Saopštenje Skupština

Zašto niko ne objavi da je Gojković na silu poništila glasanje u Skupštini?

Predsednica Skupštine Maja Gojković je pre nekoliko dana primenila silu i poništila glasanje u Skupštini, a da nijedan medij to nije rekao, niti objavio na naslovnoj strani. Tek dva lista, Blic i Kurir, izvestili su o ovome u štampanim izdanjima, ali takođe bez precizne kvalifikacije šta je Gojković uradila.

Od TV, N1 pustila je samo kratak snimak, ostavljajući gledaocima da sami istraže poslovnik i procedure i zatim zaključe kako je došlo do još jedne zloupotrebe skupštinskog zvoncete i falsifikovanja rezultata glasanja.

Inače, i Blic i Kurir imaju vrlo zanimljiv pristup događaju. Kurir prenosi tvit poslanice DJB Branke Stamenković u kojem logično nije bilo mesta za širi kontekst i ukazivanje javnosti na ozbiljno kršenje vladavine prava u parlamentu.

Blic ima izjavu poslanika DS koji govori kao je Gojković poništila glasanje za predlog DS a ne DJB, i citira zamenika poslaničke grupe SNS Vladimira Orlića koji nije trepnuo i rekao da u skupštini ”svi svima usvajaju predloge”. To, naravno, nije tačno jer se skoro nikad ne dešava da većina predvođena SNS-om glasa za predlog opozicije.

Nekoliko portala je prenelo agencijske izveštaje sa zanimljivom formulacijom da je ”vladajuća većina tokom utvrđivanja dnevnog reda, KAKO TVRDI OPOZICIJA, GLASALA ZA JEDAN OPOZICIONI PREDLOG”. Zatim u nastavku teksta sledi korektno citiranje poslanice DJB Tatjane Macure koja je objasnila kako je Gojković prekrojila rezultat glasanja.

Međutim, ne tvrdi opozicija niti poslanica Macura, da je vladajuća većina glasala za predlog DJB o razrešenju članova RIK, već to kažu i potvrđuju video snimak i elektronski skupštinski sistem.

Snimak pokazuje da je Gojković pritisla zvonce što je bio signal SNS-u da glasa. Snimak i elektronski sistem pokazuju da je bilo dovoljno poslanika, da je većina glasala i usvojila predlog DJB. Zatim je Gojković nevešto optužila sistem e – parlament da ne radi i da nije bilo kvoruma. Onda je usledilo novo glasanje, kada naravno vladajuća većina nije glasala.

Dakle, bez obzira da li je Gojković imala nameru ili ne da svojim poslanicima zvoncetom siglanizira da glasaju, oni su glasali, predlog DJB je dobio većinu, ali je Gojković na kriminalan način to poništila.

Izbegavajući da kažu šta se stvarno dogodilo i puštajući da se Gojković ”napada” iz usta opozicije – ozbiljnost celog događaja se razvodnjava, a građani stiču utisak da opozicija i DJB  preteruju i preuveličavaju ceo događaj.

Upravo je suprotno. Površno gledano, reč je o zabavnih dva minuta pošto SNS glasa na zvonce ne razmišljajući o čemu je reč. Suštinski, Gojković samovoljno prekraja volju većine u parlamentu čime nastavlja da unižava ovu instituciju.

Kad bi mediji jednom to objavili, ili stavili na naslovnu stranu, Gojković bi možda i prestala to da radi. Mediji, dakle, ne rade svoj posao.

Dosta je bilo pravovremeno ukazuje da predsednica Skupštine kontinuirano krši procedure sve u cilju da spreči bilo kakvu smislenu debatu opozicije sa vladajućom koalicijom, kao i kritiku na račun rada Vlade Srbije.  

Gojković uz pomoć ”zvonceta” vodi računa da nijedan predlog opozicije uopšte dođe na dnevni red skupštine kako bi se vladajuća većina o njemu izjasnila. Za ovih 100 dana zasedanja nijedan predlog opozicije za dopunu dnevnog reda nije stavljen na dnevni red jer bi u protivnom vladajuća SNS morala građanima da objasni zašto je protiv predloga opozicije.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mogao je Draža, da je hteo, da objavi u listu Danas neki članak ili čak lični osvrt.
    Odgovara mu ovakvo stanje. Nažalost.
    Toliko o Draži.

  • Pozdrav svima iz sve snage.
    Vec duzi period izraz “medijski mrak” mi je neprimeren. Ne bih “lupao glavu” da definisen status medija “postoje” “ne postoje”, “zamiru” ili “u povoju su”. Najbezazleniju aktivnost naseg DJB-a retko ko objavi. Verujem da je moguce animirati medije, ali, priznajem, ne znam kako.
    – Danas je obradiva zemlja u Zrenjaninu ustupljena, “Ispod zita”. Da dubimo na glavi niko se nece setiti nase DJB pravovremene peticije protiv ovog.
    – Pre neki dan su i penzioneri posle valjda 3 godine reagovali, bez da iko pomene koiko je nas DJB odmah objasnjavao ekonomsku neopravdanost i neustavnost smanjivanja penzija i plata.
    Pozdrav od jednog Zike

  • Pošto su nam SNSovce napravile parodiju od skupštine, donesite I vi zvonce u skupštinu I zezajte malo SNSovce I ovnove