Autorski tekst Vojvodina Finansije

Loše prolazno vreme vlasti u Vojvodini

Kada predstavljaju budžet, usta su im puna predviđenih investicija i kapitalnih projekata u Vojvodini. Sada prilikom izveštavanja Skupštine APV o izvršenju, zaključno sa krajem septembra, Pokrajinska vlada na 16. sednici 15. novembra, uz nervozne tikove i isprazne slajdove prezentacije, ne može da sakrije indolentnost u trošenju javnih sredstava. Procenat ukupnog izvršenja od 61% može da zavede, jer ništa nije realizovano za čak jednu šestinu programskih aktivnosti/projekata (41 od ukupno 247). Na njih je trebalo utrošiti 881.748.653 dinara, a nije ništa (0 dinara).

Radi se recimo, o podsticajima za mere bržeg privrednog rasta (planiranih 350 mil.), razvoju saobraćaja i putne infrastrukture (plan 40 miliona), telekomunikacijama i informacionom društvu (24,4 mil.), primeni toplotnih pumpi za zagrevanje/hlađenje javnih objektata (25 mil.), energetski održivim faramama (plan 38 mil.), primeni solarne energije u zalivnim sistemima (plan 12 mil.), zaštiti žena od nasilja u porodici (13 mil.), afirmaciji rodne ravnopravnosti (8,7 mil.), podršci udruženjima u oblasti socijalne zaštite i zaštite lica sa invaliditetom (7 mil.), udruženjima boračko-invalidske zaštite (5 mil.), nabavci digitalnih linearnih akceleratora za Inst. za onkologiju (10,9 mil.), podršci razvoju socijalnih preduzeća (12,5), unapređenju hitnog zbrinjavanja povređenih i bolesnih (50 mil) i još 30 drugih vitalnih a zanemarenih potreba privrede i građana.

Kada ovom broju doda još 7 programa sa realizacijom manjom od 3%, u iznosu od 1.022.312.005 dinara, što u zbiru daje 1,9 milijardi dinara programa gde je izvršeno od 0 do 3% u odnosu na plan budžetom.Tome možemo dodati narednih desetak sa izvršenjem manjim od 15% ili 1.263.526.794 dinara, što u ukupnom zbiru čini 3.167.587.452 dinara, gde se skoro ništa nije radilo, ili je to potpunu neprihvatljivo.

Neki od pojedinačnih projekata kapitalnog karaktera koji su do sada neozbiljno tretirani:

Izgradnja poslovnog objekta RTV je realizovana sa 2,27% (plan 873 mil/ izvršeno 20 mil.) sa napomenom “radovi u toku”, podrška projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture 16,82% (1,49 mld/ 251 mil), podrška projektima u oblasti vodoprivrede i zašt.živ.sred. 18,22% (964,5 mil/175,8 mil), podrška projektima u oblasti zdravst.i soc.zaštite 17,7% (1,075 mlrd/190 mil), podrška projektima u oblasti lokalnog i regionalnog razvoja 14,77% (606/90 miliona) izgradnja Žeželjevog mosta 22% (800 /175 mil) za koji nema obrazloženja. Svi navedeni su projekti Uprave za kapitalna ulaganja, koja je od ukupno planiranih 7,379 milijardi realizovala svega 1,470 milijardi ili 19,93%. Dodajmo ovome i izgradnja centra na Letenci za razvoj sporta i edukaciju omladine, sa realizovanih 1,5% (53 mil/ 0,8) gde se navodi da je u toku izrada projektno tehn. dokumentacije a za koju je odgovoran Pokr. sekretarijata za sport i omladinu. Ovo je najsličnije kada vam dete traži novac za kupovinu školske lektira preko škole, pa nakon 9 meseci od 10 knjiga, on ima samo 2, a vi ga gledali kako svo vreme čašćava drugare i troši na svašta, a dobija loše ocene jer nema celokupnu lektiru,koju ste mu platili.

Dodatno otežavajuća okolnost je da od ukupno realizovanih 41,2 milijarde dinara za devet meseci, samo 13,2 čine sredstva kojima se zadovoljavaju potrebe iz izvornih nadležnosti APV, ostalo su transferna sredstva, koja se prenose sa republičkog nivoa vlasti a o kojima pokrajinska administracija ne odlučuje (obrazovanje, zdravstvo, uprava).

Šta se dešava sa neutrošenim sredstvima? Ona se naravno ne vraćaju privredi i građanima od kojih su prethodno naplaćena. Prenose se u narednu godinu,a izmenama budžetskog zakona izgubila su namenski karakter, tako da ih adiminstracija samovoljno troši bez ikakvog nadzora za svrhe koje sama opredeli. Tako iz godine u godinu. Prošle je taj iznos bio čak 4,5 milijarde, a ove će po svoj prilici biti znatno veći. To je i objašnjenje navodu sa početka. Samo prilikom predstavljanja budžeta, vlast traži kreativne svrhe i načine utroška. Tu se redovno navode kapitalni projekti saobraćajnih koridora (Banatski, tunel kroz Frušku goru je dugogodišnji lajt motiv), mostovi, zdravstveni centri, a zapravo se troši na plate i tekuću potrošnju administracije. Mislite o ovome kada apstinirate ili glasate za nekoga!

Aleksandar Zelenski

Poslanik u Skupštini Vojvodine
Zamenik predsednika poslaničke grupe
Dosta je bilo

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar