Војводина Здравство Саопштењe

Страховита гужва у кикиндској болници

Акција Министарства здравља која подразумева бесплатне прегледе на које се може доћи и без здравствене књижице, направила је велику пометњу у градској болници. Није се могло проћи од великог броја жена заинтересованих за превентивни преглед дојке и рано откривање рака.

Број жена који ће овом приликом остати без ове услуге ће бити већи од оних које су успеле да је добију.

Поздрављамо чињеницу да је ипак дошло до покушаја да се суграђанкама омогући приступ овој здравственој услузи.

Овим поводом важно је рећи да је здравство у Србији у катастрофалном стању, да нам лекари и остало медицинско особље све у већем броју уче немачки језик и хватају прилику да оду из земље. Медицинари са двојним (српским и мађарским) држављанством су напросто нестали. Већ читаву деценију својим рођацима у болнице носимо лекове, неретко и медицинска средства, а храну доносимо редовно. Малим местима попут Кикинде недоступна је бројна медицинска опрема, а велик је проблем и недостатак појединих специјалиста.

Покрет Доста је било се залаже за свима доступно и бесплатно здравство. Питате се како би то у опште могло да буде могуће. У Србији постоји раширено мишљење да за то новца нема. Ово није истина. Решење није тако далеко као што изгледа. Али, не може и партократија и бесплатно здравство и образовање. Или једно, или друго. У Србији постоји око 15% страначки запосленог прекобројног и непотребног кадра у канцеларијама јавних предузећа и институција. Немамо вишка лекара, имамо их мањка. Немамо вишка ни полицајаца… Вишка имамо административаца за које је направљено радно место, али они посла немају. Срећемо их током радног времена у кафићима, на улицама… они шетају. Плата им стиже редовно сваког месеца и зато између свега осталога немамо мамограф, немамо бесплатно здравство, нити образовање јер деца уџбенике плаћају.

Доста је било се залаже за креирање реалне сиситематизације радних места у администрацији јавног сектора, за мерење резултата и квалитета њиховог рада. За свођење администрације на онолико људи колико је потребно да она ефикасно ради, а да се ни динар не баци, већ да се прерасподели на здравство и школство. Ипак, за ово сад нема политичке воље тренутне власти. Разлог – страначка машинерија за те своје плате скупља сигурне гласове и довлачи СНС-у хиљаде и хиљаде гласова себе, својих чланова породице и комшија… Е, зато немамо штошта, па ни редовно доступан и бесплатан мамограф.

Доста је било
Одбор у Кикинди

Ознаке
ДЈБ Кикинда

ДЈБ Кикинда

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар