступ догађају. Курир преноси твит посланице ДЈБ Бранке Стаменковић у којем логично није било места за шири контекст и указивање јавности на озбиљно кршење владавине права у парламенту.

Блиц има изјаву посланика ДС који говори као је Гојковић поништила гласање за предлог ДС а не ДЈБ, и цитира заменика посланичке групе СНС Владимира Орлића који није трепнуо и рекао да у скупштини ”сви свима усвајају предлоге”. То, наравно, није тачно јер се скоро никад не дешава да већина предвођена СНС-ом гласа за предлог опозиције.

Неколико портала је пренело агенцијске извештаје са занимљивом формулацијом да је ”владајућа већина током утврђивања дневног реда, КАКО ТВРДИ ОПОЗИЦИЈА, ГЛАСАЛА ЗА ЈЕДАН ОПОЗИЦИОНИ ПРЕДЛОГ”. Затим у наставку текста следи коректно цитирање посланице ДЈБ Татјане Мацуре која је објаснила како је Гојковић прекројила резултат гласања.

Међутим, не тврди опозиција нити посланица Мацура, да је владајућа већина гласала за предлог ДЈБ о разрешењу чланова РИК, већ то кажу и потврђују видео снимак и електронски скупштински систем.

Снимак показује да је Гојковић притисла звонце што је био сигнал СНС-у да гласа. Снимак и електронски систем показују да је било довољно посланика, да је већина гласала и усвојила предлог ДЈБ. Затим је Гојковић невешто оптужила систем е – парламент да не ради и да није било кворума. Онда је уследило ново гласање, када наравно владајућа већина није гласала.

Дакле, без обзира да ли је Гојковић имала намеру или не да својим посланицима звонцетом сигланизира да гласају, они су гласали, предлог ДЈБ је добио већину, али је Гојковић на криминалан начин то поништила.

Избегавајући да кажу шта се стварно догодило и пуштајући да се Гојковић ”напада” из уста опозиције – озбиљност целог догађаја се разводњава, а грађани стичу утисак да опозиција и ДЈБ  претерују и преувеличавају цео догађај.

Управо је супротно. Површно гледано, реч је о забавних два минута пошто СНС гласа на звонце не размишљајући о чему је реч. Суштински, Гојковић самовољно прекраја вољу већине у парламенту чиме наставља да унижава ову институцију.

Кад би медији једном то објавили, или ставили на насловну страну, Гојковић би можда и престала то да ради. Медији, дакле, не раде свој посао.

Доста је било правовремено указује да председница Скупштине континуирано крши процедуре све у циљу да спречи било какву смислену дебату опозиције са владајућом коалицијом, као и критику на рачун рада Владе Србије.  

Гојковић уз помоћ ”звонцета” води рачуна да ниједан предлог опозиције уопште дође на дневни ред скупштине како би се владајућа већина о њему изјаснила. За ових 100 дана заседања ниједан предлог опозиције за допуну дневног реда није стављен на дневни ред јер би у противном владајућа СНС морала грађанима да објасни зашто је против предлога опозиције.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Могао је Дража, да је хтео, да објави у листу Данас неки чланак или чак лични осврт.
  Одговара му овакво стање. Нажалост.
  Толико о Дражи.

 • Pozdrav svima iz sve snage.
  Vec duzi period izraz “medijski mrak” mi je neprimeren. Ne bih “lupao glavu” da definisen status medija “postoje” “ne postoje”, “zamiru” ili “u povoju su”. Najbezazleniju aktivnost naseg DJB-a retko ko objavi. Verujem da je moguce animirati medije, ali, priznajem, ne znam kako.
  – Danas je obradiva zemlja u Zrenjaninu ustupljena, “Ispod zita”. Da dubimo na glavi niko se nece setiti nase DJB pravovremene peticije protiv ovog.
  – Pre neki dan su i penzioneri posle valjda 3 godine reagovali, bez da iko pomene koiko je nas DJB odmah objasnjavao ekonomsku neopravdanost i neustavnost smanjivanja penzija i plata.
  Pozdrav od jednog Zike